Meny

FIS stemte ut norsk paradegren – langrennsmiljøet er rystet

LAHTI, FINLAND 20170303. Ski-VM 2017 Lahti. 4x10 km stafett herrer. Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug (t.v.), Martin Johnsrud Sundby (nr. to f.v.) og Finn Hågen Krogh (t.h.) under 4x10 km stafett herrer i ski-VM 2017 i Lahti, Finland, fredag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FIS har overraskende fjernet den klassiske langrennsøvelsen 4 x 10 kilometer stafett. Dermed kan det være over og ut for den 85 år lange skitradisjonen.

Den helt uventede avgjørelsen skal ifølge Dagbladet ha rystet både det norske og svenske langrennsmiljøet.

Dersom vedtaket blir stående vil 4 x 10 kilometer stafett ikke lenger stå på programmet hverken under verdenscup- eller VM i Seefeld.

I stedet skal øvelsen erstattes av en kortere versjon, 4 x 7,5 kilometer stafett.

Les også: – Trondheims VM-sjanser er styrket

Mindre nasjoner vant fram

Onsdag var FIS-toppene samlet til kongress i Hellas. Debatten skal etter hvert ha tatt en overraskende dreining. Det var i utgangspunktet klassisk sprint og skiathlon som sto øverst på dagsorden.

Men så skjedde det noe som vil prege langrennsverdenen.

Didrik Tønseth (t.v.), Martin Johnsrud Sundby (t.h.), Simen Hegstad Krüger og Johannes Høstflot Klæbo (midten bak) tok gullmedaljen til Norge på 4x10 km stafett for herrer i Alpensia Cross-Country Skiing Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ifølge avisen skal flere av de mindre nasjonene ha vunnet fram med flertall for å vrake den tradisjonsrike stafettøvelsen. Dette skal ha vært mulig ut i fra måten langrennskomiteen er organisert og sammensatt på.

Avgjørelsen ble fattet med ni mot seks stemmer.

Les også: Skinstad overbevist om at soner og stavlengde har reddet klassiskstilen

– Fullstendig tatt på senga

– Det var svært overraskende. Endringen av stafettformatet gikk til avstemning nesten uten at det ble diskutert eller sagt noe, sier Dagbladets kommentator Esten O. Sæther, til egen avis.

Også svenskene er rystet, ifølge Expressen.

– Vi ble tatt fullstendig på senga, sier Sveriges representant i langrennskomiteen i FIS, Niklas Jonsson.

Les også: Dopingjeger: – Dæhlie og Ulvang hjalp oss veldig mye

– Det var de små mot de store igjen

Åge Skinstad, norsk representant i verdenscupkomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), sier til NTB at Norge kjempet for å beholde 4 x 10 kilometer i stafett for menn, men der måtte de strekke våpen.

Skipolitiker Åge Skinstad. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Det var de små mot de store igjen. De små mener at kortere stafetter kan bidra til at flere kommer på start og at det blir jevnere.

Det ble også åpnet for at det kan legges inn tekniske elementer i sprint.

– Ikke i alle sprintrenn, men i enkelte. Det er snakk om svinger og humper, men ikke hopp. Vi tror at dette kan bidra til at det blir mer spennende. Dette ligger allerede naturlig inne hos enkelte arrangørsteder, sier Åge Skinstad.

Les også: Ulvang: – Vi har løst et stort problem

Populært