Johaugs dom: 18 måneders utestengelse

Se video: Johaug er knust etter å ha fått dommen om utestengelse.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johaug forteller at hun er knust av CAS-avgjørelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Therese Johaug dømmes til 18 måneders utestengelse av CAS.

– Først må jeg si at jeg er helt knust. Jeg hadde en drøm om å gå OL, men det fikk jeg beskjed om i går ikke gikk. Jeg prøvde så godt jeg har kunnet å stå i det og jobbet hver eneste dag. Jeg har trent ufattelig mye for å lykkes i Pyeongchang, så det er veldig tøft. Jeg kan ikke skjønne straffen jeg har fått. Det er urettferdig behandlet, og jeg må si at det er en mental prøvelse, sier Johaug på pressekonferansen.

Johaugs manager, Jørn Ernst, opplyser at de mottok dommen i går.

– Den kom som et sjokk, sier han.

I forkant av den lukkede høringen ved CAS' hovedkvarter i Lausanne 6. juni uttalte Johaug selv til NTB at hun maksimalt tålte 15 måneder dersom hun skal rekke OL i Pyeongchang neste vinter. Den planen er nå lagt i grus.

Therese Johaug er helt knust etter dommen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Therese Johaug er helt knust etter dommen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Johaug ble opprinnelig utestengt i 13 måneder av domsutvalget i Norges Idrettsforbund (NIF), men Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket dommen til idrettens øverste domsorgan og ba om en utestengelse på mellom 16 og 20 måneder. Johaug på sin side motanket dommen og gikk for full frifinnelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Johaug fikk forelagt dommen fra CAS kom det fram at voldgiftsretten la seg på linjen som ble etterspurt av FIS.

Dommen betyr at Therese Johaug mister hele den kommende sesongen. Hun forteller at VM i Seefeld i 2019, blir hennes neste mål.

Les også: Bjørgen om Johaug-dommen: – Dypt urettferdig

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil tilbake i sporet

Therese Johaug sier i en pressemelding at hun er fullstendig knust etter CAS-avgjørelsen som gjør at hun er utestengt i 18 måneder.

I pressemeldingen heter det: «Hun forstår ikke at idretten kan utelukke henne i to fulle sesonger for bruk av en leppekrem hvor det verken forelå prestasjonsfremmende hensikt eller effekt, og som hun tok ansvar for å kontrollere med en ekspert. Når det i dommen slås fast at det ikke dreier seg om juks, men en feil så fremstår 18 måneder som uforståelig og uforholdsmessig, heter det i en pressemelding fra hennes advokat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Therese Johaug vil bruke de nærmeste dagene til å gjennomgå avgjørelsen sammen med sine rådgivere.

Therese Johaug har et sterkt ønske om å komme tilbake i langrennssporet og verdenseliten og håper at motivasjonen holder i den lange utelukkelsestiden som nå står foran henne».

FIS fornøyde

CAS begrunner utestengelsen slik:

– Etter å ha gått grundig igjennom saken, har panelet fått med seg at Johaug ikke foretok en grunnleggende sjekk av innpakningen, som ikke bare viste at det var et forbud stoff, men også hadde en klar dopingadvarsel. Slike utelatelser førte til et brudd på antidopingreglene og var uforenlig med hennes ellers rene antidopingrulleblad. Likevel for å sikre likhet for antidopingreglene har panelet framhevet at det var forpliktet til å bruke en proporsjonal sanksjon på høyde med feilnivået. Panelet bemerket at en i en slik situasjon hvor det er gjort en ikke ubetydelig feil så gir WADAs regelen en suspensjon på mellom 12 og 24 måneder. Derfor i den aktuelle saken har panelet slått fast at 18 måneder, som startet 18. oktober 2016, var hensiktsmessig, heter det blant annet i domspremissene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det internasjonale skiforbundet (FIS) fikk gjennomslag for sitt syn i Therese Johaug-saken. Deres anke førte fram i Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

– FIS er tilfreds med at et uavhengig organ har vurdert og belyst faktaene i saken og upartisk kommet til en dom. Dette var også grunnen til at FIS anket saken til CAS. Behandlingen der sikret en fair avgjørelse for alle involverte parter, skriver FIS i en pressemelding.

Les også: – Johaug-saken har bydd på interne problemer i CAS

Artikkelen fortsetter etter videoen:

Johaugs manager: – Vi er sjokkerte.

Utsatt

Therese Johaug har ventet på dommen sin i lang tid. I utgangspunktet skulle den være klar tidligere i sommer, men så ble det kjent at fristen ble forskjøvet til 18. august. Deretter ble dommen utsatt til i dag, 22 august.

Langrennsstjernen påpekte at hun var skuffet over utsettelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er klart man blir skuffet. Jeg føler at jeg har fortjent en avklaring snart, uttalte Johaug til NTB.

Johaugs manager, Jørn Ernst, uttalte til ABC Nyheter forrige uke at han ikke har tro på full frifinnelse.

Her møter Jørn Ernst pressen utenfor idrettens Voldgiftsrett (CAS) i Lausanne under høringen i juni. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Her møter Jørn Ernst pressen utenfor idrettens Voldgiftsrett (CAS) i Lausanne under høringen i juni. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Personlig tror jeg ikke det er en stor sjanse for det. Man vet jo aldri, men sjansen er nok liten. Blir dommen fra Norges idrettsforbund stående er vi nok fornøyd med det.

I juni uttalte Jørn Ernst til TV 2 at Johaug ville være fornøyd hvis dommen på 13 måneder blir stående. Da vil 29-åringen rekke OL.

– Advokat Mike Morgan har en god følelse for at det blir et bra resultat for Johaug. Hun vil bli veldig fornøyd med et resultat der vi er nå (13 måneders utestengelse, red. anm), slik at hun får god tid til å rekke OL og forberedelsene til neste sesong. Det er på en måte det som er Thereses store mål, å ta disse 13 månedene, poengterte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Røste: – Krysser fingrer og alt for at dette ikke skal bli vanskeligere for Therese

Tror CAS var uenige

Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner var usikker på om den lange behandlingstiden var et godt tegn for Johaug,

– Det er vanskelig å si. Jeg tipper at det går i at de er uenige, og CAS etterstreber å ha enstemmige kjennelser. Hvis jeg skal spekulere, så ville jeg tro at det kan bli en dom med dissens , sa Kjenner til Dagbladet sist uke.

Han mente at CAS hadde hadde brukt unormalt lang tid med saken.

– Ja, de bruker uvanlig lang tid, syns jeg. Det har riktignok vært sommerferie i Europa, men de berammet den ganske tidlig og lovet i utgangspunktet svar før sommeren. Det har nok bydd på interne problemer, det kan vi nok si med ganske stor sikkerhet.

Les også : Johaug lange løp mot skjebnedagen

Johaug reagerte sterkt

I mars ble det kjent at Antidoping Norge henlegger saken mot Johaug legem Fredrik Bendiksen. Han var legen som godkjente bruken av sårsalven trofodermin som førte til at Therese Johaug testet positivt for bruk av anabole steroider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken ble henlagt fordi Bendiksen ikke har opptrådt forsettlig. Det bekrefter Antidoping Norge i en pressemelding.

Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Saken knyttet til Fredrik Bendiksens mulige overtredelse av dopingreglene er henlagt. Årsaken til henleggelsen er at han etter påtalenemndens vurdering ikke har utvist forsett, og at skyldkravet derfor ikke er oppfylt, sier prosessfullmektig Niels R. Kiær i en pressemelding.

– Vi tar det til etterretning at regelverket trenger forsett for å oppnå skyld for støttepersonell. Synes det viser hvor urettferdig og skjevt regelverket er, og hvor lite gjennomtenkt dette regelverket er, sier Therese Johaugs advokat, Christian Hjort, til ABC Nyheter.

Han fortalte at Therese Johaug reagerer sterkt på henleggelsen.

– Det er på det rene han begikk en feil. Therese Johaug stolte på han. Så får hun 13 måneders selv om hun ikke er å bebreide for feilen, mens legen går fri. Det viser at regelverket er lite gjennomtenkt.

– Therese reagerer sterkt på henleggelsen, uttalte Hjort.

Tidslinje for Therese Johaugs dopingsak

* 1. september 2016: Landslagslege Fredrik S. Bendiksen ankom like før midnatt Livigno, der Therese Johaug og resten av kvinnelandslaget var på høydesamling.

* 2. september: Bendiksen møtte Johaug til frokost. Sammen fant de ut at leppene til Johaug måtte behandles på grunn av solforbrenning.

* 3. september: Bendiksen dro på et lokalt apotek der han kjøpte kremen Trofodermin og en annen krem grunnet at stoffet landslaget normalt sett brukte ikke var i den medbrakte legekofferten.

* 4. september: Bendiksen ga kremen Trofodermin til Therese Johaug på kvelden i Livigno og forsikret at den ikke var på WADAs forbudsliste.

* 4.- 15. september: Kremen ble brukt av Therese Johaug som anvist av landslagslege Bendiksen.

* 16. september: Johaug ble dopingtestet hjemme i Oslo. Der oppga hun at hun hadde brukt kremen.

* 4. oktober: Johaug ble informert av Antidoping Norge om funn av ulovlig stoff i urinprøven.

* 13. oktober: Johaug og skiforbundet offentliggjorde saken og avholdt pressekonferanse i Oslo.

* 19. oktober: Påtalenemnda i Antidoping Norge suspenderte Johaug i to måneder som følge av den positive dopingprøven. Det åpnes dessuten egen sak mot Bendiksen.

* 27. oktober: Therese Johaug møtte pressen for første gang etter pressekonferansen 13. oktober.

* 29. november: Vedtaket som påtalenemnda i Antidoping Norge gjorde 22. november om innstilling på 14 måneder utelukkelse med virkning fra 18. oktober 2016, ble gjort kjent.

* 14. desember: Muntlig høring i dopingsaken hos domsutvalget i NIF satt til 25.–26. januar.

* 16. desember: Påtalenemnda i Antidoping Norge forlenget suspensjonen med ytterligere to måneder til 19. februar 2017.

* 25. januar 2017: Dopinghøringen mot Johaugstartet på Ullevaal stadion.

* 26. januar: Dopinghøringen avsluttet. Domsutvalget leder Ivar Sølberg varslet at dom i saken ville falle i god tid innen en måned.

* 10. februar: Domsutvalget kom med sin dom. Johaug ble utestengt i 13 måneder.

* 15. februar: Johaug meddelte i en pressemelding at hun ikke ville anke domsutvalgets avgjørelse.

* 16. februar: Antidoping Norge anker heller ikke Johaug-dommen.

* 6. mars: Den internasjonale olympiske komité (IOC) anker ikke dommen.

* 7. mars: Det internasjonale skiforbundet (FIS) anker dommen inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS). Johaug bestemmer seg senere for å levere en motanke til CAS.

* 29. mars: Påtalenemnda i Antidoping Norge henlegger saken mot Fredrik Bendiksen.

* 6. juni: Lukket høring i Johaugs dopingsak hos Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne.