Ole Einar Bjørndalen legger opp:

– Ikke overraskende at han hadde hjerteflimmer

Video: Ole Einar Bjørndalen tok tirsdag et følelsesladd farvel som toppidrettsutøver. Han fikk helsetrøbbel og hjerteflimmeropplevelser i oppkjøringen til sesongen.

Johan Kaggestad mener det er fornuftig av Ole Einar Bjørndalen å legge opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke uventet at han gir seg, men det er alltid trist når utøvere legger opp. For Ole Einars del ble det usedvanlig vanskelig å komme tilbake igjen. Han hadde nok veldig lyst til å komme opp på det nivået som behøves for å kjempe i verdenstoppen, men han klarte det dessverre ikke, sier TV 2-kommentator Johan Kaggestad til ABC Nyheter.

Han har kjent Bjørndalen i en mannsalder. De er fra samme kommune, Modum i Buskerud.

Kommentatoren mener det er fornuftig av Bjørndalen å gi seg nå.

– Det verste er utøvere som holder på for lenge. Det er fornuftig av ham å gi seg så nærme toppen. Det er en tid for alt.

Bakgrunn: Bjørndalen legger opp - fikk hjerteflimmer i sommer

– Det vil komme en sorgreaksjon

Det siste året har vært trøblete for Bjørndalen. Dårlige prestasjoner i verdenscupen førte til at han ble vraket til OL.

Johan Kaggestad er ikke overrasket over at Ole Einar Bjørndalen har opplevd tilfeller med hjerteflimmer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Johan Kaggestad er ikke overrasket over at Ole Einar Bjørndalen har opplevd tilfeller med hjerteflimmer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Klart det er litt bittert at han ikke fikk gitt seg på topp. Men i toppidrett har man ingen sjans hvis man er på 95-96 prosent av maks. Det er klart at det vil komme en sorgreaksjon. Han vil jo savne toppidretten og det å konkurrere kolossalt. Men han er i en fin familiesituasjon, og har et godt utgangspunkt for livet videre, mener Kaggestad.

Bjørndalen er gift med den hviterussiske skiskytteren Darja Domratsjeva. Sammen har de datteren Xenia, som ble født 1. oktober 2016.

– Jeg tror han kan bli en utmerket trener. Han vet hva som skal til, og idretten er livet hans, forklarer Johan Kaggestad.

Samme problem som Sundby og Bjørgen

Bjørndalen medga tirsdag at helseproblemene var medvirkende til at nok er nok. Selv fortalte Bjørndalen at han ønsket å gå i flere år til.

Videre sa en tydelig følelsesladd Bjørndalen at han hadde hatt flere hjerteflimmeropplevelser i forkant av årets sesong.

– Det er ganske interessant. Jeg har jobbet med utholdenhetsidrett i mange, mange år. Og en veldig stor andel har fått problem med hjerte, enten underveis eller etter karrieren. Jeg vil anbefale noen å gjøre doktorgradsarbeid om hjerterytmen til utholdenhetsutøvere. Det overrasker meg ikke at Ole Einar har hatt tilfeller med dette, understreker Kaggestad.

Bjørndalen er ikke den første idrettsutøveren som har vært utsatt for det. Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen er to andre.

– Kunne blitt verdensener i langrenn

Det er 25 år siden Bjørndalen gikk sitt første verdenscuprenn. 20-kilometeren i Kontiolahti endte med 29.-plass. Siden den gang er det blitt 58 internasjonale mesterskapsmedaljer på seniornivå, blant dem 20 VM-gull og åtte OL-gull.

Skiskytterkongen fra Simostranda står med i alt 13 olympiske medaljer. Det gjorde ham til tidenes vinterolympier fram til han ble passert av Marit Bjørgen i Sør-Korea. I VM-sammenheng har det blitt til sammen 45 pallplasser. Det er ingen i nærheten av å matche.

Totalt har Bjørndalen 95 triumfer i verdenscupen. 94 av dem i skiskyting, én i langrenn.

Fakta om Ole Einar Bjørndalen

* Alder: 44 (27. januar 1974 i Drammen)

* Idrettsgren: Skiskyting

* Klubb: Simostranda

* OL-medaljer: 13 (8-4-1)

* VM-medaljer: 45 (20-14-11)

* Verdenscupen: 95 individuelle seirer (1 i langrenn), 6 sammenlagtseirer

– Han kunne blitt verdensener i langrenn også. Ole Einar har en usedvanlig motor. Jeg husker han gikk spesiallangrenn som tenåring, og han gikk nydelig i klassisk stil. Men takket være det gode skiskyttermiljøet på Simostranda, så ble det idretten til Ole Einar, forteller Kaggestad overfor ABC Nyheter.

Videre sier TV 2-eksperten at han har kjent Bjørndalen siden han var ti år gammel.

– Jeg tror neppe jeg har sett en unggutt som hadde bestemt seg så tidlig at han skulle bli verdensmester. Jeg uttalte i lokalavisa i tenårene hans at han var dømt til å bli verdens beste. Resultatene til Ole Einar er en ting, men nysgjerrigheten og iveren etter å ha pirke på hver detalj er imponerende. Han var nesten litt fanatisk.

Les også: Bjørndalen gikk på smell: – Det har vært mer krevende enn jeg hadde sett for meg

Dette husker Skjelbreid best fra Bjørndalens karriere

Tidligere skiskytter Liv Grete Skjelbreid sier at hun har full forståelse for at Bjørndalen velger å legge opp.

– Han har holdt på lenge. Karrieren hans har vært veldig imponerende, og jeg tror han vil være fornøyd når han ser tilbake på det han har oppnådd, sier hun til ABC Nyheter.

– Det er en ny tid i vente for han. Nå man han på en måte begynne litt fra starten igjen. Ole Einar er fryktelig glad i det han har drevet med, og det er forståelig at han er rørt. Men han kommer nok til å finne ut at livet ikke er så aller verst utenom idretten. Han vil nok finne på ting som kommer til å motivere han i fremtiden også, sier Skjelbreid.

Videre forteller den tidligere skiskytteren hva hun husker best fra Bjørndalens karriere.

Liv Grete Skjelbreid og Ole Einar Bjørndalen under NM i skiskyting 2006. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Liv Grete Skjelbreid og Ole Einar Bjørndalen under NM i skiskyting 2006. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Det må være OL-gullet på sprinten i Nagano i 1998. Han ledet løpet, men så ble det avlyst grunnet værforhold. Rennet ble gått på nytt dagen etter, og da stod Ole Einar øverst på pallen, forteller hun.

Tross Bjørndalens imponerende merittliste, utelukker ikke den tidligere skiskytteren at Bjørndalens triumfer kan bli kopiert.

– Vi har vel en franskmann (Martin Fourcade) som er på god vei. Og det kan komme opp nordmenn også. Men det er ikke bare å etterligne Ole Einars karriere. De færreste vet hvor mye arbeid som ligger bak, og han har tilpasset seg utviklingen i skiskyting gjennom så mange år. Skytehastighet og utstyret er vel det som har endret seg mest siden starten på hans karriere, forklarer Skjelbreid.

– Banebrytende

NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener at det som kjennetegner Ole Einar Bjørndalen mest er at han alltid har hatt en enorm motivasjon til å utvikle seg.

Torgeir Bjørn er full av lovord om Ole Einar Bjørndalens karriere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Torgeir Bjørn er full av lovord om Ole Einar Bjørndalens karriere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Ole Einar har vært banebrytende både når det gjelder skiteknikk, høydetrening, standplassopphold, skytetid og utstyr, sier Bjørn til NTB.

Spesielt én ting imponerer, og det kommer fra en som kjenner Bjørndalen absolutt best.

– Det er at han har klart å være på topp i over 20 år. Det er ekstremt. De fleste har en karriere som varer i rundt 10 år, men Ole Einar har vært god i over 20 år. Der skiller han seg veldig ut. Han har aldri hvilt på laurbærene, men har alltid sett framover mot neste løp og hvilke egenskaper han kan forbedre, sier Torgeir Bjørn.

Han kjenner ikke bare Bjørndalen gjennom kommentatorjobben i både langrenn og skiskyting. Bjørn har også vært involvert i Bjørndalen som trener gjennom flere år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:36 – Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14 FCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56 Corona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55 Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47 Fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44 Solskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33 Nav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19 Koronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08 Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07 VM i håndball 2025 til Norge, Danmark og Kroatia10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 300 migranter står ved grensen mellom Hellas og Tyrkia09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45 Storoppgjørene i kø for Ødegaard06:36 Profilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35 Sverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30 Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30 USA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20 Sykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00 Dette skjer i dag06:00 Målinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55 Eksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Ny måne går i merkelig bane rundt jorden20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53 Politiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51 Corona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01 Stadig flere land forbereder seg på epidemi15:42 Lederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36 Europaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05 Aktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53 Historisk dom: Ny rullebane i strid med Parisavtalen14:39 Dortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38 Tidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25 Norwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52 Norske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52 Flere tror på høyere boligpriser13:44 Bill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35 – Vi mener det er Erna Solbergs ansvar å rydde opp i dette rotet13:23 Liverpool med sterke økonomiske tall12:59 Forsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50 Norendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49 Kvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54 74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53 Japan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07 Oppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56 Forfatteren Annie Riis er død10:36 Sterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35 Brennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16 Oljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56 Frp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54 Danske Bank kutter og sparker09:40 Coronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34 Helge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09 Folketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09 Danmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07 Utvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06 Deila med solid hjemmedebut
Siste nytt
12:36Sport– Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14SportFCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56NorgeCorona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55PengerDagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47PolitikkFremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44SportSolskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33PengerNav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19Helse og livsstilKoronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08PengerOljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07SportVM i håndball 2025 til Norge, Danmark og Kroatia10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08Verden300 migranter står ved grensen mellom Hellas og Tyrkia09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45SportStoroppgjørene i kø for Ødegaard06:36VerdenProfilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35SportSverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30ReiseVirke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30VerdenUSA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20SportSykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkMålinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55Helse og livsstilEksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38PengerVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30PengerBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15Helse og livsstilFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37PolitikkTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13PengerNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48PengerVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19PolitikkSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06PolitikkKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenNy måne går i merkelig bane rundt jorden20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53NorgePolitiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51PengerCorona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01Helse og livsstilStadig flere land forbereder seg på epidemi15:42PolitikkLederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36SportEuropaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05NorgeAktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53VerdenHistorisk dom: Ny rullebane i strid med Parisavtalen14:39SportDortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38VerdenTidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25PengerNorwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52NorgeNorske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52PengerFlere tror på høyere boligpriser13:44KulturBill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35Politikk– Vi mener det er Erna Solbergs ansvar å rydde opp i dette rotet13:23SportLiverpool med sterke økonomiske tall12:59NorgeForsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50SportNorendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49NorgeKvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54Norge74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53Helse og livsstilJapan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07KulturOppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56KulturForfatteren Annie Riis er død10:36PengerSterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35SportBrennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16PengerOljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56Helse og livsstilFrp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54PengerDanske Bank kutter og sparker09:40SportCoronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34PolitikkHelge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09NorgeFolketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09VerdenDanmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07NorgeUtvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06SportDeila med solid hjemmedebut
Populært