Norge
Stortinget sa nei til strengere regler for oljefondets Israel-investeringer
Stortinget har stemt nei til en rekke forslag om å begrense oljefondets investeringer i israelske selskaper. Det høster kraftig kritikk.

Totalt stemte Stortinget onsdag over 45 forslag knyttet til stortingsmeldingen om oljefondet, og alle ble nedstemt.
Ikke alle, men flere av forslagene handlet om oljefondets investeringer i Israel, i våpenproduksjon og land som bryter med folkeretten.
Blant annet ønsket SV, Venstre, Rødt og MDG å vedta at Norges Bank ikke kan investere i selskaper som selger våpen til Israel, og i selskaper med folkerettsstridig virksomhet på okkuperte områder.
– Blir en valgkampsak
– Regjeringa vil heller tjene penger på okkupasjon og folkemord enn å følge folkemeninga, LO og FN. Ap kunne trukket oljefondet ut i dag, men av én eller annen grunn vil de heller skjerme Israel, sier utenrikspolitisk talsperson Bjørnar Moxnes i Rødt.
Moxnes sier at de ikke vil gi seg på disse forslagene.
– Dette blir nå en valgkampsak, og jeg vil oppfordre alle som bryr seg om Palestina om å holde oppe trykket, sier han til NTB.
Se video: Raser etter «taco»-spørsmål
De tre partiene ønsket også å slå fast at det ikke skal investeres i «israelske myndigheter eller foretak, verdipapirer utstedt i israelsk valuta, fast eiendom eller infrastruktur lokalisert i Israel eller i eiendomsselskaper, infrastrukturselskaper, eiendomsfond, infrastrukturfond eller lignende konstruksjoner som har som primært formål å investere i Israel».
Partileder Arild Hermstad i MDG kaller onsdagens vedtak et svik mot prinsippene om menneskerettigheter og internasjonal rett.
– Når vi som nasjon velger å fortsette investeringene i et regime som bryter folkeretten, sender vi et klart signal om at økonomisk gevinst går foran all etikk, sier han til NTB.

Gråt på talerstolen
I tillegg til stortingsmeldingen om oljefondet stemte Stortinget også over et representantforslag fra SV om å trekke oljefondet ut av okkupasjon og krigsforbrytelser. Heller ikke dette fikk flertall.
Representant Marian Hussein (SV) insisterte på å beholde palestinaskjerfet sitt på under sitt innlegg i debatten og brast i gråt mens hun var på talerstolen, skriver Dagbladet Børsen.
– Hvorfor betyr ikke palestinske liv like mye som andre liv som vi har vært enige om at vi må beskytte i denne salen? Hvorfor er folkeretten så vilkårlig behandlet? sa Hussein.
SV-partileder Kirsti Bergstø er enig i kritikken.
– I dag har både partier og folkevalgte vist hvilken side de står på i historien. Jeg er glad for at Norge er tydeligere enn andre land i fordømmelsen av Israels folkerettsbrudd. Men vi kan og må gjøre mer, sier hun til NTB.
50 organisasjoner
I vår sendte 50 organisasjoner, blant dem tungvektere som LO, Redd Barna og Amnesty, et brev til finansminister Jens Stoltenberg med krav om at oljefondets investeringer «bringes i samsvar med Norges folkerettslige forpliktelser.»
Oljefondet er verdens største statlige investeringsfond og har betydelig investeringer i Israel.
I vår ba også FNs spesialrapportør Francesca Albanese Stoltenberg om å gripe inn for å for å stanse utnyttelse av okkuperte palestinske områder. I et brev til FN svarte han at han er trygg på at oljefondets investeringer ikke bryter med Norges forpliktelser etter folkeretten.