Idrettspsykolog: – Johaug befinner seg i en ekstrem psykologisk påkjenning

– EKSTREM PÅKJENNING: Therese Johaug gråt og var svært fortvilet under pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping. –  Man ikke kan forventes å håndtere en slik situasjon rolig og balansert, selv om hun under pressekonferansen selv hadde visst om den positive prøven i noen dager, sier professor Marit Sørensen.
– EKSTREM PÅKJENNING: Therese Johaug gråt og var svært fortvilet under pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping. –  Man ikke kan forventes å håndtere en slik situasjon rolig og balansert, selv om hun under pressekonferansen selv hadde visst om den positive prøven i noen dager, sier professor Marit Sørensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Johaug har brukt livet sitt til å vise frem hva jenter kan få til med hardt arbeid. Og nå trekkes alt i tvil, sier professor Marit Sørensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kjenner ikke Therese Johaug og jeg har heller ikke noe «inside information», så jeg kan ikke si noe om hvordan hun har det, sier professor Marit Sørensen ved Norges Idrettshøgskole til ABC Nyheter.

Sørensen, som er professor i idretts- og treningspsykologi, mener det likevel er viktig å skape en forståelse for hva Johaug går gjennom, etter at det for en drøy uke siden ble kjent at skistjerna har testet positivt på stoffet clostebol som står på dopinglista.

– På et helt generelt grunnlag er det klart at Johaug nå befinner seg i en ekstrem psykologisk påkjenning. Hun har jobbet mange år for å komme dit hun er i dag, og da snakker vi ikke en ni til fire-jobb. Det har vært mye rampelys og mye mediafokus, så veldig mye står på spill for henne, sier hun og fortsetter:

– Johaug har brukt livet sitt til å vise frem hva jenter kan få til med hardt arbeid. Og nå trekkes alt i tvil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Johaug testet positivt: – Jeg har null skyld i dette

– Stor fallhøyde

Professor i idretts- og treningspsykologi Marit Sørensen ved Norges idrettshøgskole. Foto: NIH
Professor i idretts- og treningspsykologi Marit Sørensen ved Norges idrettshøgskole. Foto: NIH

Sørensen mener man trygt kan beskrive det som at Johaug har fått grunnen revet bort under beina sine.

– Det er sånn at jo høyere oppe du er, jo større er fallhøyden, særlig tøft blir det hvis man i tillegg føler seg urettferdig behandlet eller sviktet. Hadde man vært mer anonym person hadde stresset vært mindre. Det er nettopp dette spesielle idealet Johaug står for, som gjør saken tøff, sier professoren og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er klart det er en ekstrem psykisk påkjenning. Det skaper sterke følelsesmessige reaksjoner. Og man kan ikke forvente at det håndteres på et par dager.

Med den siste kommentaren viser Sørensen til noe kommentator Bendik Wold i Klassekampen skrev om hvordan Johaug oppførte seg under pressekonferansen forrige torsdag. 28-åringen gråt, så hun slet med å få ordene frem. Hun var samtidig sint og slo neven i bordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Av opptredenen på Ullevaal kunne man nesten tro hun hadde fått nyheten rett før hun inntok podiet, og ennå befant seg et sted mellom sorgstadium én og to (benektelse, sinne) – mens hun i realiteten hadde hatt en uke på seg til å bearbeide inntrykkene … Johaugs sinne bør derfor forstås som et strategisk sinne (uten at det av den grunn trenger å være «falskt»)», skrev kommentatoren.

– Wold antydet at følelsesspillet var regissert. Jeg mener man ikke kan forventes å håndtere en slik situasjon rolig og balansert, selv om hun under pressekonferansen selv hadde visst om den positive prøven i noen dager, sier Sørensen.

Les også: Landslagslegen trekker seg: – Det er min feil at Therese Johaug havnet i denne situasjonen

– Må få ryddet opp i tanker og følelser

For å vite hva slags tilnærming man som fagperson vil ta med en utøver som havner i en ekstrem situasjon, slik som Johaug er i nå, må man kjenne utøveren, forklarer Sørensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professoren tror førsteprioritet uansett vil være å hjelpe utøveren med å sortere tanker og følelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tenker at i en rolle som idrettspsykologisk rådgiver, så ville det viktigste arbeidet i en slik situasjon dreie seg om å hjelpe utøveren å takle påkjenningen, og det innebærer å få oversikt over tanker og følelser og bearbeide disse.

– En person i min rolle ville gjort det, uten å ta stilling til grad av ansvar, skyld eller uaktsomhet. Andre får ta seg av hva som har skjedd. Her må man fokusere på å lande etter en svært sterk påkjenning, fortsetter hun.

Sørensen tror også en utøver kan trenge å skjermes en periode for å få tid til å gjøre denne prosessen.

– Men også der er man forskjellige. Noen trenger skjerming og ro, mens andre har det bedre om de får stå på barrikadene.

En uke etter at nyheten om den positive dopingprøven sprakk og dagen etter at Johaug hadde blitt midlertidig suspendert i to måneder, var hennes manager ute og forsikret at den 28 år gamle langrennsstjerna er fast bestemt på å komme tilbake på toppnivå, uavhengig av hvor lang straff hun eventuelt måtte få.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er det naturlig at en person i denne situasjonen har slike tanker i denne delen av prosessen?

– Det er en typisk kamp- eller flukt-situasjon, hvor du velger en respons. Jeg ser jo at andre utøvere, som Marit Bjørgen, har stilt spørsmål om hvorfor hun holder på med dette når man risikerer å havne i en slik situasjon som Johaug er i nå. Men det er vel fighteren i Johaug som kommer frem, jeg håper i hvert fall det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes ulike måter å bearbeide slikt på. Det er individuelt. Det høres ut som Johaug har valgt å kjempe, og da er det å bestemme seg, få fokus og perspektiv og ikke minst å få ryddet opp i tanker, følelser og reaksjoner det som er viktig.

Les også: Johaug: – Den verste uka i mitt liv

Tusenvis av medieoppslag verden rundt

Ved hjelp av datainnsamling og algoritmer har analysebyrået Meltwater kommet frem til at Johaug-saken fikk 4655 medieoppslag verden rundt fra nyheten sprakk torsdag, til og med søndag. Sundby-saken fra i sommer ble til sammenligning omtalt med 1276 artikler verden rundt. Dopingsaken mot Johaug er omtalt i hele 57 land, skriver Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge har Johaug-saken blitt omtalt 1307 ganger, mens Sundby-saken fikk 332 medieoppslag, ifølge analysebyråets tall.

Samtidig har salget av Johaugs kleskolleksjon økt i kjølvannet av dopingsaken. Noe som tolkes som en støtteerklæring fra folk. Mange har også tatt til sosiale medier for å vise sin støtte til langrennsstjerna.

Sørensen er ikke i tvil om at det voldsomme mediekjøret bidrar til å gjøre en allerede svært vanskelig situasjon verre.

– Det øker bare graden av stress. Det er ikke noe tvil om det.

– Hva med offentlige støtteerklæringer, vil det kunne virke motsatt?

– Jeg tror stresset er der uansett, men det kan sikkert varme litt hvis det er tegn på støtte, svarer Sørensen og fortsetter:

– Jeg kan ikke uttale meg om skyld, men å få støtte og at folk tror på den versjonen du forteller, det vil være en hjelp, men stresset er stort uansett fordi det sås tvil om alt du står for.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sørensen mener slike saker ikke bare vil være en påkjenning for hovedpersonen selv, men også for laget rundt.

– Det gjør det vanskelig fordi på samme måte som det Johaug har stått for trekkes i tvil, vil det jo også sås tvil om hva som foregår i hele miljøet. Det kan være vanskelig for andre å takle også. Da kan det oppstå en forståelig blanding av å ønske å være en støttende kollega og at de får noen andre naturlige reaksjoner.

Les også:

Ingebrigtsen støtter Johaug: – En fillesak

Det norske folket slår ring rundt Therese Johaug

– Forståelig at det kan glippe

Hun mener det som har kommet opp av kommentarer om kvalitetssikring av systemene rundt toppidrettsutøvere, er på sin plass. Og at det er forståelig at man som utøver holder fokus på det man skal prestere og overlater andre ting til støtteapparatet.

– Hvis man var en del av apparatet rundt en slik utøver, så tenker jeg at man i tillegg til å jobbe med utøveren, burde se på arbeidsfordeling og ansvarsfordeling innen toppidrettssatsingene, som NHI-professor Gunnar Breivik skrev i en ytring på NRK, sier Sørensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det han tar opp mener jeg er veldig betimelig, fordi det ikke er vanskelig å forestille seg at en utøver under stressende konkurranseomstendigheter, gjør det vedkommende har blitt trent opp i, nemlig å holde fokus på oppgaven, på å prestere og gjøre det så godt som mulig, fortsetter professoren.

Hun forklarer at det da er det fort gjort å tenke at «Ved å holde fokus på trening, reising og konkurranser så gjør jeg min del av jobben», og videre tenke at «da må jeg som utøver kunne stole på at ekspertiseteamet rundt meg gjør sin del av jobben».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slik må det være, nettopp for å klare å holde fokus på å prestere best mulig, som er primæroppgaven for utøveren. Det fritar ikke fra ansvar, men det gjør det forståelig at det kan glippe, sier Sørensen.

– Å jobbe med å holde fokus på det som er viktig for å vinne, er en viktig del av den mentale forberedelsen for toppidrettsutøvere. At man da gjør det og overlater til andre mer enn det som kanskje er ideelt, synes jeg er menneskelig og forståelig. Jeg forsøker ikke å frita noen for ansvar, men jeg forsøker å se situasjonen fra psykologisk side, sier professor i idretts- og treningspsykologi Marit Sørensen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Johaugs far: – Dette kommer det ikke noe godt ut av


Tidslinje for Johaugs positive dopingprøve:

* 1. september 2016: Landslagslege Fredrik S. Bendiksen ankom Livigno like før midnatt der Therese Johaug og resten av kvinnelandslaget var på høydesamling.

* 2. september: Bendiksen møtte Johaug til frokost. Sammen fant de ut at leppene til Johaug måtte behandles på grunn av solforbrenning.

* 3. september: Bendiksen dro på et lokalt apotek der han kjøpte kremen Trofodermin og en annen krem grunnet at stoffet landslaget normalt sett brukte ikke var i den medbrakte legekofferten.

* 4. september: Bendiksen ga kremen Trofodermin til Therese Johaug på kvelden i Livigno og forsikret at den ikke var på WADAs forbudsliste.

* 4.- 15. september: Kremen ble brukt av Therese Johaug som anvist av landslagslege Bendiksen.

* 16. september: Johaug ble dopingtestet hjemme i Oslo. Der oppga hun at hun hadde brukt kremen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* 4. oktober: Johaug ble informert av Antidoping Norge om funnet i urinprøven.

* 13. oktober: Johaug og skiforbundet offentliggjorde saken og avholdt pressekonferanse i Oslo.

* 19. oktober: Påtalenemnda i Antidoping Norge har suspendert Johaug i to måneder som følge av den positive dopingprøven. Det åpnes dessuten egen sak mot Bendiksen.

Kilde: NTB