Meny

Svensk skiløper:

– Norge er et råttent land

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske skiløperen Bill Impola er irritert over at friske skiløpere på det norske landslaget får fortsette å bruke astmamedisin.

En internasjonal ekspertgruppe er i gang med å gjennomgå og granske det norske langrennslandslagets bruk av medisiner. Tidligere denne uken skrev ABC Nyheter at astma-utvalget foreløpig ikke har funnet noe problematisk med norsk langrenns astmamedisinering.

Det får enkelte av våre svenske naboer til å reagere.

– Norge har en dårlig medisinkultur og har misbrukt dette i mange år. Det er en gåte at løpere med et sånt syreopptak får bruke sånne doser med astmamedisin, sier den svenske langløperen Bill Impola til lokalavisen Nerikes Allehanda.

– Er vi et råttent land? Det får han stå for. Jeg forstår ikke hva han mener med det, men jeg kjenner meg ikke igjen i at noe er råttent eller unfair i Norge, svarte Niklas Dyrhaug da han fikk høre om kraftsalven.

Les også: Finner foreløpig ingen feil med norsk astmamedisinering

– Bare skitsnakk

Det er få aktive, svenske skiløpere som har uttalt seg om saken tidligere, men Impola er klar i sin kritikk.

– Mange som har fått medisinene burde ikke fått dem. Det er sånn idretten utvikler seg, dessverre. De er en negativ trend, sier Impola.

Han mener problemet med unødvendig medisinbruk er størst på det norske landslaget, i toppen, der medisinene er lett tilgjengelig via landslagslegene og støtteapparatet til utøverne.

– Nordmennene har jo gått ut og sagt at de skal fortsette å bruke astmamedisin «for å forebygge», men det er bare skitsnakk. Norge er et råttent land, det finnes ikke noe positivt med det her. Og det sprer seg dessverre til ungdommene og foreldrene som begynner å presse for at deres unger også skal få astmamedisin, sier Impola til Nerikes Allehanda.

Les også: Løfshus mener Sundby har fått «for mye pepper»

Northug: – Hvem er Impola?

Den svenske avisen Expressen, som har en reporter til stede på Beitostølen i helgen, har spurt en norske skiløpere om deres reaksjoner på Impolas utspill.

– Jeg har aldri sett Bill Impola i verdenscupen. Og jeg snakker aldri om løpere som ikke er gode til å gå på ski, sier Petter Northug til Expressen.

Niklas Dyrhaug sier han ikke kjenner seg igjen Impolas kritikk.

– Det der for Bill Impola stå for. Jeg forstår ikke helt hva han mener. Jeg kjenner meg ikke igjen i at noe er råtten med Norge. Det høres merkelig ut, sier Dyrhaug.

Les også: Idrettsjurist reagerer på beviskommentar fra Antidoping Norge

Omdiskutert praksis

Medisineringspraksisen til det norske langrennslandslaget har møtt kritikk tidligere, og særlig fra Sverige. Den har vært mye omdiskutert etter at Martin Johnsrud Sundby i sommer ble utestengt i to måneder på grunn av ulovlig bruk av astmamedisiner.

Sundby selv står fast ved at det ikke jukses noe i norsk langrenn.

– Det er synd at mange trekker troverdigheten vår i tvil, men kanskje er det et resultat av det jeg vil kalle en rotete sesongoppkjøring. I norsk langrenn jukses det ikke, det er bunnlinjen og det eneste vi kan formidle. Vi må jobbe videre med tilliten og gjenreise den framover, sier Martin Johnsrud Sundby til NTB i oktober.

Norges nye landslagslege sa senest fredag at skilandslaget ikke kommer til å droppe den omstridte forstøveren:

Les også:

Sundby: – Det jukses ikke i norsk langrenn

Dyrhaug tror Sundby kan bli preget av astmasaken

Barn dropper astmamedisin etter dopingbråket

Populært