Verden
Vance med kone til Grønland – uten å være invitert
Noen sjarmoffensiv blir det neppe når visepresident J.D. Vance kommer til Grønland med sin kone i dag.

Donald Trumps store interesse for den selvstyrte øya skaper bekymring både på Grønland og i Danmark.
I januar var Trumps sønn på et privat dagsbesøk, samtidig som hans far holdt pressekonferanse i Florida og proklamerte at Grønland må bli en del av USA.
Nå har turen kommet til USAs visepresident og hans kone Usha, men heller ikke de er invitert, og det er ingen planer om at de skal møte grønlandske myndigheter.
Flere medier, blant dem Dansk TV2 og CNN-journalisten Alayna Treene , melder at også energiminister Chris Wright og Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz skal være med på besøket.
Endrede planer
Besøket ble i utgangspunktet lansert som en amerikansk sjarmoffensiv, der Usha Vance skulle avlegge øya en privat visitt for blant annet å se på et tradisjonelt hundesledeløp på lørdag.
Men da det like etter ble kjent at Waltz og Wright også skulle være med, var reaksjonene sterke.
«Svært aggressivt» og «en provokasjon», lød dommen til Grønlands statsminister Múte B. Egede. I et intervju med den grønlandske avisa Sermitsiaq kalte han planene for en amerikansk maktdemonstrasjon som skulle bidra til å presse Grønland.
Besøker amerikansk base
Tirsdag ble planene endret. I en videomelding kunngjorde visepresident J.D. Vance at han ville slå følge med sin kone fordi han ikke ville at hun skulle oppleve all moroa alene.
Også programmet ble endret. Visepresidentparet, Waltz og Wright skal nå først og fremst besøke USAs romfartsbase nordvest på øya, Pituffik Space Base, tidligere kjent som Thule-basen.
I tillegg er tonen blitt en annen. Besøket kobles nå først og fremst til sikkerhet, og Trump har trappet opp retorikken og sagt at USA «må ha Grønland».
I en video på X anklager Vance både Danmark og tidligere amerikanske administrasjoner for ikke å ha brydd seg nok om Grønlands sikkerhet.
– Det har vært dårlig for Grønland og for hele verdens sikkerhet, hevder han.
Løkke fornøyd
Etter kuvendingen er Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen tilsynelatende fornøyd. Det betyr at amerikanerne har forstått motstanden mot USAs tilnærmelser, mener han
Ifølge Løkke driver USA med «mesterlig spin» når de får det til å se ut som om de trapper opp besøket selv om de etter hans mening har trappet det ned.
At programmet er endret, betyr også at det er mindre risiko for at Vance og kona blir møtt av demonstranter.
For på Grønland mener mange at nok er nok etter det ene Trump-utspillet etter det andre. Grønlenderne vil i enda mindre grad vil være amerikanere enn dansker, ifølge meningsmålinger. Et stort flertall ønsker tvert imot å løsrive seg fra Danmark slik at Grønland kan bli et selvstendig land.
– Respektløst
DRs USA-korrespondent Philip Khokhar beskriver fredagens besøk som høyst upassende.
– De har i flere dager fått beskjed fra danske diplomater om at denne delegasjonen ikke er velkommen. Den kommer imot Danmarks og Grønlands vilje. Nå sender man visepresidenten, og dette er en diplomatisk krigserklæring, sier Khokhar.
Lederen for den London-baserte tenketanken Polar Research and Policy Initiative, Dwayne Ryan Menezes, er også kritisk.
Han påpeker ifølge BBC at det er høyst uvanlig at en høytstående amerikansk delegasjon besøker Grønland uten å ha blitt invitert. Ekstra ille er det at besøket finner sted etter at Grønland har holdt valg, og mens det ennå forhandles om en ny regjering, mener han.
– Dårlig taktikk
Ifølge Menezes er USAs interesse for Grønlands sikkerhet forståelig, gitt øyas strategiske betydning. Det som ikke er forståelig, er at USA fører en så aggressiv linje.
– Å opptre respektløst overfor Grønlands befolkning ved å si at USA vil overta Grønland på en eller annen måte er lite hjelpsomt og kontraproduktivt som taktikk, mener han.
I et innlegg på tenketankens hjemmeside skriver han også at det er viktig å huske at USA allerede nyter store forsvarsprivilegier på Grønland, og at Grønland i over 80 år har vært en stødig alliert til USA, både under annen verdenskrig, den kalde krigen og de siste tiårene.