Hauglie binder seg ikke til protest mot Qatars tvangsarbeid

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie vil ikke forplikte seg til en ILO-granskning av tvangsarbeid og omfattende brudd på arbeidsrettigheter i Qatar, landet som i 2020 arrangerer fotball-VM.
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie vil ikke forplikte seg til en ILO-granskning av tvangsarbeid og omfattende brudd på arbeidsrettigheter i Qatar, landet som i 2020 arrangerer fotball-VM. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

LO-lederen ber Norge gå foran og kreve en undersøkelse av arbeidsforholdene i Qatar. Arbeidsministeren vil derimot ikke forplikte seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om et par uker starter et styremøte i Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) som er en del av FN-systemet.

Qatar

Et lite emirat ved Den arabiske gulf.

Har bare 840 000 innbyggere, men i tillegg bor det en betydelig gruppe fremmedarbeidere i landet - rundt 1,8 millioner.

De fleste fremmedarbeiderne, som har minimalt med rettigheter, kommer fra asiatiske land, hovedsaklig India og Filippinene.

Familien Al-Thani har kontroll over både det politiske og religiøse livet i det oljerike landet.

Kafala-systemet binder fremmedarbeiderne til sin arbeidsgiver, og de må blant annet ha tillatelse til å forlate landet. Det er heller ikke tillatt å bytte arbeidsgiver uten tillatelse fra den forrige.

Norge er varamedlem i ILO som blant annet skal jobbe for å bedre levevilkårene, arbeidsforholdene og arbeidsmulighetene for arbeidstakere verden over.

Gerd Kristiansen, lederen av den desidert største norske arbeiderorganisasjonen, ber i et brev arbeids-og sosialminister Anniken Hauglie ta et initiativ til å legge politisk press på Qatar som ignorer all kritikk av landets bruk av tvangsarbeid og grove rettighetsbrudd.

«Landsorganisasjonen ber derfor om at regjeringen støtter etableringen av en undersøkelseskommisjon om Qatar i mars 2017. Vi ber også om at den norske regjeringen arbeider for å få andre regjeringer i styret til å støtte dette krevet», skriver LO-lederen.

Hun viser også til at Qatar i mars 2016 fikk ett års frist på seg til å etterkomme tidligere anbefalinger og konklusjoner angående tvangsarbeid og arbeidstilsyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Voldtektsoffer dømt til å betale bot i Qatar

Vil vente til ILO-møtet

– Endelig stilling til om det er hensiktsmessig å ta i bruk ILOs sterkeste virkemiddel vil bli vurdert på styremøtet. På møtet vil fakta om hvordan status er, og de ulike aktørers syn, bli lagt fram, skriver statssekretær Morten N. Bakke i Arbeids- og sosialdepartementet til ABC Nyheter.

Han fastslår også at «Qatars manglende etterlevelse av arbeidstakerrettigheter har vært kjent i ILO i mange år».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge har sammen med EU påpekt og etterlyst rapportering av tiltak og implementering av lovverk, og oppfordret til å gjøre bruk av ILOs tekniske bistand, påpeker han.

ILO har blant annet krevd endringer av Kafala-systemet (se faktaboks). I desember i fjor annonserte regjeringen i landet enkelte kosmetiske endringer, men dette ble trukket tilbake av landets emir 4. januar i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Verdens lengste flyrute åpnet

LO er ikke imponert over svaret fra departementet:

– LO forventer at norske myndigheter på styremøtet i ILO i mars støtter kravet om at det gjennomføres en undersøkelseskommisjon til Qatar,heter det i en kommentar fra Robert R. Hansen i LOs internasjonale avdeling.

– Situasjonen for gjestearbeiderne i landet har i mange år vært basert på slavelignende forhold. Det er uholdbart at dette får fortsette. Norge må derfor være en aktiv pådriver for at vi bruker de virkemidlene vi har til rådighet for å bedre arbeidsforholdene til gjestearbeiderne i Qatar, mener Hansen.

Bygger positivt image

Qatar har regelmessig vært vertsnasjon for ulike store internasjonale evenement, antageligvis for å forbedre sitt frynsete rykte. I 2012 avholdt FN sitt klimatoppmøte i landets største by, Doha. I tillegg har det vært lagt en rekke idrettsarrangementer til emiratet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fotballpresidenten tror ikke på Qatar-boikott

Til manges overraskelse valgte FIFA, Det internasjonale fotballforbundet, også å legge sitt verdensmesterskap i 2022 til landet hvor sommertemperaturen ligger mellom 45 og 55°C, et problem som skal løses ved hjelp av klimaanlegg skal holde temperaturen på 27 grader.

På spørsmål om norske myndigheter synes det er riktig at et prestisjearrangement som fotball-VM avholdes i et land med et kritikkverdig forhold til menneskerettighetene, svarer statssekretær Bakke:

– Det er for øvrig idrettens organer som avgjør hvor fotball-VM skal arrangeres.