Meny

Bjørndalen vraket til OL

Ole Einar Bjørndalen er vraket fra OL-troppen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
– Jeg er uenig i uttaket, sier han.

Skiskytteren Ole Einar Bjørndalen ble ikke tatt ut til OL i Pyeongchang. Vrakingen ble offentliggjort mandag.

– Det er kjipt at jeg ikke får være til stede. Denne dagen måtte komme en dag, og nå er den her. Jeg er uenig i uttaket, sier Bjørndalen til TV 2.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø begrunner vrakingen slik i en pressemelding:

Uttak til OL i Pyeongchang

Norges Idrettsforbund og Olympiske og Paralympiske Komitè har tatt ut ytterligere 18 utøvere til vinter-OL i Pyeongchang, Sør-Korea:

Freestyle ski:

Menn: Ferdinand Dahl (Ingierkollen/Rustad).

Kombinert:

Espen Andersen (Lommedalen), Jørgen Graabak (Byåsen), Jarl Magnus Riiber (Heming), Jan Schmid (Sjetne).

Langrenn:

Kvinner: Kathrine Rolsted Harsem (Varden Meråker).

Menn: Niklas Dyrhaug (Tydal), Finn Hågen Krogh (Tverrelvdalen), Didrik Tønseth (Byåsen).

Skiskyting:

Kvinner: Marte Olsbu (Froland), Synnøve Solemdal (Tingvoll), Ingrid Landmark Tandrevold (Fossum).

Menn: Lars Helge Birkeland (Birkenes), Erlend Øvereng Bjøntegård (Bevern), Tarjei Bø (Markane), Johannes Thingnes Bø (Markane), Henrik LŽAbée-Lund (Oslo Skiskytterlag), Emil Hegle Svendsen (Trondhjems).

I tillegg er ishockeylandslaget tatt ut til å representere Norge OL. Spillertroppen blir tatt ut senere.

– Som det fremgår av uttaket, er det de første olympiske leker siden 1992 hvor Ole Einar Bjørndalen ikke blir en del av den norske OL-troppen. Det angår alle oss som er opptatt av vintersport. Bjørndalen ble ikke innstilt til uttak av idrettssjefen i skiskyting, og Olympiatoppen har i etterkant av innstillingen hatt grundige diskusjoner med ledelsen i skiskyting om uttaket, og utfordret grunnlaget for innstillingen.

– Har fått mange sjanser

Det skal ha vært diskusjoner mellom Olympiatoppen og forbundet om Bjørndalens OL-deltagelse. Vrakingen av Bjørndalen skal ha blitt møtt med skepsis hos Olympiatoppen.

Det er Olympiatoppen som alltid har siste ord i et OL-uttak, men det er sjeldent at de gjør om på forbundenes innstilling.

– Det var det sportslige som talte i første rekke. Han har to 18.-plasser som best i verdenscupen denne sesongen, men vi har lagt vekt på hele totalvurderingen, sier konstituert sportssjef i skiskytterforbundet Per-Arne Botnan til NTB.

– Hvordan reagerte Bjørndalen på at han ikke var innstilt?

– Han har fått mange sjanser og er en profesjonell utøver som vet hva det har dreid seg om, sier han.

– Det er mange norske utøvere som har imponerte så langt i sesongen, og ingenting hadde vært bedre om vi hadde kunnet ta ut Bjørndalen til OL, men slik ble det ikke denne gangen, understreker Botnan.

Tidenes mestvinnende

43-åringen er tidenes mestvinnende vinterolympier. Bjørndalen står med åtte gull, fire sølv og en bronsemedalje i OL.

Fakta om Ole Einar Bjørndalen

* Navn: Ole Einar Bjørndalen

* Alder: 43 (27. januar 1974 i Drammen)

* Idrettsgren: Skiskyting

* Klubb: Simostranda

* OL-medaljer: 13 (8-4-1)

* VM-medaljer: 45 (20-14-11)

* Verdenscupen: 95 individuelle seirer (1 i langrenn), 6 sammenlagtseirer

* Tidenes mestvinnende vinterolympier

Bjørndalen OL-debuterte under vinterlekene i Lillehammer i 1994. Allerede fire år senere tok han sitt første OL-gull på sprinten i Nagano. Under OL i Salt Lake City i 2002 tok utøveren fra Simostranda hele fire gull. Buskerudgutten har også deltatt i Torino (2006), Vancouver (2010) og Sotsji (2014). For fire år siden tok Bjørndalen gull både på sprinten og i miksstafett.

– Toppidretten er brutal

Liv Grete Skjelbreid har forståelse for at OL-uttaket er krevende. Ut ifra resultatene i år, mener hun det er naturlig at han ikke er med i OL-troppen.

– Det er nesten litt uvirkelig. Jeg synes det er vemodig, men sånn er toppidretten. Den er brutal. En dag er det stopp for alle. Hva Ole Einar gjør videre nå, må han gjøre seg opp en mening om. Han begynner å bli en voksen mann, så det kanskje på tide å slippe de yngre til, sier hun til NRK.

– Ikke gode nok

Toppidrettssjef Tore Øvrebø forklarer at det foran sesongen ble lagt en tydelig plan med resultatkrav, kriterier og uttakstidspunkt, som både trenere og utøvere forpliktet seg til.

– Resultatene Ole Einar Bjørndalen har oppnådd individuelt i verdenscupen (18, 31, 18, 28, 46, 52, 36, 42) er ikke gode nok. Han har dessverre ikke oppnådd kravene, og det er andre løpere på laget som har prestert bedre og oppfylt kriteriene. Disse løperne fortjener naturligvis muligheten til å delta i Pyeongchang, sier Øvrebø.

Populært