USAs antidoping-sjef ut mot Russland: – Skremmende

De russiske spillerne jubler etter å ha slått ut Spania etter straffesparkkonkurranse i åttedelsfinalen i fotball-VM.
De russiske spillerne jubler etter å ha slått ut Spania etter straffesparkkonkurranse i åttedelsfinalen i fotball-VM. Foto: EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefen for det amerikanske antidopingbyrået (USADA), Travis Tygart, langer ut mot Russland, som nå er klare for kvartfinale i fotball-VM på hjemmebane.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frittalende Tygart er en tydelig stemme i kampen mot dopingjuks. I sin tid ledet han dopingjakten på syklisten Lance Armstrong, som ble tatt for doping etter å ha vunnet Tour de France syv år på rad.

Nå tar han nok et oppgjør med Russlands holdning til doping. Kritikerne har fått vann på mølla etter at Russland har prestert godt så langt i fotball-VM på hjemmebane.

Russerne tok seg komfortabelt videre fra gruppespillet etter å ha vært i gruppe med Uruguay, Saudi-Arabia og Egypt. I åttedelsfinalen slo de ut en av forhåndsfavorittene Spania etter straffesparkkonkurranse.

Vi vet med sikkerhet at den russiske regjeringen, da de ble tildelt vinter-OL i 2014, så muligheten til å utøve nasjonal stolthet og makt på den internasjonale scenen. De begynte å dope idrettsutøvere og byttet prøver for å oppnå det de skulle. Det er avslørt og kan ikke nektes for , sier Tygart til USA Today.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De ler bak ryggen vår

Russland er blitt avslørt for omfattende statsstøttet dopingjuks under OL på hjemmebane i Sotsji i 2014. Foran vinterens OL i Sør-Korea hersket fullt kaos. Russland ble utestengt som nasjon, men en rekke utøvere fikk stille under nøytralt flagg. Selv etter omfattende dopingjuks, får Russland arrangere idrettskonkurranser. Nå i sommer er russerne vertskap for fotball-VM – kanskje det største mesterskapet innen idrett foruten OL.

Travis Tygart har liten tiltro til russisk idrett. Foto: AP
Travis Tygart har liten tiltro til russisk idrett. Foto: AP

Nylig ble det avholdt antidoping-toppmøte i Oslo, hvor flere av de fremste dopingjegerne i verden var samlet. Under toppmøtet sa Tygart at det er en skam at Russland arrangerer sommerens fotball-VM.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at dopingprogrammet fantes mens de fortsatt nektet for det, og vi vet at det er en direkte forbindelse fra programmet til fotball i Russland. De har bevist at de vil gå så langt som mulig for å vinne og testresultatene vi har sett har vært skremmende. Vi er dumme som tror det er noe annerledes nå enn fra det som skjedde i Sotsji. De ler bak ryggen vår, sier Tygart overfor USA Today.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norske utøvere fikk lov til å bruke omstridt «vidunderdop»

Russisk spiller har løpt mest i VM

Det russiske laget løp tredje mest i gjennomsnitt per spiller i løpet av gruppespillet i VM. En oversikt fra Daily Mail viser at det russiske laget løp 110 kilometer i gjennomsnitt per kamp. Kun Serbia og Tyskland løp mer.

Så langt har Russland den spilleren som har løpt mest i løpet av en kamp i VM. Aleksander Golovin løp i underkant av 16 kilometer i åttedelsfinalen mot Spania, en kamp som varte i 120 minutter.

Danske Christian Eriksen, som også spilte ekstraomganger i åttedelsfinalen, løp mest på det danske laget. Eriksen løp 500 kortere enn Golovin.

Lørdag spiller Russland kvartfinale i VM mot Kroatia.