Verden

Trump sendte soldater til Los Angeles: – Dere skal få se lov og orden

President Donald Trump har sendt soldater fra USAs nasjonalgarde til Los Angeles for å slå ned på demonstrasjonene i storbyen. Det vekker kraftige reaksjoner.

President Donald Trump talks with California Gov. Gavin Newsom after arriving on Air Force One at Los Angeles International Airport in Los Angeles, Friday, Jan. 24, 2025. (AP Photo/Mark Schiefelbein)
Publisert Sist oppdatert

USAs president Donald Trump forsvarer beslutningen om å beordre soldater til Los Angeles.

– Dere har voldelige folk, og vi kommer ikke til å la dem slippe unna med det, sa han til journalister søndag.

Han viste til demonstrantene som de siste dagene har protestert mot innvandringspolitiets aksjoner mot migranter i California.

– Jeg tror at dere kommer til å få se noe veldig sterk lov og orden, fortsatte presidenten.

På spørsmål fra en journalist om muligheten for å ta i bruk den såkalte Insurrection Act fra 1807, svarte Trump:

– Vi vurderer soldater overalt. Vi kommer ikke til å la dette skje i vårt land.

Loven som journalisten viste til, lar en president utplassere amerikanske soldater for å håndheve loven og slå ned på blant annet sivil uro. Sist gang det skjedde, var under Los Angeles-opptøyene i 1992, den gang på forespørsel fra Californias guvernør.

Denne gangen har Trump ikke tatt i bruk loven, men likevel beordret soldater fra Nasjonalgarden til Los Angeles i strid med Newsoms ønske.

– Ser veldig ille ut i LA. KALL INN STYRKENE!!!, skriver president Donald Trump på Truth Social.

USAs president Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
USAs president Donald Trump.

Guvernører reagerer

Amerikanske guvernører fra Demokratene sier i en felles uttalelse at president Donald Trumps utplassering av nasjonalgarden i Los Angeles er maktmisbruk.

– President Trumps beslutning om å sette inn Californias nasjonalgarde er urovekkende maktmisbruk, skriver guvernørene i en felles uttalelse.

De mener at vurderinger om bruk av delstatenes nasjonalgarder er noe som hver enkelt delstat må råde over.

– Det er viktig at vi respekterer den utøvende myndigheten som landets guvernører har til å styre sine nasjonalgarder, skriver de.

Se video: Raser etter «taco»-spørsmål: – Aldri spør om det igjen

Newsom har sendt anmodning

Californias guvernør Gavin Newsom har formelt bedt Trump-administrasjonen om å trekke tilbake en ordre om å utplassere nasjonalgarden i Los Angeles.

Newsom har sendt anmodningen i et brev til forsvarsminister Pete Hegseth. Newsom delte deretter brevet på X.

– Vi hadde ikke noe problem før Trump blandet seg inn. Dette er et alvorlig brudd på delstatens suverenitet. Det øker spenningen og trekker ressurser bort fra der de faktisk trengs, skriver Newsom.

– Trekk tilbake ordren. Gi kontrollen tilbake til California, skriver han.

Lørdagens ordre antas å være den første på 60 år der en amerikansk president har satt inn en delstats nasjonalgarde uten guvernørens samtykke.

Forrige gang det skjedde var i 1965 da president Lyndon B. Johnson satte inn soldater for å beskytte hovedsakelig svarte demonstranter under borgerrettighetsbevegelsen i Alabama.

To selvkjørende drosjer fra Waymo sto i brann i Los Angeles sentrum søndag. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB
To selvkjørende drosjer fra Waymo sto i brann i Los Angeles sentrum søndag.

Hundrevis av demonstranter

Hundrevis av demonstranter har gått ut i gatene i Los Angeles, der de har sperret en motorvei og satt fyr på selvkjørende biler.

Der sto en rekke soldater fra Californias nasjonalgarde skulder ved skulder. Demonstranter ropte «skam dere» og «dra hjem» til soldatene. Politi var også på stedet.

Kort tid etter skjøt Los Angeles-politiet røykbomber for å spre demonstrantene. Politiet sa at demonstrantene hadde samlet seg på stedet uten tillatelse.

En stor del av demonstrantene gikk deretter videre til motorvei 101, der de sperret for trafikken. Trafikken ble stanset i over en time før trafikkpolitiet, med bruk av blant annet røykgranater, fikk fjernet demonstrantene.

Minst tre selvkjørende drosjer fra Waymo sto i brann i sentrum av storbyen. To andre selvkjørende drosjer fra selskapet ble vandalisert.

Ifølge nyhetsbyrået AP er rundt 300 soldater fra delstatens nasjonalgarde så langt utplassert i byen, der folk demonstrerer for tredje dag på rad.

Protestene er rettet mot at føderale innvandringsmyndigheter pågriper folk som myndighetene vil deportere fra Los Angeles-området.

Flere er pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene i LA denne helgen. Foto: Ethan Swope / AP / NTB
Flere er pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene i LA denne helgen.

Politisjef avviser Trump-kritikk

Politiet i Los Angeles innførte mandag forsamlingsforbud i sentrum som følge av demonstrasjonene.

– Du er nødt til å forlate området umiddelbart, skriver LA-politiet i et innlegg på X tidlig mandag morgen.

Politisjefen i Los Angeles, Jim McDonnell, sier at politibetjenter var overveldet over demonstrantene. Ifølge ham besto det blant annet av bråkmakere kjente for politiet som dukker opp i demonstrasjoner for å skape uro.

Han slo ned kritikken fra Trump om at LA-politiet ikke gjorde nok for å hjelpe føderale myndigheter med å håndtere uroen. Ifølge McDonnell følger helgens demonstrasjoner et kjent mønster, der uroen tar seg opp på dag to og tre.

Minst 56 demonstranter har blitt pågrepet gjennom helgen. Én ble pågrepet søndag angivelig for å ha kastet en molotovcocktail mot politiet.