Norge

Trumps støttespillere advarer mot handelskrig: – Økonomisk atomkrig

En av hovedgrunnene til at Trump vant presidentvalget, var løftet om bedre økonomi både for enkeltpersoner og næringslivet. Nå angrer flere på at de ga presidenten sin stemme.

– Disse landene ringer meg opp og kysser rumpa mi, sa Donald Trump under en tale på den nasjonale republikanske kongresskomiteens innsamlingsmiddag tirsdag.
Publisert Sist oppdatert

Blant dem som nå reagerer, er milliardæren Bill Ackman, leder for hedgefondet Pershing Square Capital Management. På X fyrer han løs på Trumps ekstreme tollsatser:

– Hvis vi starter en økonomisk atomkrig mot hvert eneste land i verden 9. april, vil investeringene gå i stå, forbrukerne vil lukke lommeboken, og vi vil forårsake alvorlig skade på omdømmet vårt, som vi kan bruke år og muligens tiår på å gjenoppbygge. Business er et tillitsspill. Presidenten mister tilliten til bedriftsledere over hele verden.

Ackman, som har 1,7 millioner følgere, stiller seg 100 prosent bak Trumps ønske om å endre det globale system, som han mener i USAs disfavør. Han viser til at andre land har utnyttet USA ved å beskytte hjemmeindustrien, som han mener har gått på bekostning av millioner av arbeidsplasser og økonomisk vekst i USA.

– Vi er i ferd med å ødelegge tilliten til landet vårt som handelspartner, som et sted å gjøre forretninger og som et marked for å investere kapital, advarer milliardæren Bill Ackman. Foto: Reuters/NTB
– Vi er i ferd med å ødelegge tilliten til landet vårt som handelspartner, som et sted å gjøre forretninger og som et marked for å investere kapital, advarer milliardæren Bill Ackman.

– I ferd med å ødelegge tilliten til landet vårt

Men medisinen Trump har utskrevet, og som berører mange titalls land, får ham til å se rødt. Nå advarer han mot «en selvutløst, økonomisk atomvinter».

– Trump har hevet tollspørsmålet til det viktigste geopolitiske spørsmålet i verden, og han har fått alles oppmerksomhet. Så langt, så bra. Men ved å legge massive og uforholdsmessige tollsatser både på våre venner og våre fiender, og dermed starte en global økonomisk krig mot hele verden på en gang, er vi i ferd med å ødelegge tilliten til landet vårt som handelspartner, som et sted å gjøre forretninger og som et marked for å investere kapital, tordner Bill Ackman.

– Vil oppleve mye større smerte

Han peker på faren for at markedene krasjer, investeringer stopper opp, og forbrukere slutter å bruke penger.

– Da har bedrifter annet valg enn å begrense investeringer og sparke arbeidere. Det er ikke bare de store selskapene som vil lide. Små og mellomstore bedrifter og gründere vil oppleve mye større smerte. Nesten ingen bedrifter kan gå gjennom en massiv kostnadsøkning over natten for sine kunder, advarer milliardæren.

Kentucky-senator Rand Paul. Foto: David Becker / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB
Kentucky-senator Rand Paul. Foto: David Becker / Reuters / NTB scanpix

– Trykker på varselknappene

Førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap ved Københavns Universitet, Jens Ladefoged Mortensen, har spesialkompetanse på amerikansk handelspolitikk. Han mener å se sprekker i alliansen som banet veien for en ny presidentperiode for Trump.

– Det går rykter om dette, og det er ikke noe som kommer fra venstresiden og demokratene. Dette er sterke stemmer som begynner å trykke på varselknappene. Finansverdenen ser på tollkrigen som en uakseptabel usikkerhet, fordi de kan se hva det koster. Alt som er dekket til får nå albuerom fordi de taper penger og stiller spørsmål ved det, sier forskeren til dansk TV 2.

Republikanske senatorer er bekymret

Den republikanske senatoren, Rand Paul fra Kentucky, mener USA nå tar en svært stor risiko, og at det er vanlige amerikanere som må betale prisen.

– Jeg er republikaner. Jeg støtter Donald Trump. Men det er et tverrpolitisk problem. Jeg bryr meg ikke om presidenten er en republikaner eller en demokrat, sier Paul til ABC News. Han skal også være misfornøyd med at tollkrigen er igangsatt uten å ha vært behandlet av Kongressen.

Den republikanske senatoren Steve Daines fra Montana, er bekymret:

– Hvem betaler disse høye tollsatsene? Det vil være forbrukeren. Jeg er bekymret for inflasjonseffekten. Jeg er bekymret hvis en handelskrig vil stenge markeder for amerikanske bønder, ranchere og produsenter, skriver nyhetsbyrået AP.

SE VIDEO: Donald Trump raste – nå fjernes portrettet

– Disse landene kysser rumpa mi

Selv avviser Donald Trump alle som forsøker å kritisere hans politikk. Under en tale på den nasjonale republikanske kongresskomiteens innsamlingsmiddag tirsdag, kom han med denne kraftsalven til de som tviler på strategien om å legge press på Kina, EU, Canada og en rekke av USAs viktigste handlespartnere.

– Disse landene ringer meg opp og kysser rumpa mi. Og så ser en eller annen en opprørsk republikaner, en fyr som ønsker å gjøre seg viktig og si: «Jeg synes kongressen bør overta forhandlingene». La meg fortelle deg, du forhandler ikke som jeg forhandler, sa Trump.

Han uttalte seg også seierssikkert om utsiktene til nye triumfer ved mellomvalget høsten 2026. Flere har advart mot at misfornøyde velgerne kan knuse Trumps drøm om fortsatt dominans i Kongressen og Senatet, og at republikanerne kan miste flertallet.

– Vi kommer til å vinne midtveisvalget og vi kommer til å få et enormt, dundrende valgskred. Jeg tror virkelig det. Partiet gjør det bra, og det er ingen grunn til at vi ikke skal samles og vinne disse mellomvalgene og vinne dem med mye. Vi vil ikke bare beholde flertallet, vi vil utvide vårt flertallet mye, lovet Trump, skriver The Hill.

Skeptikere har imidlertid advart om at Trump kan få merke velgernes vrede ved Mellomvalget.