Helse
Sushirestauranten Sabi Omakase får ny Michelin-stjerne
Sushirestauranten Sabi Omakase har fått en ny Michelin-stjerne i årets nordiske Michelin-guide. Maaemo beholder tre.
Den første restauranten som fikk ny stjerne under pressekonferansen i Stockholm var ikke uventet Sabi Omakaase i Stavanger.
– Jeg er virkelig overveldet av denne anerkjennelsen. Dette gir ny giv til å videreutvikle nordisk edomae. Jeg ønsker å være til inspirasjon og fremme bruken av den unike, norske sjømaten, sier sushikokk Roger Asakil Joya, som er medeier i restauranten.
I forkant av pressekonferansen ble det spekulert i om Sabi Omakaase kom til å få én eller to stjerner.
Nye stjerner (en stjerne):
- Sabi Omakase, Stavanger
- Sture, Stockholm
- 108, København
- Ti Trin Ned, Fredericia i Danmark
- Slotskøkkenet, som ligger utenfor København
- Koks, Færøyene
- Domestic, Aarhus
- Dill, Reykjavik
- Imouto, Stockholm
Maaemo beholdt sine tre stjerner, noe som er ansett som veldig prestisjefylt.
– Å få tre Michelin-stjerner er som å finne den hellige gral, sier kjøkkensjef ved Maaemo, Esben Holmboe Bang.
Bent Stiansen beholdt sin Michelin-stjerne for Statholdergaarden i Oslo, og har nå fått 20 stjerner på rad. Re-Naa i Stavanger, som fikk sin første stjerne i fjor, beholdt også denne i år. Det gjorde også Oslo-restauranten Kontrast.
Michelin-inspektørene benytter fem kriterier i bedømmingen:
- Kvaliteten på råvarene
- Håndverket - altså smaken og tilberedningen
- Personligheten - hvor godt kokken har lykkes med å finne sitt eget uttrykk
- Valuta for pengene
- Kvalitet over tid - opplevelsen skal være den samme uansett når du besøker restauranten
Michelin-inspektørene har en solid grunnutdannelse. I tillegg gjennomgår de en seks måneder lang internopplæring slik at bedømmingen skal være den samme uavhengig av hvilken inspektør som besøker restauranten. Michelin-inspektørene er anonyme slik at de får samme behandling som hvilken som helst annen gjest, og Michelin-inspektørene betaler alltid regningen sin.
Kilde: Michelin
VIDEO: Se hele pressekonferansen.