Bjørgen skal fiske VM-stemmer: – Kan bli en folkefest

<p>Slik så det ut da Oslo arrangerte ski-VM i 2011. Her er Therese Johaug og Marit Bjørgen i aksjon under langrennsjentenes tremil.</p>
Slik så det ut da Oslo arrangerte ski-VM i 2011. Her er Therese Johaug og Marit Bjørgen i aksjon under langrennsjentenes tremil. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Marit Bjørgen skal drive lobbyvirksomhet for å få ski-VM i 2023 til Trondheim. Adressa-kommentator Birger Løfaldli tviler på at mesterskapet havner på norsk jord. Om en uke faller avgjørelsen. Det står mellom Trondheim og slovenske Planica.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har ingen kjempegod følelse på at det blir Trondheim denne gangen. Magefølelsen sier 60-40 i favør Planica for øyeblikket. Planica har søkt flere ganger enn Trondheim, og har et lite fortrinn der, sier Birger Løfaldli til ABC Nyheter.

– I tillegg er anleggene i Planica ferdigstilte og klare til bruk. I Trondheim trengs det mye opprustning, legger Adressa-kommentatoren til.

Adressa-kommentator Birger Løfaldli tror ikke Trondheim får arrangere ski-VM i 2023. Foto: Håvard Jensen / Adresseavisen
Adressa-kommentator Birger Løfaldli tror ikke Trondheim får arrangere ski-VM i 2023. Foto: Håvard Jensen / Adresseavisen

Dette er fjerde mesterskap på rad hvor Planica søker om å arrangere ski-VM. Trondheim søkte også om å få arrangere VM i 2021, men da falt valget på Oberstdorf.

– Men hvis det ikke blir Trondheim denne gangen, øker sjansene kraftig for å få neste VM i 2025, påpeker Løfaldli.

Han peker på en annen ting som også taler for at det blir Planica denne gangen.

– FIS-president Gian-Franco Kasper har dobbeltstemme, og han stemmer på Planica. I tillegg skal Sør-Koreas representant støtte Trondheims søknad, men han kommer ikke til å være til stede under kongressen. Dermed mister Trondheim en stemme, sier Adressa-kommentatoren.

Sist gang ski-VM ble arrangert på norsk jord var i 2011 da Oslo var vertskap.

Jevnt

Tidligere langrennsløper Marit Bjørgen får en viktig rolle i spillet om mesterskapet i 2023.

Se video: I april annonserte Marit Bjørgen at hun legger skiene på hylla.

Bjørgen reiser selv ned til FIS-kongressen i Hellas der avstemningen skjer 17. mai. Bjørgen reiser blant annet sammen med Guri Hetland, som har vært prosjektleder for Trondheims VM-søknad siden 2016. Hetland har også fungert som Marit Bjørgens manager siden 2010.

Marit Bjørgen skal kjempe for å få ski-VM til Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Marit Bjørgen skal kjempe for å få ski-VM til Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Jeg ser fram til det. Det er litt spennende å se FIS-kongressen fra den siden. Det blir å stå på stand og forsøke å fiske noen stemmer. Det er jo det det handler om, sier Bjørgen til NTB.

Trondheim arrangerte ski-VM i 1997.

– Jeg får prøve og smiske litt. Er det en plass vi kan skape en folkefest, så er det i Trøndelag. Det har vi vist mange ganger. Et VM i Trondheim kan nok bli som mesterskapet var i Holmenkollen, sier Bjørgen videre.

Bjørgen har vært VM-ambassadør siden 2015. Også i de siste dagene fram mot 17. mai blir det jobben hennes å snakke positivt til FIS-representantene før de skal ta avgjørelsen om hvor mesterskapet skal arrangeres.

– Etter hva jeg har hørt er det 50–50 nå. Så en eller to stemmer til kan kanskje bidra positivt og få VM til Trondheim.

Glad for å ha Bjørgen på laget

VM-sjef Guri Hetland er overbevist om at Trondheim har den beste søknaden.

– Jeg har absolutt tro på at vi får VM. Vi mener det er en veldig god søknad, og er overbevist om at vi kan lage et knallgodt mesterskap, sier hun til ABC Nyheter.

Hetland peker også på god infrastruktur som et argument for å velge Trondheim.

Et folkehav møtte utøverne på medaljeseremoniene under Oslo-VM i 2011. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Et folkehav møtte utøverne på medaljeseremoniene under Oslo-VM i 2011. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

– I tillegg har vi anlegg som er under ombygging og oppgradering. Det kommer også til å være fulle tribuner under alle øvelser, uansett idrett, understreker hun.

Under ski-VM konkurreres det i langrenn, hopp og kombinert.

– Jeg mener også det er fornuftig å legge VM tilbake til Norden etter at det har vært to VM på rad i Mellom-Europa, sier VM-sjefen.

VM i 2019 skal arrangeres i østerrikske Seefeld, mens 2021-VM skal gå av stabelen i tyske Oberstdorf.

– Dermed bør det ikke bli tre VM på rad i Mellom-Europa. Det er ikke veldig stor avstand mellom Seefeld, Oberstdorf og Planica, poengterer Hetland.

Hun er veldig glad for at Bjørgen blir med til Hellas for å sanke stemmer.

– Det er kjempeviktig. Marit har et navn, ansikt og personlighet i skiverdenen som alle kjenner. Det er en fordel, påpeker Hetland overfor ABC Nyheter.

Les også: Utladet Bjørgen vasser i tilbud etter langrennsexiten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært