Svindal om reklamestriden med Skiforbundet: – Jeg er helt enig med Henrik

<p>«Akkurat som Henrik oppfattet jeg den gang at det var en skjevhet, en urettferdig situasjon på tvers av nasjonene», skriver Aksel Lund Svindal i sin nye selvbiografi «Større enn meg». Han ble første mannlige alpinist som vant gull i fire verdensmesterskap på rad: i 2007, 2009, 2011 og 2013.</p><p>Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix</p>
«Akkurat som Henrik oppfattet jeg den gang at det var en skjevhet, en urettferdig situasjon på tvers av nasjonene», skriver Aksel Lund Svindal i sin nye selvbiografi «Større enn meg». Han ble første mannlige alpinist som vant gull i fire verdensmesterskap på rad: i 2007, 2009, 2011 og 2013. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I Aksel Lund Svindals nye selvbiografi «Større enn meg» etterlater han ingen tvil om hvor han står i den betente konflikten mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den bitre striden endte med rettssak og full seier til Skiforbundet.

«Det burde vært en mye likere linje på tvers av alle nasjoner, sånn at man kunne unngå disse konfliktene som til stadighet dukker opp», skriver Lund Svindal i boken.

I 2016 sa Norges Skiforbund blankt nei til å la Henrik Kristoffersens kjøre med Red Bull-logo på hjelmen.

Kristoffersen krevde subsidiært Skiforbundet for 15 millioner kroner i tapte sponsorinntekter.

Les også: De norske alpinstjernene savner Svindal

Tapte saken – fikk ny avtale med Skiforbundet

Den årelange juridiske drakampen, inkludert rettssaken i Oslo tingrett vinteren 2019, kulminerte i mai da Kristoffersen tapte saken.

En måned senere ble det avklart at Kristoffersen ikke ville anke saken. Samtidig ble det kjent at han var blitt enig med Skiforbundet om en ny landslagsavtale.

Denne innebærer at Skiforbundet økonomisk og praktisk legger til rette for et sportslig tilpasset, individuelt opplegg for Kristoffersen utenom konkurranser.

Les også: Svindal frykter ikke for framtiden til norsk alpinsport

Om Kristoffersen: – En ganske unik egenskap

«Når forbundet sier at «vi står på vårt og bryr oss ikke om hva resten av verden gjør», da er det duket for problemer», skriver Aksel Lund Svindal i sin selvbiografi. Her sammen med Henrik Kristoffersen under et pressetreff i forbindelse med presententasjon av OL-genseren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
«Når forbundet sier at «vi står på vårt og bryr oss ikke om hva resten av verden gjør», da er det duket for problemer», skriver Aksel Lund Svindal i sin selvbiografi. Her sammen med Henrik Kristoffersen under et pressetreff i forbindelse med presententasjon av OL-genseren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I sin nye bok kommer en av tidenes mestvinnende alpinister inn på den fastlåste konflikten.

«Det virker ikke som om Henrik har noe problem med å være i konflikt. Dette er en ganske unik egenskap som ikke fungerer lett i et stort lag. Når konflikten blir en offentlig sak, oppstår det en energilekkasje ingen er tjent med.»

I løpet av sin alpinkarriere vant Aksel Lund Svindal to olympiske gull og fem VM-gull. Han står oppført med to sammenlagtseire i verdenscupen og har vunnet til sammen 36 enkeltrenn.

Les også: Kronprinsen lovpriser Jansrud og Svindal etter fantastisk norsk alpindag

«Dette er en skummel situasjon»

Selv signerte Aksel Lund Svindal i 2009 en mindre avtale med Red Bull, som ble starten på et langvarig samarbeid. Han viser til at hjelmen er den mest attraktive reklameflaten for en alpinist, mens landslagsdrakta tilhører landslaget.

Fakta om Red Bull-saken

* Den årelange juridiske striden bunner i Henrik Kristoffersens ønske om å kjøre med Red Bull-logo på hjelmen. Norges Skiforbund sa i 2016 blankt nei til dette.

* Sponsorplassen på landslagsalpinistenes hjelmer er allerede solgt til forbundets hovedsponsor Telenor.

* Ved siden av retten til å inngå den omstridte Red Bull-avtalen krevde Kristoffersen subsidiært skiforbundet for 15 millioner kroner i tapte sponsorinntekter.

* Forbundet har hele tiden hevdet å ha sitt på det tørre, og mener Kristoffersens pengekrav ikke er sannsynliggjort.

* Da saken var oppe til behandling i EFTA-domstolen, fikk begge parter delvis medhold.

* Saken ble behandlet i Oslo tingrett i perioden 19. til 26. mars.

* 6. mai ble det klart at Kristoffersen ikke nådde fram. Han tapte saken mot skiforbundet.

* 6. juni ble det kjent at Kristoffersen ikke anker saken videre siden han og skiforbundet er enige om en ny landslagsavtale. Avtalen innebærer at skiforbundet økonomisk og praktisk legger til rette for et sportslig tilpasset, individuelt opplegg for Kristoffersen utenom konkurranser.

(Kilde: NTB)

«Som utøver kan du være ranket som nummer én i verden, men du kan ikke kjøre en eneste konkurranse hvis forbundet ditt nekter deg det. (...) Det er forbundet som sitter på makten til å bestemme hvem som får lov til å kjøre verdenscup, VM og OL. Dette er en skummel situasjon», påpeker Lund Svindal.

«Han hadde blitt lei»

Bortsett fra i Norge og Sverige regnes hjelmen som utøverens private utstyr. Det var dette som skapte trøbbel og vondt blod mellom Kristoffersen og Norges Skiforbund.

«Han hadde blitt lei etter flere år med premieutdelinger, der han sto på pallen sammen med konkurrenter som han vet lever under et annet sett med regler enn ham selv. Her er jeg helt enig med Henrik», skriver Lund Svindal i selvbiografien.

Aksel Lund Svindal har vunnet to olympiske gull og fem VM-gull, han har to sammenlagtseire verdenscupen og har vunnet 36 enkeltrenn. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Aksel Lund Svindal har vunnet to olympiske gull og fem VM-gull, han har to sammenlagtseire verdenscupen og har vunnet 36 enkeltrenn. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Han mener mener Kristoffersens konflikt med Skiforbundet har vært uheldig, og viser til mangel på tydelig kommunikasjon både internt og eksternt.

«Det har bidratt til å svekke den tryggheten og forutsigbarheten som må ligge som en basis i et godt prestasjonsmiljø», heter det i boken.

Les også: 18 millioner mindre for familien Svindal

«Solidaritet innenfor idrett kan aksepteres som legitimt mål»

Ifølge dommen fra Oslo tingrett var Red Bull-merket på Kristoffersens hjelm et brudd på EØS-avtalens artikkel 36, som forbyr restriksjoner på adgangen til å yte tjenester.

Aksel Lund Svindal:

Dette er alpinisten Aksel Lund Svindal:

* Alder: 36 år (født 26. desember 1982)

* Klubb: Nero

* Debut i verdenscupen: 28. oktober 2001

* Meritter, OL: 2 gull (super-G 2010, utfor 2018), 1 sølv (utfor 2010), 1 bronse (storslalåm 2010)

* VM: 5 gull (utfor og storslalåm 2007, superkombinasjon 2009 og 2011, utfor 2013), 2 sølv (utfor 2019, kombinasjon 2005), 2 bronse (super-G 2009 og 2013)

* Verdenscupen: 36 enkeltseirer (17 super-G, 14 utfor, 4 storslalåm og 1 superkombinasjon). Vant totalcupen i 2007 og 2009.

* Alvorlige skader: Kuttskade i setemuskelen (2007), akilles (2014), korsbånd og menisk (2016).

* VM-sølv i utfor i sitt siste renn som alpinst.

Retten konkluderte med at solidaritet innenfor idrett kan aksepteres som et legitimt mål begrunnet i allmenne hensyn.

«Samlet sett finner tingretten at NSF har godtgjort at ordningen med forhåndskontroll og samtykke for individuelle sponsoravtaler er et egnet middel for å oppnå NSFs formål om fremme av skiidretten. NSF bruker faktisk en vesentlig del av markedsinntektene til formålet om å oppmuntre til rekruttering og trening av unge idrettsutøvere, utdanning og barne- og breddeaktivitet», heter det i dommen.

Les også: Stenmark dypt imponert av Svindal

– En annen tilnærming

Det har ikke lyktes ABC Nyheter å få en kommentar fra kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges Skiforbund.

Til NRK sier han imidlertid følgende:

– Vi er kjent med at Aksel mener at utøverne burde få muligheten til å ha egen sponsor på hjelm og hodeplagg. Skiforbundet har en annen tilnærming og mener det er en god balanse mellom rettighetene til utøverne og Skiforbundet.

Om Svindals kritikk og påstand om at skiforbundets kommunikasjon har svekket tryggheten på landslaget, svarer Graff:

– Det er ingen tvil om at rettssaken mellom NSF og en av våre mest profilerte utøvere var en krevende prosess for alle. Skiforbundet kunne helt sikkert ha håndtert konflikten bedre på flere områder, sier han til NRK .

VIDEO: Aksel Lund Svindal legger opp etter VM

Personvernpolicy