– Galskap å anke Johaug-dommen

<p>FORSVARER: Travis Tygart, sjefen for det amerikanske antidopingbyrået (USADA), forsvarer den 13 måneder lange utestengelsen av Therese Johaug. Foto: AÅ / NTB scanpix</p>
FORSVARER: Travis Tygart, sjefen for det amerikanske antidopingbyrået (USADA), forsvarer den 13 måneder lange utestengelsen av Therese Johaug. Foto: AÅ / NTB scanpix

Antidopingsjef Travis Tygart, som fikk Lance Armstrong utestengt på livstid, reagerer på at FIS anket dommen mot Therese Johaug.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste året har det stormet rundt norsk idretts antidopingrutiner.

Forrige uke ble det kjent at Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket Johaugs dopingutestengelse etter at hun testet positivt på det forbudet stoffet clostebol.

Skulle FIS nå gjennom i Idrettens Voldgiftsrett (CAS) kan det være at hun ikke får delta i neste års OL i Pyeongchang.

Les også: – Johaug er verdens lykkeligste stakkar

– Det er galskap

Nå rykker Travis Tygart, sjefen for det amerikanske antidopingbyrået (USADA), ut og mener utestengelsen på 13 måneder ikke burde vært anket.

– Det er galskap at denne saken er anket. Det er bortkastede ressurser på så mange nivåer, sier han til VG.

Og fortsetter:

– Utfallet er fair, og vi burde bruke pengene våre på bedre utdanning av utøverne, preventive tiltak og avsløre statsstyrt doping som vi har sett i Russland. Kom igjen, da - hva driver vi med her?!.

Les også: Johaug-rival om anken: – Jeg gir tommel opp

DØMT: Travis Tygart og det amerikanske antidopingbyrået (USADA) fikk Lance Armstrong utestengt på livstid. Nå forsvarer Tygart dommen mot Therese Johaug. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DØMT: Travis Tygart og det amerikanske antidopingbyrået (USADA) fikk Lance Armstrong utestengt på livstid. Nå forsvarer Tygart dommen mot Therese Johaug. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– For strengt

Tygart ble for alvor kjent i 2012 da han fikk utestengt Lance Armstrong på livstid, etter at syklisten innrømmet omfattende doping. Armstrong ble fratatt alle sine sju Tour de France-titler.

Til VG sier dopingjegeren at han mener dommen mot Johaug er riktig.

– Det er snakk om en medisin kjøpt på et apotek, laglegen ga henne medisinen og hun fikk 13 måneder for en førstegangsforseelse. Om det er noe, så er det for strengt. Men jeg synes altså at dommen er riktig, sier han.

Les også: Skipresidenten hyller dronningen, men savnet Johaug

– En hastesak

Ifølge NRK ligger ankesaken mot Johaug an til å bli ferdigbehandlet innen august. CAS-generalsekretær Matthieu Reeb forteller at saken mot den norske skiløperen er en prioritert sak.

– Verken Johaug-leiren eller FIS ønsket at dette skulle være en hastesak. Nå har vi tid gjennom sommeren, og vi vil selvfølgelig ha fokus på denne saken og sørge for at vi er ferdig innen forfallsdatoen, sier CAS-sjefen til NRK.

Reeb anslår at en endelig beslutning i saken vil komme innen fire til fem måneder.

Personvernpolicy