Verden

Trump vil øke gruvedrift på havbunnen

President Donald Trump har undertegnet en presidentordre som åpner for utvidet gruvedrift på havbunnen, i strid med internasjonale retningslinjer.

President Donald Trump har undertegnet en presidentordre som åpner for utvidet gruvedrift på havbunnen.
Publisert Sist oppdatert

Medarbeidere i Det hvite hus sier at initiativet har et betydelig omfang og at målet er å grave opp over en milliard tonn mangannoduler og andre mineraler fra havbunnen.

Virksomheten skal angivelig gi statskassen store, nye inntekter og skape verdifull virksomhet for amerikanske selskaper. Amerikansk økonomi skal få en solid vitamininnsprøytning, heter det.

Gruvedrift på havbunnen er et omstridt tema internasjonalt. Miljøvernorganisasjoner og Den internasjonale havbunnsmyndigheten (ISA), som er et FN-organ, har siden 1990-tallet forsøkt å trekke opp regler for slik aktivitet i internasjonale farvann.

Ikke godkjent

USA har ikke godkjent det juridiske grunnlaget for denne kontrollvirksomheten og er ikke medlem av det FN-tilknyttede organet.

I stedet viser Trump-administrasjonen til en lite kjent lov fra 1980 som gir den amerikanske regjering myndighet til å utstede tillatelser til gruvedrift på havbunnen i internasjonale farvann, skriver The New York Times.

Kina var fredag raskt ute med å protestere mot det amerikanske initiativet og betegnet det som et brudd på folkeretten og interessene til verdenssamfunnet. Kina advarer USA mot å forsere utvinningen gjennom nye lisenser, sa en talsmann for utenriksdepartementet i Beijing.

Tar seg til rette

Greenpeace sier at Trump trosser FN og tar seg til rette på et område som forvaltes av ISA etter Havrettskonvensjonen.

– Denne industrien har vært på desperat jakt etter nye strategier for å få klørne i den siste villmarken vår i mange år allerede – uten hell, sier Haldis Tjeldflaat Helle, havrådgiver i Greenpeace.

I henhold til presidentordren som ble undertegnet torsdag, skal den amerikanske handelsministeren innen 60 dager hurtigbehandle saken og eventuelt gi lisenser for kommersiell drift også i områder som ligger utenfor nasjonal jurisdiksjon.

Utvinning av havbunnen er et virksomhetsområdet som er i sin spede begynnelse. Så langt er det Kina som leder an i jakten på verdifulle mineraler, men USA synes fast bestemt på å være en betydelig aktør for å sikre ettertraktede stoffer som kan brukes i forsvarsindustrien, i vanlig industriproduksjon og på energisektoren.

Økologisk trussel

Men miljøverngrupper verden over advarer mot det de ser som en økologisk trussel av uanede dimensjoner.

– Det å framskynde gruvedrift på havbunnen er som å be om en miljøkatastrofe. Trump forsøker å åpne et av jordas mest sårbare og minst forståtte økosystemer for kommersiell virksomhet, sier Emily Jeffers ved senteret for biologisk mangfold, en frivillig organisasjon som siden 1989 har arbeidet med truede arter og miljøer.

WWF tapte i februar saken de anla mot den norske stat om gruvedrift på havbunnen. Oslo tingrett konkluderer med at regjeringens vedtak som åpner områder på den norske kontinentalsokkelen for gruvedrift, er gyldig.

Oppfylte kravene

Retten fant at konsekvensutredningen oppfylte de nødvendige kravene, og at den skrittvise tilnærmingen til åpning av områder var i samsvar med loven og folkeretten. WWFs påstander om mangler i utredningen og feilaktige fakta ble ikke funnet tilstrekkelige til å erklære resolusjonen ugyldig.

Staten har understreket at «en åpning er et første og forsiktig skritt i en omfattende prosess som vil ta mange år, og der det aktuelle havområdet blir mindre og mindre.»

Energidepartementet har også presisert at det ikke vil gis tillatelser til utvinning uten at bærekraft og miljø blir grundig vurdert i hver enkelt utvinningsplan.