Nykänens kone forsøkte å gjennopplive skilegenden

Video: Mandag kom nyheten om at hopplegenden Matti Nykänen er død.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg forsøkte å gjenopplive ham, sier Nykänens kone, men da ambulansen ankom stedet var ektemannen død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ennå er det usikkert hva bortgangen skyldes. Kai Merilä, en venn av Nykänen, har nevnt at hopplegenden skal ha slitt med helsen en stund. Mot slutten av 2018 var det bekreftet at han hadde diabetes.

– Sykdommen var forferdelig for Matti, men han tok kontroll over situasjonen. Han målte alltid blodsukkeret, forteller Merilä til avisa Iltalehti.

Les også: Skihopplegenden Matti Nykänen er død

Hans hustru, Pia forsøkte å gjenopplive hopplegenden, men lyktes ikke. Da ambulansen kom, var han død. Rundt midnatt ringte hun sin mor.

Hun fortalte at Matti var død. Ambulansen kom, men han pustet ikke. Vi vet ikke hva han døde av, forteller Nykänens svigermor, Mirja Talonpoika.

Etter han var ferdig som profesjonell skihopper, var livet hans preget av flere skandaler. Deriblant hans misbruk av alkohol og tabletter, og at han fikk en dom på fengsel i to år for å ha knivstukket en bekjent i 2004.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han måtte også i fengsel i 2010 for å ha gjort det samme med sin tidligere kone Mervi Tapola.

I et intervju med Dagbladet i 2017 fortalte han om hvordan hans kone, Pia, ble hans redning.

Reaksjoner etter hans død

Kronikkforfatteren Pekka Viinikka reagerer på at skihopperen aldri ble valgt inn i Finlands Hall of Fame , og skriver på nettsiden til finske Yle:

«Hvorfor? Sportslig har han gjort seg fortjent til det flere ganger, men kriminelle dommer og andre handlinger i offentligheten har gjort han til en uønsket figur», og fortsetter kronikken sin med å si:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Bruddene han har begått etter karrieren er uakseptable, men det reduserer ikke det han gjorde i bakken. Jeg tror at Nykänen har en plass i det finske folkets hjerte, langt inn i Hall of Fame».

Fakta om Matti Nykänen:

* Fullt navn: Matti Ensio Nykänen

* Født: 17. juli 1963

* Død: 4. februar 2019 (55 år)

* Nasjonalitet: Finland

* Idrett: Hopp

* Aktiv karriere: 1981-1991

* Meritter, OL: 4 gull (storbakke 1984, normalbakke 1988, storbakke 1988, lag 1988), 1 sølv (normalbakke 1984)

* VM: 5 gull (storbakke 1982, lag 1984, lag 1985, lag 1987, lag 1989), 1 sølv (normalbakke 1987), 3 bronse (lag 1982, storbakke 1985, storbakke 1989)

* VM skiflyging: 1 gull (1985), 1 sølv (1990), 3 bronse (1983, 1986, 1988)

* Verdenscupen: 46 enkeltseirer, 4 sammenlagtseirer.

* Vant den tysk-østerrikske hoppuka to ganger (1982/83 og 1987/88).

* Etter endt hoppkarriere satset han på et liv som artist og ga ut flere album. Han var også involvert i flere skandaler og ble flere ganger dømt for mishandling.

TV-profilen Juha Jokinen, som intervjuet Nykänen ved flere anledninger, mener også at skihopperen har fått alt for lite anerkjennelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må en person dø for at folk skal innse hans verdi, spør Jokinen til Iltalehti.

Han forsetter med å spekulere i om livet til Nykänen kunne vært annerledes.

– Svenska Skidförbundet kunne ansatt ham som en ambassadør som kunne ha underholdt publikum. Det her er en gammel mann som tenker høyt, og kanskje da ville hans liv blitt annerledes, sier han til avisen.

Les også: Stjernen om ikonet og rivalen Nykänen: – Var både godt og vondt å se ham hoppe

Verdens beste skihopper

Den finske hopplegenden Matti Nykänen gikk bort i en alder av 55 år. Dødsbudskapet ble bekreftet av hans familie i finske Seiska på morgenkvisten den 4. februar. Bare en uke tidligere hadde Nykänen opptrådt med musikkgruppen sin i Helsingfors, ifølge svenske Expressen.

Matti Nykänen under en bokpromotering i Helsinki i 2004. Foto: Reuters
Matti Nykänen under en bokpromotering i Helsinki i 2004. Foto: Reuters

– Jeg har nettopp hørt om dette selv, så jeg kan ikke si noe mer, sa Vieno Nykänen, Matti Nykänens mor, til den finske avisen Iltalehti.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av karrieren fikk Nykänen oppleve å være verdens beste skihopper. Han hadde vunnet 46 verdenscupsrenn over ni aktive sesonger, og fikk fem olympiske medaljer (fire gull), ni VM-medaljer (fem gull) og 13 finske mesterskap.

Han ble den første skihopperen noen sinne til å vinne tre OL-gull. Han ble kåret til årets idrettsutøver i Finland i 1985 og 1988, og avsluttet en vellykket karriere i 1991.

– Dette er veldig trist å høre. Han hadde et noe mer turbulent liv enn de fleste, men var fortsatt utvilsomt en av de desidert største innen skihopping gjennom tidende. Han var en fargeklatt, sier den tidligere verdensrekordholderen Bjørn Einar Romøren til Dagbladet.

Nykännen etterlater seg kone og tre barn fra tidligere ekteskap.