Norge
USA-ekspert om Trumps tollregime: – Velgerne stemte ikke for økonomisk selvskading
Etter at Trump overtok som president, sendes sjokkbølge på sjokkbølge fra Det hvite hus. Et økonomisk ragnarokk ryster MAGA-bevegelsen. Det kan koste republikanerne kontrollen over Kongressen.

– Den største faren er skaden som tollkrigen gjør på amerikansk økonomi, som kan resultere i store politiske problemer for Det republikanske partiet i kongressvalget neste år. Demokratene kommer trolig til å vinne tilbake flertallet i det ene kongresskammeret.
– Han kommer til å gjøre mer retrett
Det er USA-kjenner Hilmar Mjeldes konklusjon drøye 100 dager ut i Donald Trumps 2. presidentperiode. Han tror det vi hittil har sett av Trump-politikk bare er en forsmak på det USA og verden for øvrig har i vente.
– Jeg tror vi bare har sett begynnelsen på det økonomiske uføret dersom ikke Trump gjør retrett i handelskrigen, noe han er delvis i ferd med å gjøre i form av utsettelser og unntak. Han kommer til å gjøre mer retrett under dekke av overfladiske handelsavtaler med diverse land fremover a la den han inngikk med Storbritannia, forklarer Mjelde til ABC Nyheter.

– Velgerne blir frustrerte
Flere målinger den siste tiden kan tyde på at Trumps popularitet er på retur. Hva det skyldes, om velgerne allerede er i ferd med å gå lei, om frustrasjonen over økonomien for private og næringsliv er økende, eller om det er andre årsaker, vil tiden vise.
– Det er egentlig ganske vanlig. De første 100 dagene er enhver ny presidents hvetebrødsdager. Og så slår regjeringsslitasjen gradvis inn. Velgerne blir frustrerte over løfter fra valgkamp som ikke blir raskt innfridd, og presidentene gjør kontroversielle ting som utløser mye motstand, mener Hilmar Mjelde.
– Det amerikanske systemets innebygde treghet
– Går gjennomføringen av Trumps fanesaker tregere enn han hadde forventet seg, og er det sannsynlig at han vil få sin vilje gjennom hvis han presser og truer enda mer?
– Det er egentlig bare det amerikanske systemets innebygde treghet som slår inn, slik systemet er ment å fungere. Vi ser nå at domstoler, delstater, interessegrupper og et tregt og ofte motvillig byråkrati hindrer Trump i å raskt sette ut politikken sin i live.
Se video: Trump: – Jeg vil bli pave
USA-eksperten tror mange amerikanere har et urealistisk bilde av hva som er mulig å få til i løpet av en presidentperiode, selv for en person som Donald Trump. Han har blant annet lovet massedeportering av innvandrere, effektivisering og kutt i det offentlige, trusler mot universitet, økte tollsatser, lavere skatter og rentenedsettelse. Likevel går ikke alt Trumps vei, slik mange i MAGA-bevegelsen hadde forventet.
– Alvorlig skade på amerikansk økonomi
– Mange blir blendet av alle ordrene Trump utsteder og tror at vips, så blir de satt ut i live. Så er ikke tilfelle. Slike ordre er ofte mer symbolske og av flere årsaker vanskelig å iverksette. Det ville vært mye mer effekt i å få Kongressen til å vedta politikken, men det er en mye treigere, vanskeligere og arbeidsom prosess, påpeker Hilmar Mjelde.
Han mener konsekvensene av tollkrigen, som Trump har startet, begynner å gå opp for amerikanerne, og at det gradvis vil komme en dypere erkjennelse av at prisen for en økonomisk krig med venner og fiender har en høy pris.
– Velgerne stemte ikke for økonomisk selvskading. Trumps tollkrig er i ferd med å gjøre alvorlig skade på amerikansk økonomi, og butikkprisene kan komme til å øke.
– Han blåser i Kongressen uansett

– Det kan virke som om det er en gryende mobilisering mot Trump-administrasjonen, inkludert demonstrasjoner i alle delstater. Er dette starten på en større konfrontasjon og folkelig motstand som kan utarte og vokse til noe farlig for Trump?
– Trumps egen politiske situasjon kommer kanskje ikke til å endre seg så mye, siden han blåser i Kongressen uansett. Men det er stor fare for nye personlige feiltrinn fra Trump a la handelskrigen fordi han er overmodig og omgir seg med underdanige rådgivere som ikke gir ham skikkelige råd, fordi han ikke vil høre motargumenter, svarer Mjelde, som er professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet.
– Det kan allerede være for sein
– Handelskrigen er i ferd med å få alvorlige utslag, og rammer nå både forbrukere og næringsliv over hele USA. Hvor går smertegrensen for hva disse tåler før det virkelig smeller?
– Tomme butikkhyller, inflasjon og konkurser kan gjøre uopprettelig skade på hans presidentskap. Ingen amerikansk president i moderne tid har kommet uskadet ut av en økonomisk krise. Handelskrigen kan bli Trumps svar på Bidens Afghanistan-fadese i 2021, som Biden aldri hentet seg inn igjen politisk fra. Det kan allerede være for seint for Trump når det gjelder å ha en suksessfull andre presidentperiode, oppsummerer Hilmar Mjelde.