Norge
Spørsmål om Kielland-erstatning får thrilleravslutning
Det ble nei fra komiteen til å etablere en erstatningsordning etter Kielland-ulykken. Men når Stortinget skal stemme over saken, kan det gå i begge retninger.

NTB får opplyst at det i utgangspunktet ligger an til det tynneste mulige flertallet i Stortinget: Alle partier unntatt Arbeiderpartiet og Høyre, samt den uavhengige representanten Christian Tybring-Gjedde.
Tybring-Gjedde bekrefter overfor NTB at han kommer til å stemme for. Dette var lenge uklart.
Til sammen betyr dette at forslaget om erstatning til overlevende og etterlatte etter Alexander L. Kielland-ulykken i 1980 har 85 av 169 representanter i ryggen, mens det er 84 som stemmer imot.
I Stortinget er imidlertid ikke alle representanter til stede under hver eneste votering, så flertallet er ikke helt sikkert – om partienes innpiskere har telt feil, eller én eneste representant bryter med eget parti, vipper flertallet motsatt vei. Det blir altså en spennende votering torsdag ettermiddag.
Største industriulykke i norsk historie
For å ta historien fra begynnelsen: 123 av 212 mennesker om bord omkom da boligplattformen Alexander L. Kielland kantret i høy sjø 27. mars 1980. Det er den største industriulykken i norsk historie.
Det har vært gjennomført en rekke granskninger og utredninger, og Stortinget har flere ganger stemt over ulike spørsmål knyttet til ulykken. Senest i 2021 mente Stortinget at det ikke var nødvendig med en ny granskning, selv om det fortsatt ikke er etablert hvem som hadde ansvaret for ulykken.
Tidligere i år avdekket en rapport fra Universitetet i Stavanger at myndighetenes håndtering av ulykken hadde alvorlige mangler. Overlevende og etterlatte har heller ikke fått noen erstatning fra staten – selv om de fikk erstatning fra forsikringsselskapene til Phillips Petroleum og Stavanger Drilling på 1980-tallet.
Nei i komiteen
Representanter fra SV, Rødt, MDG og KrF gikk sammen om å foreslå at det skulle etableres en slik ordning tidligere i år. Da saken kom opp til behandling i arbeids- og sosialkomiteen, ble den innstilt avvist av et flertall bestående av Arbeiderpartiet og Høyre.
Imidlertid var det flere som ikke hadde bestemt seg – blant annet Venstre, som ikke sitter i komiteen. De landet på et ja – og sikrer altså sammen med Pasientfokus og Christian Tybring-Gjedde flertall.
Hvis alt går etter planen.