Meny

Bjørn Wirkola fyller 75 år

– Norge savner en ener som Wirkola

Se video: Skihopplegenden Bjørn Wirkola fyller 75 år.
Bjørn Wirkola er blitt en del av norsk dagligtale. Nå er Norge på jakt etter en ny ener.

Lørdag er det 75 år siden den norske skihopplegenden Bjørn Wirkola ble født i Alta.

Han vant den tysk-østerriske hoppuuka tre ganger på rad i 1967, 1968 og 1969. Han var datidens norske superstjerne i hoppsporten. Den gamle storhopperen vant ti enkeltrenn i den prestisjetunge hoppauka, og tok to gull under ski-VM i Oslo i 1966.

Hopptrener Alexander Stöckl. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Alexander Stöckl, nåværende landslagstrener i hopp, er full av lovord om Wirkola.

Han skulle gjerne likt å ha en hopper som Wirkola på dagens landslag.

– Vi savner en klar ener som stikker seg frem, og vinner flere renn på rad. Vi trenger en hopper som er i toppen til enhver tid, sier han til ABC Nyheter.

– Jeg kjenner til mye av historien hans, og det er klart at han er en stor legende, sier den populære landslagstreneren.

Stöckl forteller at han har spilt golf med Wirkola et par ganger.

– Han er en veldig hyggelig kar, men han virker ganske beskjeden.

Januar 1966 - Wirkola under trening før ski-VM. Foto: Aktuell / NTB scanpix

«Å hoppe etter Wirkola»

22 år gammel ble Wirkola nærmest et begrep i norsk dagligtale. «Å hoppe etter Wirkola» brukes som et uttrykk i situasjoner der man skal forsøke å overta eller videreføre en oppgave etter en forgjenger som har vært usedvanlig dyktig.

Første gang det er registrert at uttrykket ble brukt, var i 1965 da Torbjørn Yggeseth kommenterte NM i hopp fra Skuibakken i Bærum. Da uttalte Yggeseth: «Selv for Engan er det ikke moro å hoppe etter Wirkola».

– Wirkola huskes av nordmenn flest

Tidligere kommentator i NRK, Arne Scheie. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Det er ikke mange idrettsutøvere som blir en del av dagligtalen, sier mangeårig hoppkommentator i NRK, Arne Scheie, til ABC Nyheter.

– Det er klart han huskes av vi som er interessert i idrett, men Wirkola blir også husket av nordmenn flest, fortsetter han.

Scheies stemme har vært synonymt med skihopp i 40 år. I 2014 kommenterte han sitt siste renn.

– Det er klart Norge savner en Wirkola. Vi har mange gode, men ingen ener som Bjørn. Det hadde vært fint å hatt en så suveren hopper som nesten vinner hvert eneste renn. Samtidig er jeg så realistisk at jeg ser at konkurransen i dag er så vanskelig at det å vinne hvert renn er umulig, sier NRK-legenden.

Han omtaler karrieren til Wirkola som fantastisk.

– Tre sammenlagtseiere i hoppuka og ti enkeltseiere, det er ikke annet enn imponerende.

– Er han tidenes beste norske hopper?

– Jeg vil si han er en av tidenes største. Det er vanskelig å sammenlikne hoppere fra ulike epoker. Wirkola vant aldri olympisk gull og vi har jo hoppere som har vunnet det. Jeg sier ikke at det er noen som er over Wirkola, men det er urettferdig å sammenlikne utøvere som har konkurrert i forskjellige epoker.

Januar 1966 - Skihopperne Toralf Engan (th) og Bjørn Wirkola sammen. Her er de i utgangsstilling for et vellykket hopp. Trening på hjemmebane før VM på ski i Oslo. Foto: Aktuell / NTB scanpix

Fotballspilleren Wirkola

I tillegg til å være Norges ubestridte hoppikon, ble Wirkola cup- og seriemester med Rosenborg på fotballbanen.

– Wirkola var han en fremragende fotballspiller. Han ble jo dobbeltmester i 1971 med Rosenberg, og scoret i cupfinalen mot Fredrikstad. Det var mulig å kombinere flere idretter på den tiden. Den gangen var der mer slikt at hopping var på vinteren og fotballen var på sommeren. I dag er det skihopp hele året, sier Scheie.

FOTBALL 1972: Semifinale HamKam - Rosenborg. Bjørn Wirkola sender ballen forbi Tore Antonsen i Hamarkameratenes mål og fastsetter sluttresultatet til 5-0 i Rosenborgs favør. Foto: Scanpix / NTB scanpix

Kilder: SNL, NRK Sporten og NTB

SE VIDEO: ABC Nyheters intervju med Alexander Stöckl

Populært