Norge
Venstre og KrF sikrer elektrifisering av Melkøya – flertall mot omkamp i stortingskomiteen
Det er flertall på Stortinget for elektrifisering av Melkøya-anlegget. Venstre og KrF sikrer flertall mot omkamp.

Da Senterpartiet gikk ut av regjeringen, var det ikke åpenbart flertall for milliardprosjektet på Melkøya, som handler om å bytte ut gasskraften som driver Equinors anlegg med strøm fra strømnettet.
Men nå har altså Venstre og KrF blitt med på en såkalt flertallsmerknad om at man tar avstand fra å trekke tilbake lovlig gitte tillatelser. Det var VG som først omtalte nyheten.
I utgangspunktet var det altså kun Arbeiderpartiet og Høyre som ønsket å støtte prosjektet, som har vært kontroversielt av flere grunner. Men i energi- og miljøkomiteen snudde stemningen igjen.
Forvirring
Samtidig er det noe forvirring. Venstres Ola Elvestuen understreker overfor NRK at partiet ikke har endret mening.
– Det er det forslaget vi nå trenger at Frp stemmer for. Det er riktig at vi ikke omgjør vedtaket om tilknytning med nettilgang til Melkøya lokalt med bygging av transformator som nå pågår.
KrFs Kjell Ingolf Ropstad bekrefter at hans parti ikke går inn for å stanse Melkøya-prosjektet. Med Ap, Høyre og KrF er det flertall på Stortinget mot å snu.
– KrF mener regjeringen gjorde en stor feil da de besluttet at sårt tiltrengt kraft i Nord-Norge skal brukes til å elektrifisere Melkøya. Men når konsesjon først er lovlig gitt og store investeringer allerede er gjort, er det dypt uansvarlig å trekke den tilbake. I en urolig verden må næringslivet kunne stole på at norske politikere står ved sine avtaler, sier han til NTB.
Uklarheter
– Det var ekstremt mye som sto på spill. Hvis forslagene om reversering hadde blitt vedtatt et og et halvt år senere, etter at arbeidene er i gang og det allerede er investert flere milliarder kroner, ville Norge ha fremstått som en bananrepublikk, sier saksordfører Bård Ludvig Thorheim (H) til avisa.
Det er nemlig ikke klart om Stortinget har mulighet til å trekke tilbake tillatelser regjeringen allerede har gitt.
– Stabile og forutsigbare rammevilkår er en bærebjelke i norsk petroleumspolitikk og er helt avgjørende for å videreutvikle petroleumssektoren. Partiene som vil trekke elektrifiseringsvedtaket, opptrer fullstendig uforutsigbart overfor denne næringen, sier Thorheim i en pressemelding.
– Det er uheldig at partier på Stortinget foreslår å trekke tilbake konsesjoner og gjøre om lovlig fattede vedtak. I dette tilfellet har det skapt stor usikkerhet om langsiktighet og forutsigbarhet for en av Norges viktigste næringer, sier Aps Sigurd Kvammen Rafaelsen.
Motstand
Partiene i komiteen har også samlet seg om et annet flertall: Alle prosjekter det er søkt om for ny kraft i Finnmark, skal realitetsbehandles med sikte på å være ferdige i 2030. Dette har vært en av bekymringene knyttet til Melkøya-elektrifisering: at det ikke produseres nok kraft i Nord-Norge til å dekke det som Melkøya krever.
– Elektrifiseringen av Melkøya er et elendig prosjekt. I stedet for forurenser-betaler-prinsippet, har regjeringen satt seg i den elektriske stolen og gått for Finnmark-betaler-prinsippet, med masse vindkraft og høye strømpriser, sier nestleder Sofie Marhaug i Rødt.
Hun sier de kommer til å kreve full sal når saken kommer til behandling for Stortinget i plenum 6. mai.
Mye skepsis
– MDG mener at den beste løsningen er å stenge anlegget i 2030 når det uansett går ut på dato. Dersom det ikke er flertall for dette, vil vi jobbe for en løsning der Equinor må skaffe den kraften de trenger selv, uten store nye naturinngrep og uten store utslipp, sier MDG-leder Arild Hermstad.
Sp kaller det sørgelig.
– Dette er et sørgelig vedtak for Finnmark. Ingen ny fornybar kraft er bygd siden vedtaket om elektrifisering, dette betyr derfor dyrere strøm for næringsliv og folk i Nord-Norge, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad.
SVs Lars Haltbrekken øyner et håp om at et tilleggsforslag der man vedtar etablering av et gasskraftverk med karbonfangst og -lagring i området kan bli vedtatt. I så fall må Frp, Pasientfokus og uavhengige Christian Tybring-Gjedde snu.