Slik unngår du matforgiftning i julen

De fleste matbårne sykdommer kan forebygges, og god kjøkkenhygiene reduserer risikoen for infeksjon betydelig.

Mat som ikke varmebehandles før spising, bør ikke stå ute lenge i romtemperatur. Et tips er å sette ut mindre porsjoner av alt på julebuffeten, og heller fylle på underveis.
Publisert

Generelt er det lite listeria påvist i norske råvarer, men enkelte bearbeidede matvarer med lang holdbarhet, og som spises uten videre varmebehandling, er mulige risikoprodukter. For eksempel er det påvist listeria flere ganger i rakfisk, røkt fisk og upasteurisert melk og ost laget av slik melk.

Mattilsynet har en egen tipsliste for god mathygiene i julestria. De vanligste årsakene til matforgiftning er utilstrekkelig oppvarming, for sen nedkjøling av mat, lagring av mat ved for høy kjøletemperatur eller slurv med renholdet og kjøkkenhygienen.

* Vask hendene før du lager mat, spiser mat, mellom håndtering av ulike råvarer og selvfølgelig etter toalettbesøk.

* Rydd og rengjør i kjøleskapet før julehandel.

* Pass på temperaturen og ikke overfyll kjøleskapet. Det må være 4 grader eller lavere.

* Hold råvarer og ferdiglaget mat atskilt – hele tiden.

* Husk å bytte arbeidsredskap mellom de forskjellige råvarene, og mellom råvarer og ferdiglaget mat.

* Husk rask avkjøling av matretter. Det kan vokse mange bakterier i mat som får kjøle seg ned sakte på benken.

* Kalde retter som røkt laks og skinke skal ikke stå varmt for lenge. Sett mindre mengder på julebordet og etterfyll i stedet.

* Sett maten i rett kjøleskap etter siste servering.