Verden

Starmer vil stramme inn britisk innvandringspolitikk

Storbritannias statsminister Keir Starmer varsler strengere innvandringspolitikk, inkludert skjerpede språkkrav og lengre botid før det gis fast opphold.

Statsminister Keir Starmer, som sist uke besøkte Oslo, la mandag fram sin plan for å bremse innvandringen til Storbritannia.
Publisert Sist oppdatert

Labour lovet i valgkampen i fjor å redusere innvandringen «betydelig».

Nettoinnvandringen til Storbritannia var fra juni 2023 til juni i fjor på 728.000, men statsminister Keir Starmer la mandag fram en plan som ifølge ham vil sikre et mer «kontrollert, selektivt og rettferdig» system.

Ett av forslagene i planen er å skjerpe språkkravet for alle som søker visum, inkludert voksne personer som søkeren har ansvar for.

– Når folk kommer til landet vårt, må de også forplikte seg til å lære språket vårt og la seg integrere, sier Starmer.

Må vente i ti år

Migranter må i tillegg vente i ti år før de kan søke om permanent opphold og fulle rettigheter i velferdssystemet, dersom Starmer får det som han vil. I dag gis dette automatisk etter fem år.

Labour-regjeringen er blant annet under press fra det høyrepopulistiske og innvandringsfiendtlige partiet Reform UK, under ledelse av brexit-forkjemper Nigel Farage.

– Denne planen vil endelig gi oss kontroll over grensene våre og avslutte et skittent kapittel i politikken, økonomien og landet vårt, sa Starmer mandag.

Ordvalget var ikke tilfeldig, men henspilte på slagordet Farage og andre brexit-tilhengere benyttet før utmeldingen av EU.

Arbeid og studier

I helgen varslet innenriksminister Yvette Cooper strengere krav for arbeidsvisum og et forbud mot at omsorgssektoren kan rekruttere fra utlandet.

– Alle deler av immigrasjonssystemet skal oppdateres, inkludert det som gjelder, arbeid, familie og studier. Håndhevelsen blir strengere enn noen gang, og innvandringstallene kommer til å synke, sier Starmer.

Vil ha lovendring

Ifølge The Telegraph vil Labour-regjeringen også stramme inn loven som tillater domstolene å innvilge asyl med hjemmel i Den europeiske menneskerettskonvensjonen og begrense dommeres mulighet til å stanse deportasjoner.

Skyggeinnenriksminister Chris Philp fra De konservative sier det er «en vits» å hevde at Starmer er hard i klypa i innvandringsspørsmål. Phelps vil legge press på Parlamentet for å få vedtatt et tak på antall innvandrere.