Meny

Doping-topp vil endre reglene: – Må skille mellom bevisst doping og uhell

– Hva om noen saboterer deg og lurer i deg et anabolt stoff, men du får likevel 12 måneders straff? Det er ikke rettferdig, mener sjef for Det amerikanske antidopingbyrået (USADA). Foto: Valentin Flauraud / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lance Armstrongs banemann, Travis Tygart, mener dagens dopingsregler er avlegs og bør endres.

– Jeg mener at vi trenger å endre regelen, men ikke basert på Johaug-saken alene. Det er mange andre utøvere som har blitt straffet knallhardt for uhell. Jeg synes ikke det er riktig at vi har en minimumsstraff på 12 måneder på denne typen stoff, sier Tygart til Dagbladet.

Tygart er sjef for Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) og ledet an i dopingjakten på syklisten Lance Armstrong.

Amerikaneren mener Det internasjonale skiforbundet (FIS) sin anke mot Therese Johaug er et blindspor.

– Anken er borkastet tid og penger og urettferdig overfor en utøver som allerede har vært gjennom mye etter det som var en tabbe, sa Travis Tygart til NRK tidligere denne uken.

Les også: Johaug storfornøyd med stjerneadvokater

Kaggestad om FIS: – Jeg lurer på hva de egentlig vil med det her

– Galskap å anke Johaug-dommen

– Bevare idrettens troverdighet

Nå varsler Tygart at han vil ta initiativ til å endre reglene.

– Hva om noen saboterer deg og lurer i deg et anabolt stoff, men du får likevel 12 måneders straff? Det er ikke rettferdig. Jeg håper vi kan endre regelen. Jeg vil jobbe for det, sier Tygart til Dagbladet.

Therese Johaug hadde sin høring i Lausanne hos CAS tirsdag etter at FIS hadde anket langrennsstjernens utestengelse på 13 måneder. FIS mener straffen hennes bør økes til å bli mellom 16 og 20 måneder.

Travis Tygart, sjefen for det amerikanske antidopingbyrået (USADA), vil endre dopingreglene. Foto: scanpix

– Vi må skille mer mellom bevisst doping og uhell. Utøvernes rettssikkerhet må ivaretas, samtidig som vi må slå knallhardt ned på dem som doper seg bevisst. Det er viktig for å bevare antidopingarbeidet og idrettens troverdighet. Å miste OL, VM og så mye annet når Johaug ikke dopet seg bevisst, er altfor hardt, mener Tygart.

Les også: Johaug knuser sine egne testresultater

OL kan ryke for Johaug: – FIS vil ha en utelukkelse på 16–20 måneder

Lettet Johaug på vei hjem: – Det var tøft

Populært