Norge

Stoltenberg forsvarer forsøk med «skattelotteri» for unge

Tross kraftig kritikk fra opposisjonen, holder finansminister Jens Stoltenberg (Ap) fast på forsøket med skattefradrag for 100.000 tilfeldig utvalgte unge.

Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) er med på å fronte et forslag om å teste et skattefradrag for unge i arbeid.
Publisert Sist oppdatert

– Vi skal nå høre et forslag til hvordan vi skal utforme et forskningsprosjekt. Det kan godt hende vi skal justere litt på de satsene og teste en annen utforming, det er derfor vi har en høring, uttalte Stoltenberg til VG om forsøket med et eget skattefradrag for 100.000 unge mellom 20 og 35 år, som regjeringen offentliggjorde tirsdag.

– Men når vi forhåpentligvis til slutt kommer fram til at vi lager et forskningsprosjekt, så vil det gi oss veldig god kunnskap til om dette er noe vi skal gjøre for alle, eller om vi skal droppe hele prosjektet.

Vil at arbeid skal lønne seg

Et forsøk kan gi grunnlag for å ta stilling til om det bør bli en permanent ordning med et arbeidsfradrag for alle unge med arbeidsinntekt, mener regjeringen.

Bakgrunnen for testen er at regjeringen vil ha flere i arbeid og færre på trygd. En økende andel unge mottar arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd. Samtidig får mange lite igjen økonomisk for å gå fra trygd til arbeid.

Det er derfor nødvendig å innhente kunnskap ved å prøve ut nye tiltak, mener Stoltenberg.

– Et forsøk med arbeidsfradrag kan lære oss hvordan skattesystemet kan supplere andre tiltak for å bidra til å få flere i jobb, sier han.

Trodde det var spøk

Forslaget, som kan gi en skattelette på 27.500 kroner for dem som trekkes ut, får en kjølig mottakelse fra opposisjonen.

– Det er helt utrolig at Ap ønsker et skattelotteri der det skal være helt tilfeldig hvem som skal få skattelette. Jeg trodde det var 1. april, men det er visst ingen spøk, sier Sylvi Listhaug (Frp) til VG.

Hensikten med forsøksordningen er å bidra til en mer kunnskapsbasert politikk for å få flere i arbeid, ifølge regjeringen.

Blodig urettferdig

Forslaget om forsøksordningen er sendt på høring med svarfrist 1. august. Dersom regjeringen går videre med prosjektet, vil gruppen utvalgte følges i tre til fem år.

– Det er ikke noen som nødvendigvis får det verre, men det er noen som får det bedre. Vi i Venstre er for et jobbskattefradrag for unge, men det skal gjelde alle, ikke bare de 100.000 mellom 20 og 35 som har flaks i Jens Stoltenbergs skattelotteri, sier fungerende finanspolitisk talsperson Ane Breivik i Venstre til NRK.

– Tenk på følelsen til alle dem som ikke vinner, som ikke får 27.500 i skattelette. Det er blodig urettferdig. De burde heller gitt skattelette til alle, sier Listhaug til VG.

Økt kjøpekraft

Ifølge regjeringen vil forsøket også bidra til økt kjøpekraft for dem som blir trukket ut til gruppen.

Finansdepartementet har utredet forsøksordningen i samarbeid med forskere ved Frischsenteret og Norwegian Fiscal Studies ved Universitetet i Oslo. Slike forsøk med tilfeldig utvalg av deltakere er ikke tidligere gjort på skatteområdet.

Utredningen viser at et slikt forsøk kan gi viktig kunnskap om hvordan et fradrag, og økonomiske insentiver generelt, påvirker arbeidstilbud og sysselsetting.

– Nok tull

– Hvorfor er det bare åtte tilfeldige prosent av unge som fortjener lavere skatt og bedre råd? Nå får det være nok tull, sier Høyre-leder Erna Solberg til VG.

SVs Freddy André Øvstegård mener at Arbeiderpartiet tar en skarp og usosial u-sving og mener det er høyrepolitikk.

– Det er ingen bevis for at dette er et tiltak som vil hjelpe på sysselsettingen og arbeidstilbudet, og det er derfor en dårlig prioritering av pengebruk. Direkte pengebruk på tiltaksplasser og offentlige investeringer ville vært mye mer målrettet, mener Øvstegård, som er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

NHO derimot ønsker forslaget velkommen.

– Vi er positive til initiativet og vil nå bruke tid til å gjennomgå forslaget i detalj. Det er bra at dette legges opp som en prøveordning som skal evalueres – vi trenger tiltak som er treffsikre og får flere i jobb, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom.