Idrettsjurist: – Johaug er blitt ofret på dopingreglementets alter

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner har fulgt dopingsaken mot Therese Johaug.
Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner har fulgt dopingsaken mot Therese Johaug. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner etterlyser full gjennomgang av idrettens regelverk etter Johaug-dommen. – Det bør definitivt komme et oppgjør, sier Kjenner til ABC Nyheter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gråtkvalt Therese Johaug møtte pressen tirsdag. Etter flere måneders venting fikk skistjernen marerittbeskjeden om at OL i 2018 ryker.

– Jeg er helt knust. Jeg hadde en drøm om å gå OL. Det fikk jeg beskjed om i går at jeg ikke får. Jeg har prøvd så godt jeg kan å stå i det, jobbet hver eneste dag og trent ufattelig mye for å prøve å lykkes i Pyeongchang, sa Johaug på pressekonferansen tirsdag.

Bakgrunn: Johaug: – Jeg er helt knust

Ber om gjennomgang av regelverket

– Dette strider mot min rettsoverbevisning. Det er ikke samsvar mellom regelverket og sanksjonen hun er ilagt, sier idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner til ABC Nyheter.

Kjenner har fulgt Johaug-saken siden den ble kjent i fjor, og har vært ekspert for NRK. Han sier at dommen fremstår urimelig.

KNUST: Therese Johaug mister OL - utestengt i 18 måneder. Her fra pressekonferansen mandag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KNUST: Therese Johaug mister OL - utestengt i 18 måneder. Her fra pressekonferansen mandag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er klare bevis for at det ikke har vært en prestasjonsfremmede effekt, og salven var relevant for munnsåret. I tillegg er det enighet om at det ikke var juks, og Johaug fikk den anbefalt og utlevert av en verdens beste idrettsleger. Hun spurte gjentatte ganger om den var lovlig, at hun da skal ilegges 18 måneder er helt uforståelig, sier Kjenner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han etterlyser en gjennomgang av regelverket.

– Det bør komme et oppgjør med idrettens regelverk. Her har Johaug blitt ofret på dopingsreglementets alter. Hvis CAS tror Therese eller andre idrettsutøvere skal bli mer lovlydig eller avskrekket av dette, tror de helt feil. Johaug har aldri forsøkt å jukse, men dommen kan føre til frykt i idrettsmiljøet, sier Kjenner som mener må se på straffeutmålingen når bruken ikke er for å dope seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i mai reagerte Kjenner på at Johaugs dom var streng, den gang ble hun dømt til 13 måneders utestengelse i NIFs domsutvalg.

– Idretten har dratt det lenger i dopingsaker og straffer der man ville gått fri i sivil rett, sa Kjenner den gang til NTB.

Kjenner sier til ABC Nyheter at han deler reaksjonen til Johaugs advokat Christian B. Hjort.

– Jeg ser jo av dommen at panelet har fortatt en aktsomhetsvurdering som jeg mener er feilaktig. De unnlater å problematisere nærmere med rimelighet hva man kan kreve av en utøver i den situasjonen som Therese var i, sier Hjort til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Idrettens voldsgiftsrett (CAS) oppga i sin pressemelding at «Johaug hadde unnlatt å gjøre en grunnleggende undersøkelse av pakningen, der det ikke bare var oppgitt et forbudt stoff blant ingrediensene, men der det også sto en klar dopingadvarsel. Slike unnlatelser førte til en overtredelse av antidopingreglene i kontrast til hennes ellers plettfrie antidopinghistorie.»

Les også: Var nådeløs mot Johaug – nå angrer hun

– Håper Bjørgens forklaring har blitt brukt

Kjenner sier til ABC Nyheter at han ikke vet om skidronning Marit Bjørgens vitneforklaring for Johaug i Norges Idrettsforbunds domsutvalg ble brukt i CAS.

– Marit Bjørgen var knallgod, og jeg håper virkelig hun ble brukt som vitne i CAS. Hvis ikke vil det være kritikkverdig. Hun har jo ikke vært til stede, det vet vi, men det kan henne hun har avgitt en skriftlig forklaring eller vitnet over telefon, sier Kjenner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror Bjørgens autoritet og omdømme hadde styrket saken til Johaug.

– Hun uttalte at hun hadde gjort akkurat det samme i en tilsvarende situasjon. Når Bjørgen, med hennes posisjon i skimiljøet, og hennes status, sier hun hadde gjort det samme, kan ikke Johaug bebreides, sier Kjenner.

Johaugs advokat har ikke svart på ABC Nyheter sine henvendelser.

Se video av Bjørgens reaksjon: – Dypt urettferdig

Svensk antidopingprofessor: Johaugs utestengelse føles rimelig

Den svenske antidopingeksperten Arne Ljungqvist er ikke overrasket over at CAS økte Therese Johaugs dopingutestengelse fra 13 til 18 måneder.

– Utestengelsen føles rimelig, sier han til det svenske nyhetsbyrået TT.

Les mer om svenskenes reaksjon her: – Føles rimelig