Mats Wilander: – Det Sverige jeg vokste opp i finnes ikke lenger

<p>– Jeg synes ikke det burde finnes land i det hele tatt. Kulturer kan bestå, men ikke land, sier tennislegenden Mats Wilander i et intervju med svenske Kvällsposten/Expressen. Her fotografert under French Open i Paris i juni 2018.  REUTERS/Charles Platiau</p>
– Jeg synes ikke det burde finnes land i det hele tatt. Kulturer kan bestå, men ikke land, sier tennislegenden Mats Wilander i et intervju med svenske Kvällsposten/Expressen. Her fotografert under French Open i Paris i juni 2018.  REUTERS/Charles Platiau Foto: Scanpix

Den svenske tennislegenden Mats Wilander har hjemlengsel, men har innsett at moderlandet aldri blir det samme igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det Sverige jeg vokste opp i finnes ikke lenger slik det en gang var, forteller Mats Wilander i et intervju med Expressen.

54-åringen herjet vilt på tenniscourten på 80-tallet. Sammen med Bjørn Borg og Stefan Edberg regnes han blant tidenes beste svenske tennisspillere. I en periode var Wilander rangert som verdens beste tennisspiller.

Forstår ikke humoren og kulturen

I nesten hele sitt voksne liv har han bodd i USA. Men tilbake på en snarvisitt i

– Trump er nok viktig for noen amerikanere, men kanskje ikke for oss. Men han trengs på en eller annen måte for at det skal bli annerledes neste gang, sier Mats Wilander, som selv bor i USA. Foto: AP / NTB scanpix
– Trump er nok viktig for noen amerikanere, men kanskje ikke for oss. Men han trengs på en eller annen måte for at det skal bli annerledes neste gang, sier Mats Wilander, som selv bor i USA. Foto: AP / NTB scanpix

hjemlandet vekkes den svenske patriotismen til live igjen.

Les også: Ruud viste styrke, men tapte for Federer i strake sett i Paris

– Det er klart at jeg savner min familie, og jeg savner språket. Det spiller ingen rolle hvor bra engelsken din er, for den blir uansett aldri så god at man fullt ut forstår landets historie, kultur og humor, hvis du ikke har vokst opp i Amerika, illustrerer han.

– Trump er nok viktig for noen

Mats Wilander

Mats Wilander, tidligere svensk tennisspiller, en av de tre store i svensk tennis ved siden av Björn Borg og Stefan Edberg.

Wilander startet sin karriere som profesjonell i 1980 og vant syv Grand Slam-titler i løpet av karrieren; Australian Open tre ganger (1983, 1984, 1988), French Open tre ganger (1982, 1985, 1988) og US Open én gang (1998).

I tillegg vant Wilander double i Wimbledon i 1986. Han var rangert som verdens beste spiller i 20 uker i 1988–1989 og deltok på det svenske landslaget som vant Davis Cup i 1984, 1985 og 1987. Tildelt Svenska Dagbladets gullmedalje 1982.

(Kilde: Store norske leksikon)

Om sitt forhold til USAs president, sier han dette:

– Det er ikke så mye av det han gjør som jeg er enig i, men det finnes folk som synes han er helt ok. Han er nok viktig for noen amerikanere, men kanskje ikke for oss. Men han trengs på en eller annen måte for at det skal bli annerledes neste gang. Det er sikkert det samme i Sverige, mener tennislegenden.

Les også: Ruud: – Jeg var et stykke unna Federer

Hyller norsk tennisess

Tennisspilleren Casper Ruud i 2.runde kampen mot italienske Matteo Berrettini i Roland-Garros turneringen i Paris i slutten av mai 2019. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Tennisspilleren Casper Ruud i 2.runde kampen mot italienske Matteo Berrettini i Roland-Garros turneringen i Paris i slutten av mai 2019. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

I et intervju med VG før nordmannen Casper Ruud måtte gi tapt for verdenseneren Roger Federer, roste Wilander Ruud opp i skyene.

– Han er en av de spillerne du ikke vil møte på grusen, fordi han er tøff. Virkelig tøff. Han har en strålende holdning og han har god tenniskunnskap på grunn av genene. Vi ser begynnelsen til en jeg tror vil løfte seg til topp 30 i verden. Og når man er der, da kan alt skje, uttaler Wilander.

Les også: Wassberg: – Storm i et vannglass

– Like mye som man savnet Beatles

Selv blir han ikke ferdig med gullalderen i svensk tennis, som han selv var en del av.

– Man savner Björn Borg, men også det som kom senere. Like mye som man savnet Beatles da de sluttet å spille. Det var hard trening og gode holdninger, og vi respekterte spillet. Det skinner også igjennom i det svenske samfunnet, mener 54-åringen, som i dag har en rolle som kaptein for det svenske Davis Cup-laget.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden