Verden
Trump går etter legemiddelindustrien: – Det vil være dramatisk
USAs president truer med «aggressive tiltak» dersom legemiddelindustrien ikke gjør som han ønsker seg.

– Legemiddelprodusenter gir store rabatter på produktene sine for å få tilgang til utenlandske markeder, og kompenserer for disse rabattene ved å kreve enormt høye priser i USA, hevder Donald Trump i en fersk presidentordre.
Han gir de store legemiddelselskapene 30 dager på å komme til enighet med Trump-administrasjonen om nye priser på reseptbelagte legemidler.
Dersom selskapene ikke føyer seg etter hans ønsker og gir amerikanske pasienter samme pris som den laveste prisen i andre nasjoner, truer Trump med å iverksette «ytterligere aggressive tiltak» mot legemiddelindustrien.
– Det er helt utrolig
Det er sant at amerikanerne i de aller fleste tilfeller betaler langt mer for sine reseptbelagte legemidler enn det folk i andre land betaler, forteller økonomiprofessor Dag Morten Dalen ved BI til ABC Nyheter.
– I USA finnes det ingen nasjonal regulering av prisene amerikanerne må betale for sine reseptbelagte legemidler, forklarer samfunnsøkonomen.
Amerikanere flest er forsikret gjennom de offentlige ordningene Medicare eller Medicaid, som primært dekker henholdsvis amerikanere over 65 år og amerikanere med lav inntekt, eller private helseforsikringsselskaper.
De private selskapene forhandler selv med industrien om priser, slik som Sykehusinnkjøp gjør her til lands på vegne av alle norske helseforetak.
– Det som er veldig spesielt med det amerikanske markedet, er at Medicare ikke har fått lov til å forhandle med legemiddelindustrien om priser. Det er helt utrolig, men Medicare må ta de prisene industrien mener den skal ha, i motsetning til private helseforsikringsselskaper, forteller professor Dalen.
At legemiddelindustrien i sitt forhold til Medicare har klart å unngå det som de aller fleste land fremstår som en selvfølge, at en skal forhandle om prisene, blir sett på som et uttrykk for industriens lobbymakt.
– Legemiddelindustrien har en sterk politisk posisjon, sier Dalen.
– Ekstreme prisforskjeller
Resultatet er det Dalen omtaler som ekstreme prisforskjeller.
– Prisene er eksepsjonelt mye høyere enn i europeiske land. En fersk studie konkluderer med at amerikanere i gjennomsnitt betaler omtrent tre ganger så mye som folk i sammenlignbare land gjør, forteller han.
De nøyaktige prisene er forretningshemmeligheter og derfor ikke kjent.
– Uavhengig av om prisene er to, tre eller fire ganger så høye, er alle enige om at de amerikanske prisene ligger langt over prisnivået på de samme legemidlene i Norge og andre land, sier økonomiprofessoren.
Han tror derfor at Trumps frustrasjon gir positiv gjenklang hos mange.
– Han har helt rett når han sier at amerikanere på mange måter subsidier utvikling av legemidler som andre nyter godt av til en lavere pris. Kanskje så mye som 50 til 60 prosent av omsetningen ligger i USA, sier professoren.
Kan påvirke nordmenn negativt
Deler av avkastningen brukes på forskning og utvikling av nye legemidler.
– Hvis Trump og USA skulle lykkes med å få prisene kraftig ned, til et europeisk nivå, vil det være dramatisk for legemiddelindustriens lønnsomhet og lønnsomheten av å utvikle nye legemidler.
På kort sikt vil amerikanerne tjene på lavere priser. Dalen sier dette om hvilken effekt nordmenn vil merke dersom Trump eventuelt skulle lykkes:
– Det vil ikke berøre nordmenn på kort sikt, men på lang sikt kan det berøre oss negativt, fordi vi får mindre utvikling av nye, viktige legemidler, sier han.
USA har allerede skåret ned på føderale midler til medisinsk forskning.
Bransjeorganisasjon advarer
Bransjeorganisasjonen PhRMA kaller Trumps ønske en dårlig idé.
– Innføring av utenlandske priser vil kutte milliarder av dollar fra Medicare uten noen garanti for at det hjelper pasienter eller forbedrer deres tilgang til medisiner, sier Stephen J. Ubl, administrerende direktør i organisasjonen.
Strengt tatt er ikke legemiddelfirmaene nødt til å gjøre noe, sier Dalen.
– Trump har kommet med en oppfordring, ikke et lovforslag, sier han.
– De kan avvente og se hva som egentlig ligger i trusselen hans.
Da spilles ballen over til Trump igjen, som truer med «aggressive tiltak».
– Litt indirekte så spiller han også ballen over til andre land, og sier at dere ikke kan utnytte amerikanere på denne måten ved å betale så lite. Med dette utspillet oppfordrer han også andre land til å betale mer, sier Dalen.
Norge har ifølge ham liten mulighet til å påvirke tilgangen til legemidler.
– Vi kan bidra til å lykkes med ett enkelt legemiddel, men vi er altfor små til å påvirke utviklingen innen teknologi og behandling, sier professoren.