Ulvang tror ikke på norsk taktikk: – Det der var et psykologisk spill

Vegard Ulvang har ingen tro på at de norske skiløperne fulgte en taktisk plan.
Vegard Ulvang har ingen tro på at de norske skiløperne fulgte en taktisk plan. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Etter OL-gullet til Simen Hegstad Krüger jublet det norske laget over å ha fulgt en taktisk plan. Det tror ikke Vegard Ulvang på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Simen Hegstad Krüger brakk staven på vei ut av stadion etter start, men kom tilbake og ble olympisk mester.

Nærmest seg over målstreken hadde han Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund. Etter rennet forklarte den norske trioen og landslagstrener Tor-Arne Hetland at de hadde fulgt en taktisk plan som innebar at ingen norske utøvere skulle følge Krüger, men i stedet la utlendingene bruke krefter i et forsøk på å ta igjen nordmannens forsprang.

Vegard Ulvang tror ikke på forklaringen, og mener at Holund og Sundby, i likhet med utlendingene, ikke tok Krügers rykk på alvor.

– Gikk for seg selv

Til NRK sier Ulvang at han ikke tror at det hele var en taktisk lagseier.

– Jeg har vel sagt mange ganger at langrenn blir ingen lagsport. Jeg tror heller ikke det var mye lagtaktikk i går, jeg tror ikke det. Jeg tror alle gikk for seg sjøl. Så kan man gjerne forklare det på en annen måte i ettertid, men jeg tror det der var et psykologisk spill hvor alle må gå med sine egenskaper. Som sagt, jeg tror han fikk gå litt fordi ikke alle tok rykket hans alvorlig, dette går ikke inn. Det tror jeg, sier Ulvang.

Simen Hegstad Krüger er nybakt olympisk mester i langrenn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Simen Hegstad Krüger er nybakt olympisk mester i langrenn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Han tror ikke Krüger får gå like lett neste gang han forsøker å rykke ifra konkurrentene.

– Han blir lagt merke til, og neste gang får han nok antagelig ikke gå så lett. Jeg tror kanskje han hadde en fordel av at alle ikke tok ham like alvorlig i går. Neste gang blir han passet på. Jeg har inntrykk av at både Cologna, Manificat, Harvey og Sundby passet litt mye på hverandre, og så fikk han gå stille og rolig og lurte dem, og det var flott, sier Ulvang.

Les også: Gulljenta Lundby med klar beskjed til IOC

– Kokte nok litt

Tidligere landslagsløper Anders Aukland sier til ABC Nyheter at det tradisjonelt sett har sittet langt inne å tenke lag-taktikk i langrenn.

OL-GULL: Anders Aukland hyller den norske seieren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OL-GULL: Anders Aukland hyller den norske seieren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er ikke tradisjoner for å tenke lag-taktikk. I langrenn har man nesten ikke sett det noen gang. Jeg har aldri sett det når det gås om medaljer i et VM eller OL, før i går. All honnør til det norske laget og Tor-Arne Hetland, som klarte å gjennomføre det, sier han.

Først da Krüger fikk et forsprang på nesten et halvminutt, fikk de norske lagkameratene frie tøyler. Det førte til at Sundby og Holund distanserte konkurrentene.

– Akkurat i de sekundene hvor Krüger får en luke, tror jeg det koker litt for Martin, men de har jo bestemt seg for å ikke gå inn andre norske løpere, sier Aukland.

Les også: Bø skuffet etter sprekk på OL-jaktstarten: – Surt ikke å mestre presset

Hyller Hetland

At ingen av de norske valgte å gå inn Krüger, var en stor lagprestasjon, mener Aukland.

– Det må sitte langt inne å ikke gå inn luka om man selv føler seg i bra slag?

– Det er helt sikkert. Det er en helt annen sak i sykkel som er en lagsport, hvor man har roller som er veldig tydelig. Sånn er det ikke i langrenn. På starten i går var det fire norske løpere som hadde ambisjoner om å kjempe om gullet.

Aukland tror man kan komme til å se flere taktiske lagseire i langrenn, og hyller landslagstrener Tor-Arne Hetland for å ha fått frem en sterk lagfølelse hos de norske utøverne.

– Det er vanskelig å gjennomføre fordi alle lyst til å kjempe om medalje, men har man et lag med god lagfølelse er det mulig. Jeg vil si at det er Tor-Arne Hetland som lagleder som fikk til dette. Så er det Johnsrud Sundby og Holund som i kampens hete klarer å holde hodet kaldt, sier han til ABC Nyheter.

Les også:

Svendsen: – Kan ikke være bekjent av dette

Gulljenta ble sammenlignet med Birger Ruud

Rørt Lundby-trener hadde det helt for jævlig

Personvernpolicy