Martin Johnsrud Sundby utestenges etter bruk av astmamedisin

Artikkelen fortsetter under annonsen

Martin Johnsrud Sundby har brutt antidopingreglementet gjennom feil bruk av astmamedisin. Sundby mister blant annet Tour de Ski-seieren fra 2014-/15-sesongen. Han utestenges i to måneder fra 11. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Idrettens voldgiftsrett (CAS) har slått fast at Martin Johnsrud Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline.

Norges Skiforbund tar det fulle og hele ansvaret i saken. Forbundet mente at det ikke var nødvendig å søke om medisinsk fritak for medikamentbruken, heter det i en pressemelding.

– Dette handler om at Martin Johnsrud Sundby har tatt lovlige og nødvendige medisiner, men som CAS har slått fast, har medisinen blitt administrert på feil måte. Det er ikke slik at han har hatt for høye verdier, sa skipresident Erik Røste på en pressekonferanse onsdag.

– Det er viktig å slå fast følgende: Dette handler ikke om juks om eller å oppnå fordeler. Det handler om forståelsen av hvordan en lovlig og nødvendig medisin skal inntas, la Røste til.

Mister Tour de Ski-seier

Dette skjedde i sesongen 2014/15-sesongen. Han mister verdenscupseierne fra Davos, Toblach og samtidig også seieren i Tour de Ski. Dermed mistet han også sammenlagtseieren i verdenscupen for samme sesong.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johnsrud Sundby utestenges i to måneder fra 11. juli.

CAS-dommen falt i en ankesak etter at dopingpanelet til Det internasjonale skiforbundet (FIS) først hadde frifunnet Johnsrud Sundby. Dommen får ingen innvirkning på resultatene for sesongen som ble avsluttet i vår (2015/16).

– Vi er skuffet over dommen og mener den rammer Martin på en urimelig måte. Behandlingen av saken har avdekket at regelverket er uklart. Vår erfarne landslagslege har ment at han har behandlet Martin innenfor reglementet. For Norges Skiforbund er det viktig å understreke at Martin har fulgt rådet fra skiforbundets lege slik han er pålagt i landslagskontrakten, og selv er uten skyld i det som har skjedd, sier skipresident Erik Røste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erik Røste: – En ærlig misforståelse

– Totalt urimelig

Sundby møtte pressen på Ullevål onsdag, kort tid etter at det ble klart at han er utestengt i to måneder for feil bruk av astmamedisin. Sundby var tydelig preget over det han mener er en urettferdig dom fra Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne dommen handler ikke om at jeg har oppnådd en konkurransefordel eller at jeg har fått i meg mer enn det som er lovlig dose. Jeg er dømt for en formalfeil. En systemsvikt, som jeg må ta konsekvensene av. Derfor er det utrolig vanskelig for meg å godta denne dommen. Det oppleves som totalt urimelig, sier Sundby.

– Himmelen falt i hodet på meg, fortsetter han.

– Ikke gjort noe galt

Nå retter han fokus på det som skal skje videre.

– Jeg må bli ferdig med denne saken. Den har pågått i 18 måneder, og det har vært en tøff belastning. Likevel har jeg klart å stå med det jeg mener er ganske rak rygg i perioden. Selvfølgelig fordi jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt, sa langrennsløperen.

– Jeg er veldig glad for at Skiforbundet har tatt på seg ansvaret. Jeg har alltid fulgt rådene fra det medisinske apparatet, la han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erstatter

Som en konsekvens av dommen fra CAS, fratas Johnsrud Sundby også 1,1 millioner kroner i premiepenger. Skiforbundet har imidlertid valgt å dekke det økonomiske tapet.

Landslagslege Knut Gabrielsen er svært lei seg over situasjonen.

– Dette har vært en krevende sak, som nå har pågått i halvannet år. Jeg har flere ganger tenkt: «Burde jeg, kunne jeg, og skulle jeg ha gjort noe annerledes». Jeg er ulykkelig over at min forståelse av regelen, som Martin støttet seg på, har ført til denne situasjonen, sa Gabrielsen på pressekonferansen.

– Men jeg må også si at vi ikke vurderte å søke fritak i dette tilfellet. Tidligere har vi søkt om fritak, da vi har vurdert det som nødvendig. Her følte jeg meg helt trygg på regelverket og forståelsen av det, sa legen.

Landslagslege Knut Gabrielsen: – Jeg er lei meg for at det har rammet Martin: