Verden

Tyskerne dropper currywursten

Pølsebiter i karrisaus og ketsjup – eller currywurst – er ikke lenger en av de tre mest populære kantinerettene i Tyskland, ifølge storleverandøren Apetito.

Tyskerne har lenge vært glad i currywurst, her med pommes frites og majones, men nå faller klassikeren fra.
Publisert Sist oppdatert

Retten er svært populær i Tyskland som både kantinerett og gatekjøkkenmat, men nå heller tyskerne mot sunnere valg, viser en ny undersøkelse fra Apetito.

Så sent som i 2019 var currywurst, gjerne med pommes frites ved siden av, den mest populære retten på de mange arbeidsplassene, skolene, barnehagene og sykehusene over hele landet som Apetito leverer mat til.

I 2024 falt altså retten helt ut av pallen. Spagetti bolognese, kylling korma, og nuddelretten bami goreng ligger nå foran.

– Internasjonal mat og vegetarretter blir gradvis mer populære, hvilket gjør det vanskeligere for tyske klassikere som currywurst, sier Apetito-sjefen Jan-Peer Laabs.

Samtidig er han sikker på at topp 10-plassen ikke er i faresonen for currywurst.

Bak currywurst ligger nuddelretten käsespätzle og vegetarvarianten av spagetti bolognese. På skoler og kantiner var linsesuppe på topp, etterfulgt av flere vegetarretter. Laabs peker på at mange kommuner krever at fisk eller kjøtt serveres kun et begrenset antall ganger i uka.

På sykehjem og andre institusjoner er det tyske klassikere som dominerer, deriblant ertesuppe med pølse.

Currywurst regnes for å ha blitt oppfunnet i Berlin på slutten av 1940-tallet, men er i dag en av de mest utbredte rettene i Tyskland.