Magnus Carlsen forsvarte VM-tittelen

Takket faren under medaljeseremonien.

Magnus Carlsen feiret 26-årsdagen ved å ta sin tredje strake VM-tittel i sjakk. Han utmanøvrerte sin russiske utfordrer Sergej Karjakin i omspillet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjakkgeniet fra Lommedalen fullførte VM-hattricket med en klar sammenlagtseier etter fire hurtigsjakkpartier i onsdagens omspill. Etter to remis vant han det tredje partiet. Karjakin måtte vinne det siste med svarte brikker, tok store sjanser og tapte det også. Dermed hadde Carlsen tatt nok en VM-tittel.

– Jeg vil gratulere Sergej for å ha gjort en fantastisk kamp. Jeg følte meg bra etter noen dager med hvile og forberedelser. Det andre partiet var litt frustrerende, sa Carlsen under pressekonferansen og viste til hurtigsjakkpartiet der han rotet bort en klar seier.

– Hodet fungerte bedre enn for noen dager siden. Det var planen å gå for VM-tittelen gjennom fire partier i omspillet siden det ble remis i det ellevte partiet. Jeg følte det var bedre enn å satse alt på seier i det siste ordinære partiet, la han til.

Lettet over seier

Triumfen er den mest dramatiske i Carlsens karriere. I forrige uke var han ordentlig på defensiven, men en viktig remis og en forløsende seier i det tiende partiet satte nordmannen på rett kurs. Onsdag knuste han Karjakins titteldrøm.

– I dag følte jeg meg ovenpå hele veien. Jeg fikk ikke ballen i mål i det andre partiet, men fikk en fin avslutning. Jeg har hatt en positiv trend i slutten av matchen, og jeg følte han (Karjakin) var i ferd med å bli ganske sliten. Etter det tiende partiet slapp jeg å bruke veldig mye energi. I dag presset jeg ham på klokken og spilte bedre, sa Carlsen til NRK.

– En VM-tittel er noe man kjemper for lenge. Jeg er lettet over å beholde den, og jeg føler meg langt bedre enn midt i matchen, la han til.

Etter det 15. partiet var han for første gang i ledelsen, etter det 16. var han mester.

Siden det sto 6-6 etter tolv ordinære partier, måtte mesterskapet i New York avgjøres i omspill. Der taklet bursdagsbarnet Carlsen tidspresset klart bedre enn Karjakin. Russeren havnet ofte i tidstrøbbel.

– Jeg gjorde mitt beste, men det holdt ikke helt inn. Etter tolv partier med klassisk sjakk taklet jeg dårlig overgangen til hurtigsjakk. Magnus utnyttet feilene mine, sa Karjakin.

Les også: – I dag følte jeg meg ovenpå hele veien

Ny opplevelse

I 2013 og 2014 hadde Carlsen full kontroll i VM-kampene mot Vishy Anand. Påkjenningen ble av et helt annet kaliber i glassburet på Manhattan.

Karjakin demonstrerte tidlig sin eminente evne til å forsvare seg i hardt pressede situasjoner. To klare seiersmuligheter glapp for Carlsen i løpet av mesterskapets første dager.

Så begynte Carlsen å slurve. I flere partier gjorde sjakkesset feil som holdt på å koste ham dyrt.

Etter sju strake remis smalt det. Carlsen fikk til slutt svi for tabbene sine, og Karjakin rykket opp i føringen med fire partier igjen. Sjokktapet kom til tross for at verdensmesteren hadde fordel av hvite brikker.

Les også: Sjakkpresidenten: – Overkjøring!

Snuoperasjonen

Magnus Carlsen og Sergej Karjakin kjempet om VM-tittelen. Foto: NTB scanpix
Magnus Carlsen og Sergej Karjakin kjempet om VM-tittelen. Foto: NTB scanpix

Skuffelsen var enorm. Etter partiet nektet Carlsen å snakke med ventende journalister i intervjusonen, og han stormet ut av pressekonferansen før den i det hele tatt hadde begynt.

26-åringen var under massivt press med svarte brikker i det niende partiet. Nok et tap ville langt på vei gitt russisk VM-seier. Og sett med norske øyne så det en stund bekmørkt ut. Carlsen viste svakheter og havnet i akutt tidsnød inn mot den første tidskontrollen. Karjakin klarte imidlertid ikke å sette inn nådestøtet, og til slutt berget Carlsen remis.

I det påfølgende partiet kom vendepunktet. Carlsen klarte endelig å bryte rekken uten seier, og dermed var kampbildet snudd. Nordmannen var tilbake i favorittsetet.

Mange håpet han skulle avgjøre VM i det tolvte og siste partiet, men Carlsen tok ingen sjanser og nøyde seg med remis etter kun 35 minutter. Han følte det tryggeste var å ta knekken på Karjakin i omspillet på sin egen 26-årsdag.

Her sprettes champagnen: – Jeg er sliten, men lettet:

Les også: Carlsen får gigantbot etter regelbrudd

Sjakkpresidenten: – Carlsen kler av Karjakin

Takker fansen

Carlsen takket for all støtte da han offisielt ble utropt som vinner under premieutdelingen i sjakk-VM i New York.

– Jeg vil takke alle fans som har kommet hit. Jeg setter stor pris på deres engasjement, dere er viktige for meg, sa Carlsen fra podiet. Han fortsatte med å takke alle støttespillere, samt familien.

– Jeg tror de var her for å støtte meg i alle fall, ikke bare være i New York og shoppe, gliste han, til latter fra tilhørerne.

Carlsen vant sin tredje strake VM-tittel med sammenlagtseier etter fire hurtigsjakkpartier i onsdagens omspill – samme dag som han fylte 26 år.

En skuffet Sergej Karjakin sa under seremonien at han er ambisiøs og nok vil prøve å komme seg til VM igjen. Men først skal han hjem til noe minst like viktig:

– Min kone har fortalt at sønnen vår har tatt sine første skritt. Det ønsker jeg å se.

Magnus Carlsen

* Født: 30. november 1990 (26 år).

* 2004: Stormester som 13-åring.

* 2006: For første gang rangert blant de 100 beste i verden.

* 2007: Som 16-åring slår han verdensener Veselin Topalov.

* 2009: Tidenes yngste verdensmester i lynsjakk.

* 2010: 19 år gammel første gang rangert som verdensener.

* 2013: Oppnår tidenes høyeste rankingpoeng 2872 (et mål for den relative spillestyrken).

* 2013: Ble første norske verdensmester i sjakk med 6,5-3,5 mot Vishwanathan Anand.

* 2014: Ble verdensmester i hurtigsjakk og lynsjakk. Forsvarte VM-tittelen sin med 6,5-4,5 mot Vishy Anand.

* 2015: Er ubestridt som verdens beste sjakkspiller.

* Topper FIDE-rankingen for november med 2853 poeng.

* Aktuell: Forsvarte VM-tittelen sin for annen gang med seier over russiske Sergej Karjakin i New York. (©NTB)

Personvernpolicy