Verden

Tyskland skjerper retorikken overfor Israel

Tysklands utenriksminister Johann Wadephul truer med tiltak mot Israel og sier tyskerne ikke vil eksportere våpen som brukes i strid med folkeretten.

Tysklands utenriksminister Johann Wadephul truer med uspesifiserte grep mot Israel.
Publisert Sist oppdatert

Wadephul sier det ikke lenger skal være en «tvungen solidaritet» med israelske myndigheter, og at det er viktig å skille mellom det israelske folk og landets regjering.

– Vår kamp mot antisemittisme og fulle støtte til statens Israels rett til å eksistere i sikkerhet må ikke instrumentaliseres i konflikten og krigen som i dag utkjempes i Gaza. Vi er nå på et punkt der vi må tenke nøye gjennom hvilke skritt vi skal ta, sa utenriksministeren til kringkasteren WDR tirsdag.

– Alle er like for Gud

– Vi står sammen med Israel, men vi står også sammen med folket i Gaza. Fordi det er totalt uakseptabelt at folk ikke får grunnleggende matforsyninger og medisin. De er mennesker og alle er like for Gud. Alle har retten til mat, medisin og at Tyskland tar vare på dem, og det er det vi gjør, la han til.

Wadephul utdyper ikke hva slags tiltak tyskerne vurderer å eventuelt innføre mot Israel. Uttalelsen kommer dagen etter at statsminister Friedrich Merz sa han ikke lenger kunne forstå formålet med Israels opptrapping i Gaza.

Bare siden 15. mai er 180.000 palestinere fordrevet av Israels nye offensiv i Gaza, ifølge FN-organet IOM. Samtidig har det i flere måneder vært nesten umulig å få nødhjelp inn i Gaza, og kun de siste par ukene har minimale mengder mat og medisiner fått slippe inn. To millioner palestinere er truet av en sultkatastrofe.

Betydelig toneskifte

Toneskiftet fra tysk side er en betydelig utvikling, gitt at landet historisk har holdt en sterkt proisraelsk linje med bakgrunn i egen historie. Under nazistenes regime fra 1933 til 1945 ble seks millioner europeiske jøder drept i holocaust, noe Tyskland fortsatt føler et spesielt ansvar for i dag.

Senest i valgkampen i vinter lovet statsministeren at han skulle ta imot Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Berlin, tross at han har en internasjonal arrestordre mot seg som Tyskland er pliktig til å følge.

Storbritannia, Frankrike og Canada truet i forrige uke Israel med målrettede sanksjoner dersom landet ikke stanser angrepene på palestinere og slipper tilstrekkelig nødhjelp inn på Gazastripen.

Samtidig reflekterer endringen et bredere skifte i tysk opinion. I sosialdemokratiske SPD, det mindre av de to regjeringspartiene, er det stadig voksende støtte for å stanse våpeneksporten til landet.

En meningsmåling fra Civey som ble publisert i avisa Tagesspiegel denne uka, viser at 51 prosent av de spurte tyskerne er imot våpeneksport til Israel.