Norge

Striden om partiet FOR:
Propaganda-forsker om FOR-kampanje: – Vil bekrefte narrativet om norsk paranoia og russofobi

Ingen har villet bekrefte hvem som har finansiert reklamekampanjen «Nei til 85 milliarder til krig i Ukraina!». Spesialrådgiver i Forsvaret tror motivet kan være å skape spekulasjoner, forvirring og debatt.

Eskil Grendahl Sivertsen er spesialrådgiver i Forsvarets forskningsinstitutt.
Publisert Sist oppdatert

Partileder i Partiet Fred og Rettferdighet (FOR), Marielle Leraand, bekrefter at de har fått økonomisk støtte til å reklamere på T-banen i Oslo, men vil ikke røpe giveren eller giverne før i Debatten på NRK tirsdag kveld.

– Ja. Vi har fått bidrag til valgkampen vår som vi vil rapportere inn til det relevante registeret innen fristen som er satt i loven, sier Leraand til Klassekampen.

– Det er ikke noen utenlandske penger

Førstekandidat for partiet i Akershus, Glenn Diesen, sier til NRK at pengene ikke kommer fra utlandet.

– Det kommer fra Norge, fra nordmenn. Så det er ikke noen utenlandske penger. Da hadde jeg i så fall aldri deltatt. Jeg har fått noen gode indikasjoner, men jeg vet ikke om det er fra bare én eller flere. Men dette skal bli rapportert nå da, innen fristen har gått ut, sier Diesen.

– Jo mer konspiratorisk om russisk finansiering, jo bedre

Eskil Grendahl Sivertsen er spesialrådgiver tilknyttet C-SPI-prosjektet (Cyber-Social Propaganda & Influence) i Forsvarets Forskningsinstuitutt (FFI). Han er spesialist på kognitiv krigføring og påvirkningsoperasjoner som en del av sammensatte trusler, inkludert aktører, metoder, risikoer og motstandsdyktighet.

På Linkedin svarer Grendahl Sivertsen på spørsmål om partiet FOR:

«Hvis jeg var Diesen og Leraand, ville dette vært min framgangsmåte:

1. Kjør kampanjen 17. mai for å treffe en emosjonell og symbolsk nerve.

2. Hold tilbake informasjon om finansiering for å maksimere mediedekning og oppmerksomhet. La oss spekulere. Jo mer konspiratorisk om russisk finansiering, jo bedre.

3. Etter litt tid, avslør at finansieringen kom fra en legitim norsk kilde, og utnytt all spekulasjonen om russisk innblanding til å bekrefte narrativet om norsk paranoia og russofobi. Kanskje tar jeg feil og har overvurdert dem. Vi får se».

Reklameplakater fra partiet Fred og Rettferdighet (FOR) på T-banen i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Reklameplakater fra partiet Fred og Rettferdighet (FOR) på T-banen i Oslo.

På spørsmål om han tror kilden prorussisk, selv om den er norsk, svarer han slik:

– Det blir bare spekulasjon. Kan jo hende, men det er jo heller ikke ulovlig å være det. Det kan også hende at det er russiske penger, press eller utveksling av tjenester som ligger et eller flere ledd bak der igjen. Å finne ut av det vil være krevende. Situasjonen kan utløse et viktig og betimelig spørsmål om hva som vil være et tilstrekkelig, saklig grunnlag for en politietterforskning, svarer Eskil Grendahl Sivertsen.

Elden: – Retten til å imøtegå og kritiserer vrøvl

Advokat John Christian Elden har også kommentert i Linkedin-tråden:

– Vi får se. Også legitime norske kilder for finansiering over 10.000 skal stå i registeret. Nettopp av årsaker som dette. Ellers har vi fortsatt ytringsfrihet og retten til å imøtegå og kritisere vrøvl. Det er for eksempel ikke krig Norge finansierer, men forsvar mot krig.

Til dette svarer Eskil Sivertsen:

– Absolutt. De er lovpålagt å oppgi det, og det forsterker PR-effekten av at de så langt har nektet å gjøre det. De utnytter en oppkonstruert analytisk kortslutning (finansiere krig) og det er opp til oss alle å imøtegå vrøvlet i åpent lende.