Helse

Sukkerholdig drikke er den verste måten å konsumere sukker på, ifølge ny studie

Den nye svenske studien peker på at flytende sukker absorberes raskere enn om vi spiser det.

Sukker i flytende form, som i sukkerholdig brus, er verst når det kommer til hjerte- og karsykdommer, viser nye svensk studie
Publisert Sist oppdatert

En ny studie fra Lunds universitet i Sverige, fant at sukkerholdige drikker er den største synderen når det gjelder økt risiko for hjertesykdommer.

Illustrert Vitenskap omtalte studien først.

Flytende sukker er verst

Forskerne analyserte data fra nesten 70.000 mennesker, og så på tre ulike former for sukkerinntak:

  • Pålegg, som honning
  • Sukkerholdige bakevarer
  • Sukkerholdige drikker

I studien kom det altså fram at formen sukkeret kommer i spiller en stor rolle. Flytende sukker, som finnes i sukkerholdige drikker, så ut til å være spesielt skadelig for hjertet.

De undersøkte hvordan disse matvarene påvirker risikoen for syv typer hjerte- og karsykdommer, inkludert hjerneslag, hjerteinfarkt og atrieflimmer. Og resultatet var tydelig: sukkerholdige drikker førte til en betydelig høyere risiko for sykdom.

– Flytende sukker absorberes raskere enn sukker i fast føde fordi det ikke går gjennom den samme nedbrytningsprosessen. I tillegg mangler det fiber, fett og protein, som gjør at det gir dårlig metthetsfølelse og lett kan føre til for høyt kaloriinntak, forklarer Suzanne Janzi, doktorgradsstipendiat ved Lunds universitet, i en e-post til Illustrert Vitenskap.

Se video: Lege advarer mot å sitte på do for lenge

Ekspertene uenige om lettbrus

Det er ikke den første studien som kobler sukkerholdig drikke til økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Men om du tenker det enkleste er å bytte ut den vanlige colaen med Coca Cola Zero, trenger ikke det å være det beste heller.

Ekspertene ABC Nyheter snakket med dette om tidligere i år var imidlertid veldig uenig.

Ulike studier hevder nemlig at det er forbundet like mye risiko til drikke tilsatt kunstig søtning, som det er i sukkerholdig drikke.

Marit Kolby er forfatter og en stemme i debatten om kosthold og industrimat. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Marit Kolby er forfatter og en stemme i debatten om kosthold og industrimat.

Ernæringsfysiolog Marit Kolby mente det var en tydelig trend som viste at lettbrus ikke var et alternativ til sukkerholdig brus, og at helsepersonell, basert på disse funnene, bør være helt tydelige på at det er vann som skal være vår tørstedrikk.

– Det er direkte uansvarlig når leger frikjenner konsum av store mengder lettbrus daglig, slik vi har sett eksempler på i mediene, sa hun.

Kritikken rettet hun mot Kjetil Retterstøl, professor ved institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo og overlege ved Lipidklinikken på Oslo universitetssykehus.

Professor Kjetil Retterstøl Foto: Universitetet i Oslo
Professor Kjetil Retterstøl

Overfor ABC Nyheter var Retterstøl også klar på at vann var det beste alternativet, men at å bytte fra sukkerbrus til lettbrus er lettere enn til vann for enkelte.

– Jeg er ganske vant med at fagpersoner som Marit og jeg er uenige. Jeg støtter meg på en rekke studier med høy kvalitet som har vist at hyppig bruk av sukkerbrus er uheldig for både blodsukker og kroppsvekt. Når det kommer til kostholdsstudier, er det utrolig vanskelig å utføre dem på en nøytral måte og bevise kausalitet, men det er lett å påvise en assosiasjon. Det kan alltid sås tvil om resultatene, svarte Retterstøl på kritikken.