Norge

SV vil hente norsk fregatt hjem: – Uforsvarlig ressursbruk

KNM Roald Amundsen er ute på et flere måneder langt oppdrag langt borte fra Norge. SV mener fregatten er til mer nytte her hjemme.

Slik så det ut da besetningen på KNM Roald Amundsen gjorde seg klare for avreise i april.
Publisert Sist oppdatert

For øyeblikket deltar den norske fregatten KNM Roald Amundsen i Operasjon Highmast. I åtte måneder deltar Norge i operasjonen som en del av en britiskledet hangarskipsgruppe som skal seile i Indiahavet og Indo-Stillehavet.

Da fregatten la ut på ferden i april sa forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) at seilasen gir Forsvaret verdifull erfaring i å operere sammen med allierte.

Sosialistisk venstreparti (SV) mener oppdraget svekker norsk beredskap og ønsker fregatten hjem til norske farvann.

– Uforsvarlig

Ingrid Fiskaa er utenriks- og forsvarspolitisk talsperson i SV. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Ingrid Fiskaa er utenriks- og forsvarspolitisk talsperson i SV.

Overfor ABC Nyheter sier utenriks- og forsvarspolitisk talsperson i partiet, Ingrid Fiskaa, at SV ber den norske fregatten vende baugen hjemover av to grunner.

– Først og fremst fordi det svekker forsvarsberedskapen her hjemme. Å sende en av svært få operative fregatter og mye personell på et langvarig oppdrag langt fra norske farvann er en uforsvarlig ressursbruk. Sjøforsvaret trengs i nord og langs kysten vår, sier Fiskaa.

– For det andre er dette problematisk fordi det bidrar til å øke spenningen i Stillehavet. Stormaktsrivalisering mellom USA og Kina er ikke i norsk interesse å bidra til. Tvert imot bør Norge arbeide for å holde spenningen lav, fortsetter hun.

Det er det britiske hangarskipet HMS Prince of Wales som leder gruppen. Hangarskipet er det største skipet på bildet. Foto: Den britiske marinen
Det er det britiske hangarskipet HMS Prince of Wales som leder gruppen. Hangarskipet er det største skipet på bildet.

Norge har i dag fire fregatter i Fridtjof Nansen-klassen. 17. mai befant fregatten KNM Roald Amundsen seg ved Kreta i Middelhavet.

Det norske logistikkfartøyet KNM Maud deltar på deler av seilasen.

Forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) sier seilasen gir Norge verdifulle muligheter til å operere sammen med allierte.

– Bidrag til integrerte hangarskipoperasjoner er en del av konseptet for forsvaret av Norge. Erfaringene og kompetansen vi bygger gjennom å delta i denne seilasen styrker forsvarsevnen vår, også i norske nærområder. Deltakelsen er en viktig og relevant investering i vår nasjonale sikkerhet, og gir verdifull erfaring til å operere sammen med allierte, sier forsvarsministeren til ABC Nyheter.

– I perioden fartøyet er borte vil vi fortsatt ivareta beredskapen i egne nærområder. Forsvaret vil opprettholde tilstedeværelse og situasjonsforståelse i våre nærområder i den perioden seilasen pågår, også med våre allierte, sier han videre.

Se video: MDG-poltikeren «gjør som Obama»

Høyre: – Bidrar til å styrke forsvarsevnen

Det var 22. april den norske fregatten la fra kai i Bergen for å delta i Operasjon Highmast. Det er tolv land som bidrar med støtte til den britiskledede hangarskipsgruppen.

Forsvarspolitisk talsperson i Høyre, Hårek Elvenes, mener seilasen er viktig for Norge.

– Det er viktig å stå opp for retten til fri ferdsel på verdenshavene i en tid da internasjonal rettsorden er under press, og signalere forsvar og respekt for havretten. Det er svært viktig for Norge. Vi er en småstat der respekt for folkeretten er fundamentalt for vår egen sikkerhet, sier Elvenes til ABC Nyheter.

Han utpeker på Storbritannia som Norges viktigste allierte i Europa. Under seilasen opererer et britisk helikopter ut fra den norske fregatten.

– Vårt samarbeid er essensielt for forsvaret i nordområdene. Erfaringene fra integrerte hangarskip-operasjoner styrker evnen til allierte operasjoner i våre havområder. Erfaringene Norge får ved å operere sammen med disse landene, bidrar til å styrke nasjonal og alliert forsvarsevne i våre egne nærområder, sier Elvenes.

Forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) var til stede før KNM Roald Amundsen forlot Haakonsvern Orlogsstasjon i Bergen for å slutte seg til hangarskipgruppen. Foto: Paul S. Amundsen / NTB
Forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) var til stede før KNM Roald Amundsen forlot Haakonsvern Orlogsstasjon i Bergen for å slutte seg til hangarskipgruppen.

Over 300 millioner kroner

I løpet av seilasen skal hangarskipsstyrken delta på en rekke øvelser, blant annet Talisman Sabre i Australia. Ifølge Forsvarsdepartementet skal den norske deltakelsen under øvelse også bestå av luftstyrker og spesialstyrker.

Ifølge det australske forsvarsdepartementet finner øvelsen sted mellom 13. juli og 4. august.

I statsbudsjettet for 2025 er det satt av 330 millioner kroner til Operasjon Highmast og Talisman Sabre. I SVs alternative budsjett er dette strøket.

10. april, tolv dager før fregatten kastet loss, ble det fremmet et representantforslag fra SV-politkere på Stortinget. I forslaget ba representantene regjeringen styrke den nasjonale forsvarsberedskapen ved å avlyse det norske bidraget med fregatt og andre bidrag i Indo-Stillehavet.

Forslaget kom ikke alene. I representantforslaget ber SV-politikerne regjeringen om å blant annet redusere åpenteknologisk avhengighet av USA, og styrke infrastruktur og kapasitet til forflytting av styrke mellom Norge, Sverige og Finland.

Saken er for øyeblikket til behandling i utenriks- og forsvarskomiteen. Fristen for avgivelse av innstilling er 27. mai. Foreløpig dato for behandling i Stortinget er 10. juni.