Meny

Northug vrakes til Tour de Ski

Petter Northug går ikke årets Tour de Ski.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Norges Skiforbund har offentliggjort troppen til Tour de Ski.

VG meldte tidligere torsdag at Petter Northug vrakes til Tour de Ski.

Skiforbundet bekreftet uttaket klokken 12.

Norges tropp til Tour de Ski

Kvinner

Mari Eide, Øystre Slidre IL

Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL

Thea Krokan Murud, Søre Ål IL

Ragnhild Haga, Åsen IL

Kathrine Harsem, IL Varden Meråker

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming

Silje Øyre Slind, Oppdal IL

Heidi Weng, IL Bul

Tiril Udnæs Weng, IL Bul

Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb

Menn

Niklas Dyrhaug, Tydal IL

Hans Christer Holund, Lyn Ski

Emil Iversen, IL Varden Meråker

Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IF

Sjur Røthe, Voss IL

Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF

Martin Johnsrud Sundby, Røa IL

Didrik Tønseth, Byåsen IL

– Petter Northug er første reserve til Tour de Ski og har selv et sterkt ønske om å delta. Han har tilbud om å dra til Davos for å trene med laget, sier landslagssjef Vidar Løfshus i en pressemelding.

– Dermed kan han ved et eventuelt forfall steppe inn om han ønsker det. Vår klare anbefaling er likevel at Petter nå behøver å fullføre en god treningsperiode, og derfor har best av å gå gode konkurranser i januar, forteller landslagssjefen.

Hans Christer Holund, Finn-Hågen Krogh, Sjur Røthe, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby, Sindre Bjørnestad Skar, Emil Iversen og Didrik Tønseth skal være de som skal representere Norge i årets utgave av Tour de Ski.

Bjørnestad Skar og Emil Iversen er forhåndskvalifisert. Førstnevnte leder Skandinavisk Cup, mens Emil Iversen er kvalifisert gjennom å være blant de 20 beste i sprintcupen.

– Om det blir forfall i Tour de Ski, vil Petter selv ta valget om han skal å gå, men vi mener altså at det beste er at han står over, understreker Løfshus.

– Tror OL røk nå

Mellom den 11. og 14. januar arrangeres det NM på Gåsbu. Helgen etter er det verdenscup i Planica. Dette kan bli Petter Northugs muligheter til å vise at OL-formen er i anmarsj.

Løfshus bekrefter at Northug skal gå NM og rennene i Planica.

Det endelige OL-uttaket kommer 23. januar.

– Jeg synes det er rart at han ikke får en mulighet. I mitt hode røk OL for Northug nå, sier TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset til TV 2.

Klæbo står over

Petter Northug har kun gått et verdenscuprenn denne sesongen. Da gikk han sprint på Lillehammer. 31-åringen røk allerede ut i prologen. Etter sprintfiaskoen reiste Northug fra Lillehammer. Siden da har det vært stille fra trønderen.

– Petter er i en særstilling. OL-håpet trenger ikke være kjørt i dag. Hvis han beviser at han er i nærheten av form, bør han regnes med. I fjor hadde han en svært kort treningsperiode, og ble nummer fem på VM-sprinten og åtte på femmila i VM, understreker Adressa-kommentator Kjetil Kroksæter overfor ABC Nyheter.

Onsdag ble det bekreftet at Simen Hegstad Krüger har valgt å stå over Tour de Ski. Hegstad Krüger tok sist helg sin første verdenscupseier i Toblach. 24-åringen ønsker heller å prioritere oppladning til Sør-Korea-OL.

Vinterens beste langrennsløper så langt, Johannes Høsflot Klæbo, har også valgt å stå over Tour de Ski.

Ble testet

Lørdag ble Northug testet. Der måtte han bevise at formen var god. Testen ble gjennomført på Olympiatoppen i Trondheim.

– Det var en god test for Petter anno desember 2017. Han kom godt ut av det, sa trener Stig Rune Kveen til VG.

Testen skal ha vært en såkalt «Hetland-test». En test som landslagstrener Tor Arne Hetland bruker å gjennomføre på landslagsutøverne.

Tour de Ski starter lørdag 30. desember, og avsluttes 7. januar 2018.

Til tvsporten.no kom Northug med et frieri til landslagsledelsen.

– De siste ukene har vært lett trening. Tour de Ski kommer fryktelig fort, og det er det som er drømmen per dags dato, sier han.

– Jeg trenger Tour de Ski for å få en god oppladning til OL. Jeg vil konkurrere mot de beste i verden for å få god matching, forteller langrennsstjernen videre.

Populært