Langrennsekspert: – Overbevist om at Johaug kommer tilbake

– Jeg vet ikke hvordan motivasjonen kommer til å være fremover, sa Therese Johaug på tirsdagens pressekonferanse.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Torgeir Bjørn og Ernst A. Lersveen ble overrasket over dommen som Therese Johaug mottok denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag kom nyheten om at Therese Johaug får 18 måneders utestengelse av CAS. Dermed mister hun OL, og hele den kommende sesongen.

– Først må jeg si at jeg er helt knust. Jeg hadde en drøm om å gå OL. Jeg prøvde så godt jeg har kunnet å stå i det og jobbet hver eneste dag. Jeg har trent ufattelig mye for å lykkes i Pyeongchang, så det er veldig tøft. Jeg kan ikke skjønne straffen jeg har fått. Det er urettferdig behandlet, og jeg må si at det er en mental prøvelse, uttalte Johaug på pressekonferansen.

Samtidig sa Johaug at ski-VM i 2019 blir hennes neste mål. 29-åringen la likevel til at hun er usikker på hvordan motivasjonen vil være fremover.

– Jeg har sagt at jeg ikke skal gi meg før jeg står på startstreken igjen, og jeg står ved det. Jeg vet ikke hvordan min motivasjon og det mentale vil være framover. Jeg må jobbe med meg selv for å få dette på avstand, sa Johaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Svensk antidopingekspert om Johaug-dommen: – Føles rimelig

– Man blir jo overrasket

TV 2s reporter Ernst A. Lersveen har fulgt dopingsaken til Therese Johaug tettere enn de fleste. Han forteller at han ble overrasket over dommen Johaug fikk.

– Man blir jo overrasket. Jeg blir følelsesmessig påvirket fordi dette er en utøver jeg kjenner. I tillegg blir man påvirket av de man snakker med saken om. Men hvis man prøver å løsrive seg fra følelser, som er vanskelig, ser man kanskje annerledes på det. Hvis man holder seg til fakta i saken og leser dommen, får man et annet syn på det. Men totalt sett er jeg overrasket, sier Lersveen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under Therese Johaug-høringen på Ullevaal Stadion i januar, forklarte Antidoping Norges etterforsker, Birgit Haukland, at Lersveen hadde vært inne til samtaler om en alternativ teori rundt hendelsesforløpet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

64-åringen tror vi får se Johaug tilbake i skisporet.

TV 2-profil Ernst A. Lersveen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TV 2-profil Ernst A. Lersveen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Da jeg så henne på pressekonferansen i går, virket hun allerede kamplysten. Det er langt til OL i 2022, men hun er en ærgjerrig idrettsutøver. Samt mangler hun det individuelle OL-gullet, og det tror jeg hun har veldig lyst på. Det er en lang vei å gå, men vi kan bare håpe, understreker Lersveen.

Samtidig påpeker reporteren at det kan være andre faktorer som kan spille inn.

– Hun kan bli skadet og det kan skje ting på familiefronten, sier han.

Les også: Bjørgen om Johaug-dommen: – Dypt urettferdig

Imponert over utøverne

I løpet av de siste 13 månedene har Norges Skiforbund lagt to dopingsaker bak seg. Lersveen mener at det har preget miljøet.

– Sundby-saken er død for lenge siden, mens Johaugs sak har pågått i lang tid. Det blir på en måte en stemning preget av reservasjon. Omverdenen, altså de utenfor landets grenser, er nok av en annen oppfatning enn oss. Samtidig må jeg legge til at jeg synes de norske utøverne har opptrådt svært profesjonelt. Men det er klart at når nasjonalsporten får to dopingsaker hengende over seg, så preger det stemningen i miljøet. Det er alvorlig for en idrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Svensk kommentator: – Bildet av Johaug ikke like snilt som i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trodde dommen skulle bli mildere

NRKs langrennsekpert Torgeir Bjørn ble også overrasket over dommen som Johaug fikk.

– Det var et tungt slag for Therese. OL-drømmen brast. 18 måneder er midt i strafferammen på tolv og 24 måneder, men jeg trodde den skulle bli mildere. Jeg trodde den skulle bli på mellom 13 og 15 måneder. Man er jo enig i at det ikke har vært et bevisst forsøk på juks her, sier Bjørn til ABC Nyheter.

Langrennseksperten er skråsikker på at Johaug kommer tilbake.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er overbevist om at Therese Johaug kommer tilbake. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er overbevist om at Therese Johaug kommer tilbake. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det har jeg aldri tvilt på. Hun kommer tilbake. Langrenn er svært viktig i livet hennes, og hun har en enorm vilje, påpeker han.

Bjørn tror at dopingsakene til Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har ført til at det norske langrennslandslaget har endret sine rutiner.

– Støtteapparatet har nok skjerpet sine rutiner ved kjøp av medisiner i utlandet. I tillegg tror jeg utøverne har blitt mer påpasselige og redde for hva de mottar, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

53-åringen forteller at stemningen i langrennsmiljøet er noe delt.

– Noen av de utenlandske lagene er nok skeptiske. spesielt Finland og Polen. Andre nasjoner tror jeg stoler på oss. Vi må huske på at det hviler et ekstra ansvar på Norge. Vi har ved tidligere anledninger vært ute og advart andre nasjoner med pekefingeren, men nå tror jeg det er viktig for langrennslandslaget å gjøre alle ting riktig fremover, og at de er ydmyke i møte med resten av skiverdenen, poengterer Bjørn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Se en offensiv Johaug i fersk video: – Tårene er tørket bort

– Ingen tror på Johaug

I går smalt det fra Justyna Kowalczyks trener Aleksander Wierietielny. Han mente dommen mot Johaug var korrekt.

Det var i et intervju med den finske avisen Ilta-Sanomat, gjengitt av svenske Expressen, at Wierietielny sår tvil om Johaugs forklaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror ikke på det der om leppesalven. Hun har funnet på det. Ingen tror på den forklaringen. Jeg har en enkel oppfatning om denne saken. CAS-dommerne vet helt klart hva de driver med, så beslutningen er riktig. Og for meg var det ingen overraskelse at de forlenget straffen, sier Wierietielny.

Les også: Var nådeløs mot Johaug – nå angrer hun