Politikk

SV-forslag om våpeneksport:
Mani Hussaini: –  Stortinget står på feil side av historien

AUF-leder Mani Hussaini er oppgitt over at SVs forslag om å forby norsk våpeneksport til landene som herjer i Jemen, blir valset ned i Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om situasjonen i Jemen

* Republikk på den arabiske halvøy med 27 millioner innbyggere.

* En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.

* Saudi-Arabia oppgir å ha gjennomført over 100.000 flyangrep i landet og anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser.

* Ifølge FN er minst 5.159 sivile drept og 8.761 såret siden våren 2015, og 3.233 av dem skal ha blitt drept i angrep fra den saudiledede koalisjonen. Minst like mange militssoldater er drept.

* Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.

* I tillegg anslås det at rundt 10.000 mennesker har mistet livet fordi de ikke har kommet seg ut av landet for å få medisinsk behandling etter at flyplassen i Sana ble stengt i fjor.

* FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe i Jemen, der 20 millioner mennesker nå er avhengig av matvarehjelp utenfra. Situasjonen er kritisk for halvparten av dem.

* Landet er også rammet av en koleraepidemi, som er påvist i alle Jemens 22 provinser. Over 600.000 mennesker antas å ha blitt smittet, og over 2.000 har mistet livet siden april.

Torsdag behandler Stortinget et forslag fra SVs Audun Lysbakken og Petter Eide om å stanse eksport av våpen, forsvarsmateriell og flerbruksvarer til landene som intervenerer i Jemen.

– I denne saken har FrP, Høyre og Venstre-regjeringen stått på feil side av
historien. Nå har vi altså en situasjon i Jemen som av FN beskrives som verdens
verste humanitære krise.

Det sier lederen av Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF, Mani Hussaini, til ABC Nyheter forut for stortingsbehandlingen.

SKUFFET: Mani Hussaini mener Arbeiderpartiet må bli med på å stoppe norsk våpeneksport til landene som kriger i Jemen. Foto: AUF
SKUFFET: Mani Hussaini mener Arbeiderpartiet må bli med på å stoppe norsk våpeneksport til landene som kriger i Jemen.

Men SV får støtte kun av KrF i kravet om stans i norsk våpeneksport.

Både regjeringspartiene, Senterpartiet og Arbeiderpartiet stemte det ned da Stortingets utenriks- og forsvarskomité behandlet saken.

– Vi vet at landene som kriger i Jemen, bryter krigens regler og folkeretten, understreker Hussaini.

Les bakgrunn: Stortingets nei til stans av våpeneksport vekker harme

Bare KrF er enig

Forslagene til tiltak for å hindre norske våpen og ammunisjon i å bidra til den grufulle krigen Saudi Arabia og andre arabiske land har ført siden 2015, ser ut til bli ettertrykkelig stemt ned i Stortinget.

Til skuffelse for AUF får SV heller ikke støtte av Arbeiderpartiet.

I Stortingets Utenriks- og forsvarskomité var det bare KrF som støttet følgende tekst:

«Stortinget ber regjeringen stanse eksport av våpen og forsvarsmateriell til Saudi-Arabia og de andre landene som deltar i den saudiledede koalisjonen som intervenerer i Jemen.»

– Hva sier du til at heller ikke Arbeiderpartiet stemmer for SVs forslag?

– AUF hadde håpet at Arbeiderpartiet støttet forslagene som ble fremmet. Det er viktig at vi kan stå inne for eksporten vi gjør. Nå forventer vi at Arbeiderpartiet viser lederskap i tiden som kommer og bidrar til å regelverket blir skjerpet inn, appellerer Hussaini.

«En konflikt her eller der»

Frps Christian Tybring-Gjedde slo tilbake mot forslag om eksportstans i debatten torsdag.

– Det er viktig at vi ikke ikke putte sær-utenrikspolitikk på spesielle konflikter, spesielle land, som begrenser eksport fra norsk forsvarsteknologi. Det er eksperter i Utenriksdepartementet som skal vurdere eksporten, ikke innfallsmetoden i Stortinget hvor man oppdager en borgerkrig eller en konflikt her eller der, og så innfører begrensninger, sa Tybring-Gjedde.

– Her er det ikke regjeringspartiene som er på feil side av historien, men Hussaini som serverer fake news, kommenterer Tybring-Gjedde overfor ABC Nyheter.

– Regjeringen har for lengst stanset all eksport av våpen og ammunisjon til den saudiledende koalisjonen i Jemen. Kanskje greit for Husseini å sette seg inn i det faktiske grunnlaget før han buser ut, legger han til.

– Frp-støtte til burka og nikab

SV-leder Audun Lysbakken minnet Frp om deres valgkamp:

– I valgkampen gikk Frp inn for forbud mot burka og nikab. I dag sier de ja til å selge krigsutstyr til regimer som tvinger kvinner til å bruke slike plagg. Norske våpen og krigsutstyr har ingenting i disse regimene å gjøre. Den humanitære krisen i Jemen er verre enn den i Syria. Hvert tiende minutt dør det et barn i Jemen, sa Lysbakken.

– Jeg ser Mani Hussaini sier Norge er på feil side i denne saken Det er godt sagt. Men det er altså bare fire partier her på Stortinget som er enig med ham: SV, KrF, MDG og Rødt, sa Lysbakken med henvisning til Hussainis uttalelse i ABC Nyheter.

Faktisk gikk Venstre inn for flere av SVs andre innstrammings-forslag, enn Ap gjorde.

Les også: FN: 68 sivile drept i saudiledede angrep i Jemen på én dag

– Still opp med argumentene, Ap!

Arbeiderpartiet retter imidlertid kritikk mot regjeringen, blant annet i en diskusjon om eksporten av norsk forsvarsmateriell i 2016 , som også skal behandles av Stortinget torsdag.

AUF-lederen mener det er vel og bra at Arbeiderpartiet har rettet kritikk mot
regjeringen, men at det ikke er godt nok.
- Det er et forsåvidt et bra signal at Arbeiderpartiet retter kritikk mot regjeringen.
Høyre og Frp har vært oppsiktsvekkende passive, men det endrer dessverre ikke
realitetene for norsk våpeneksport. Når regjeringen sitter stille og lukker øynene, så er det på tide at Arbeiderpartiet viser vei, sier han.

Hussaini er frustrert over at de tre største partiene på Stortinget ikke deltar i en offentlig debatt om et eksportforbud.

– Det minste jeg forventer er at Arbeiderpartiet nå stiller opp og argumenterer for hvilken eksport vi skal ha i årene som kommer. Dagens system har tydelige mangler, sier Mani Hussaini.

– Har vi blitt så kyniske at vi foretrekker å sitte stille og se på at folkeretten brytes med norskproduserte våpen? spør han.

– Vi kan fordømme krigen og partene så mye vi vil, men i bunn og grunn handler dette om at Regjeringen har avstått fra å gjøre noe med det vi faktisk kan påvirke, nemlig å hindre at norske våpen havner i feil hender, sier AUF-lederen.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Tybring-Gjedde.

Fakta om aktører i borgerkrigen i Jemen:

* Houthiene: Offisielt Ansar Allah («Guds partisaner»). Oppsto på 1990-tallet som en bevegelse for å gjenreise verdiene til zaidiene, sjiaretningen som dominerer i Nord-Jemen. Med løfter om kamp mot korrupsjon samlet de etter 2011 også støtte i sunniområdene, men denne gikk tapt da borgerkrigen begynte for fullt etter at de erobret hovedstaden Sanaa i 2015. Framrykkingen mot den fungerende hovedstaden Aden ble stanset av en saudiarabisk intervensjon.

* Ali Abdullah Saleh: Jemens mangeårige president, som ble tvunget til å gå av i 2011. Allierte seg i 2015 med sin gamle fiende houthiene, men brøt med dem i forrige uke. Drept av houthiene mandag.

* Abd Rabu Mansour Hadi: Salehs tidligere visepresident og etterfølger. Stammer fra Sør-Jemen. Støttet i 2012 en overgangsplan utarbeidet av Golfstatene, som aldri ble satt ut i livet. Verdenssamfunnet anerkjenner ham fortsatt som president, men han anses å ha liten støtte i landet. Har vært i Saudi-Arabia siden 2015 og holdes ifølge rykter i husarrest.

* Anti-houthi-styrker: Fellesbetegnelse på forskjellige væpnede grupper som kjemper mot houthiene, med eller uten saudiarabisk støtte. Dette inkluderer stammemilits, sør-jemenittiske separatister, sunnigrupper med bånd til Det muslimske brorskapet og grupper som støtter president Hadi.

* Den saudiledede koalisjonen: Inkluderer De forente arabiske emirater, Kuwait, Bahrain, Qatar, Egypt, Jordan, Marokko og Sudan. Koalisjonen har siden 2015 kjempet mot houthiene, og har som offisielt mål å gjeninnsette president Hadi. USA bidrar med logistisk støtte og etterretning.

* al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP). Kjemper både mot houthiene og saudi-koalisjonen. Kontrollerer store områder i Hadhramaut, sør i landet. Angripes av USA.

* Iran: Fiende av saudi-koalisjonen, men benekter at de støtter houthiene direkte.

(Kilde: DPA)