Norge

Svalbard får se «Mission: Impossible» først – som takk for å ha vært iskald kulisse

Nå gleder mannen som kan takkes for at Norge har vært kulisse i tre «Mission: Impossible»-filmer, seg til å se Tom Cruise sitt nye actionepos.

Hayley Atwell – som spiller Grace i «Mission: Impossible – Final Reckoning» – kjører hundespann gjennom satellittstasjonen på Platåfjellet på Svalbard.
Publisert Sist oppdatert

For det er produsent Per Henry Borch i Truenorth Norway som – takket være sitt internasjonale nettverk av personlige kontakter og et solid omdømme fra andre storproduksjoner, blant dem James Bond – fikk Cruise & Co. til å nappe på kroken.

Mens Cruise i forrige film hoppet utfor Helsetkopen på motorsykkel og landet i fallskjerm, dro filmteamet til Svalbard for å sikre seg dramatiske, «arktiske» landskap til den nye.

– Disse store, internasjonale produksjonene velger det som er best for filmen og historien. Alle disse fantastiske landskapene er ting man ikke kan fake, sier Borch og får medhold av hovedpersonen:

– Ser fantastisk ut

I en bakomfilm laget om innspillingen på Svalbard kaller Cruise det nemlig «et privilegium å filme der».

Hadde Cannes i sin hule hånd: Tom Cruise med «Mission: Impossible – The Final Reckoning»-verdenspremiere. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB
Hadde Cannes i sin hule hånd: Tom Cruise med «Mission: Impossible – The Final Reckoning»-verdenspremiere.

– Svalbard er fantastisk vakkert. Området vi filmet på var bemerkelsesverdig. Det var en unik opplevelse. Det ser fantastisk ut på lerretet, sier 62-åringen.

Ifølge Borch var Cruise svært begeistret også for oppholdet for sin egen del, og sa han gjerne ville tilbake på nytt besøk.

Nå er Borch spent på å se hva som ble med videre av filmscenene fra Svalbard, som ble innspilt i løpet av noen uker i mars 2023. For i likhet med de andre Cruise-eventyrene forflytter handlingen seg i rasende fart rundt på kloden – og mye skjer på klippebordet.

– Hadde den norske insentivordningen for denne typen produksjoner inkludert opptak på Svalbard ville man fått mye mer bilder i filmen, konstaterer han:

– Uansett er bildene fra Svalbard unike og vil stå fram. Husk på at snø er unikt, det er sikkert fem milliarder mennesker som ikke har sett snø. Selv jeg, som har mange vintre bak meg, synes det er helt spesielt der!

Se video: Derfor bør du ikke tisse for ofte

– En takk

Hvor mange av de møysommelig innspilte scenene som kommer med i sluttfilmen får Per Henry Borch først vite 19. mai – på kino i Longyearbyen på Svalbard. Der skal «Mission: Impossible – The Final Reckoning» ha premiere 19. mai – to dager før resten av Norge får se den.

– Visningen er en takk til lokalbefolkningen og aktører på Svalbard som har deltatt i produksjonen, og en markering av at dette er den tredje filmen på rad hvor Norge deler det store lerretet med Tom Cruise, sier Una Berg i UIP om det selskapet kaller «verdens nordligste premiere» for filmen.

– Det er lite samfunn der oppe, hvor alle enten var berørt eller delaktige i innspillingen, og dette er en fin måte å betale tilbake, sier Borch til NTB.

At Preikestolen ble til et sted i Pakistan i 2018-filmen, Helsetkopen en plass i Østerrike i 2023-filmen, mens Svalbard blir i nærheten av Beringstredet i årets film, bekymrer ham ikke.

– Nå handler dette om inntekter og sysselsetting, ikke nødvendigvis om markedsføring av et sted. Men det er 2025 – og ingen har problemer med å finne ut hvor dette er spilt inn!

Tom Cruise gjorde omtrent det samme – bortsett fra at dobbeltdekkeren var høyt til vers og han alene i det – under innspillingen av «Mission: Impossible – The Final Reckoning». Her på London-premiere torsdag. Foto: Alberto Pezzali / Invision / AP / NTB
Tom Cruise gjorde omtrent det samme – bortsett fra at dobbeltdekkeren var høyt til vers og han alene i det – under innspillingen av «Mission: Impossible – The Final Reckoning». Her på London-premiere torsdag.

Enormt stort

«Mission: Impossible – The Final Reckoning» hadde verdenspremiere under palmene i Cannes onsdag. Ifølge Variety fikk den fem minutter stående applaus – ikke minst på grunn av de mange halsbrekkende stunts som Cruise utførte.

Blant annet klatrer Cruise ut på vingen av et dobbeltdekkerfly han selv var alene om å fly, fortalte regissør Christopher McQuarrie. Det ble filmet i Sør-Afrika. Og det var flyscener i «Arktis» også.

Teamet hadde med seg flere fly. Bjørnøya ble filmet fra luften, mens filmteamet brukte tre skip til å ta seg rundt til flere av fjordene på Svalbard: Et til all logistikk; kamerautstyr, snøscootere, alt som trengtes. En gammel hurtigrute som hotell og kantine, og et for det Borch kaller «alt mulig annet».

– Jeg tror ikke folk skjønner hvor stor en slik produksjon er. Selve omfanget – alt som skal til, sier Per Henry Borch.

Skuespillerne Greg Tarzan Davis (f.v.), Angela Bassett, Hannah Waddingham, Tom Cruise, regissør Christopher McQuarrie, Hayley Atwell, Simon Pegg, Pom Klementieff, Esai Morales og Tramell Tillman poserer under palmene i Cannes. Foto: Joel C Ryan / Invision / AP / NTB
Skuespillerne Greg Tarzan Davis (f.v.), Angela Bassett, Hannah Waddingham, Tom Cruise, regissør Christopher McQuarrie, Hayley Atwell, Simon Pegg, Pom Klementieff, Esai Morales og Tramell Tillman poserer under palmene i Cannes.

Kuldesjokk

De amerikanske storkjendisene var over seg over Svalbard-opplevelsen, som ga dem minner – som hvordan de varmet seg opp med hårfønere om bord mellom kalde opptak. De måtte stoppe å filme tre ganger på grunn av isbjørnfare, noe Simon Pegg røpet i et BBC-intervju.

Ifølge bakomfilmen, som Tom Cruise også har delt på Instagram, traff Arktis dem «rett i ansiktet», noe som skapte ekstra spenning og dramatikk.

Per Henry Borch, som har vært på ekspedisjon til begge poler og gått over Grønland, forteller at han forberedte filmfolkene på kulda på forhånd – da han møtte hele crewet i England i forkant.

– Vi gikk gjennom alt, som hvordan man skal kle seg og passe på hverandre. Men uansett hvor mye du forteller, forstår ikke folk kulde før de går av flyet og opplever det selv.

Men Svalbard viste seg fra sin beste side – og ga dem strålende sol attåt.