Fransk avis: Chris Froome utestengt fra Tour de France

Fjorårets vinner av Tour de France, Chris Froome, nektes å starte årets ritt.
Fjorårets vinner av Tour de France, Chris Froome, nektes å starte årets ritt. Foto: Guillaume Horcajuelo / EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Chris Froome nektes å delta i årets Tour de France. Rittet starter lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det melder den franske storavisen Le Monde mandag.

Det er rittets arrangør, Amaury Sport Organisation (ASO), som skal ha valgt å utestenge den britiske syklisten.

ASO skal ha blokkert Team Skys registrering av Froome. Team Sky har anket avgjørelsen. En høring vil finne sted tirsdag, og den endelige avgjørelsen er ventet onsdag.

– Det blir litt ville vesten. Jeg kan forstå at ASO ønsker å verne om sitt omdømme, men denne saken overskygger rittet. Personlig tror jeg Chris Froome får en dom, men i henhold til reglene kan han fortsette å konkurrere inntil han er dømt, sier Mads Kaggestad, tidligere proffsyklist og TV 2s antdiopingekspert, til ABC Nyheter.

Froome har vunnet Tour de France sammenlagt de tre siste årene. Totalt står han med fire sammenlagttriumfer i det prestisjefulle treukersrittet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hadde jeg vært Froome, hadde jeg saksøkt UCI

Briten avga en dopingprøve som inneholdt det dobbelte av lovlige verdier av astmamedisinen Salbutamol under fjorårets Vuelta a España.

– Hvis han blir dømt, er det ikke sikkert at han mister eventuelle resultater fra årets Tour de France. Det er mulig han kun mister sammenlagtseieren fra fjorårets Vuelta a España og bronsen fra VM i Bergen, men dette er opp til dommerne, sier Kaggestad.

– Dette skaper enda mer kaos og forvirring blant publikum. Samtidig gjør arrangøren det vanskeligere for seg selv. Disse sakene er veldig komplekse, og folk kan ikke rope på at dette tar for lang så tid også videre. Slike saker tar lang tid, og Froome har rett til å forsvare seg, utdyper han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Mads Kaggestad mener Chris Froome bør saksøke Det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Mads Kaggestad mener Chris Froome bør saksøke Det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

33-åringen har fått lov til å konkurrere videre mens saken er under behandling og benyttet anledningen til å følge opp fjorårets seirer i Tour de France og Vuelta a España med seier i Giro d'Italia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Froome hevdet nylig at han ikke har gjort noe galt og at han gjennom sine representanter er i diskusjon med Det internasjonale sykkelforbundets (UCIs) antidopingenhet om hvordan prøven hans fikk så høy verdi og hva de eventuelle konsekvensene skal bli.

– Det beste er om Froome ofrer egne ambisjoner, og sier at han setter sporten over seg selv. Det ville vært det beste. I utgangspunktet er det en skandale at den positive dopingprøven er lekket til media. Det skulle den ikke vært. Hadde jeg vært Froome, hadde jeg saksøkt UCI for at prøven er lekket. Disse sakene tar veldig lang tid og er kompliserte. Det er derfor de skal holdes hemmelig inntil saken er oppklart, poengterer Kaggestad.

Aktuelt: Boasson Hagen om å vinne i Tour de France: – Gir en følelse av stor lettelse