Svensk skikonge: – Jeg lider med Petter

Per Elofsson (25) kunne juble etter å ha gått inn til gull på fellesstarten under ski-VM i 2003. Nå advarer han Petter Northug må å begå samme feil som han selv gjorde.
Per Elofsson (25) kunne juble etter å ha gått inn til gull på fellesstarten under ski-VM i 2003. Nå advarer han Petter Northug må å begå samme feil som han selv gjorde. Foto: Anders Wiklund/scanpix / NTB scanpix

Den tidligere langrennsstjernen Per Elofsson (40) ber Petter Northug ta en lang pause.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste to årene har vært alt annet enn en dans på roser for Petter Northug.

I fjor fikk Mosvik-ekspressen hele sesongen spolert grunnet overtrening, og i år har det vært mye sykdom. Til Dagbladet sier den tidligere svenske langrennsløperen Per Elofsson at han kjenner seg igjen i situasjonen.

– I likhet med Petter Northug gikk jeg på en overtreningssmell. Jeg kom aldri tilbake etter det. Jeg vet veldig godt hvor frustrerende det er når man tror kroppen fungerer bra, men så går det galt når man konkurrerer. Jeg lider med Petter. Jeg vet hvordan han har det, sier Elofsson.

Les også: Ekspertene spriker om Bjørgen og Northug

– Kan gå mange år

SER TILBAKE: Den tidligere langrennsløperen Per Elofsson kjenner seg igjen i situasjonen Petter Northug befinner seg i. Foto: Magnus Selander/Eurosport
SER TILBAKE: Den tidligere langrennsløperen Per Elofsson kjenner seg igjen i situasjonen Petter Northug befinner seg i. Foto: Magnus Selander/Eurosport

Elofsson tror ikke Northug har kommet seg ordentlig til hektene etter fjorårets overtrening.

Han råder derfor Northug til å ta en lang pause.

– Problemet er ikke at han ikke har gjort jobben, men at han vil litt for mye. Det vanskeligste er å innse at man må ha veldig lang tid på å hente seg igjen. Det holder ikke med noen uker eller med noen måneder. Det kan gå mange år før han er seg selv igjen. Jeg ble det aldri, sier svensken til Dagbladet.

På starten av 2000-tallet var Elofsson spådd å være den neste store i svensk langrenn.

Slik skulle det imidlertid ikke gå.

Les også: – Ikke gjør som Northug, Klæbo

– Over grensen

Sommeren 2003, få måneder etter han vant sitt siste VM-gull i Val di Fiemme, ble Elofsson overtrent.

– Det var en lang periode jeg kjørte hardt, over grensen. Jeg kjente det på sensommeren det året. Jeg var tung i bena, men presset kroppen og fortsatte kjøret. Til tross for vanlig restituering klart jeg ikke å bli uthvilt. Jeg var småforkjølet og hadde lavere motivasjon og lyst. Den vinteren gikk ingenting, har han tidligere uttalt til Aftonbladet.

Han kom aldri tilbake i godt gammelt slag, og den 26. oktober 2005 meddelte Elofsson at han hadde valgt å avslutte karrieren.

SYKDOM: Petter Northug jr. har slitt med mye sykdom under årets skisesong. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SYKDOM: Petter Northug jr. har slitt med mye sykdom under årets skisesong. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Les også: Dette har Johaug, Bjørgen og Northug til felles

Ønsker å gå skirenn igjen

Etter at Northug ble vraket fra OL-troppen i Sør-Korea, kom det meldinger om at han slet med motivasjonen. Torsdag kom gladnyheten om at Northug planlegger å konkurrere igjen under NM del to i Alta i starten av april.

– Det er en stor sjanse for at Petter går lagsprinten. Det er en øvelse som motiverer ham, i og med at han kan gå med broren sin, Even. På papiret er det et relativt sterkt lag. Så det er helt klart for at Petter dukker opp i Alta, sier Kveen til NRK.

Om en eventuell neste sesong er ingenting avklart.

– Det er for tidlig å si om hva som kan skje videre når det gjelder å gå på med en ny sesong. Men det er helt klart positivt at Petter ønsker å gå skirenn igjen, sier Kveen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden