Politikk
Slik kan EU-debatten bli lagt død
– Det er strategisk lurt for Senterpartiet, sier valgforsker.

På den siste EU-målingen hos ABC Nyheter og Altinget svarte 55 prosent nei til EU. Noe som gledet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Senterpartiet er et av partiene i Norge som er tydeligst imot et norsk EU-medlemskap.
De siste 30 årene har det ikke vært en avstemning, men i nyere tid har EU-debatten tatt seg opp, og for eksempel Høyre har gått inn for å jobbe for et fullverdig EU-medlemskap.
Sist gang det var en EU-avstemning i Norge var i 1994. Da stemte 52,2 prosent nei.
Se video: Øl med Rødt-politiker Mímir Kristjánsson
Kan legge ballen dø
Skulle det vært valg i dag, og 55 prosent fortsatt var imot, ville altså nei-siden vunnet igjen.
Valgforsker Johannes Bergh tror et slikt resultat ville utsatt EU-debatten.
– Hvis det ble en folkeavstemning, som det var i 1994, og svaret ble nei, så legger jo det ballen død for en lang periode, sier han til ABC Nyheter.
Bergh tror dette er noe av grunnen til at ja-siden er veldig forsiktig med å ønske seg en folkeavstemning.
– De vil være skeptiske til det (en folkeavstemning) før de er ganske sikre på at det blir et ja-flertall, sier han.

– Strategisk lurt for Senterpartiet
– Men på den andre siden da, kunne det vært en ide for Senterpartiet, og de andre på nei-siden, å kjempet for en folkeavstemningen, for å få nei, slik at debatten blir utsatt?
– Det vil jeg tro, det er strategisk lurt for Senterpartiet. Det er absolutt i Senterpartiets interesse at det blir en EU-debatt, det er jo en sak der de har et klart standpunkt, som mange velgere deler med partiet, svarer Bergh.
Bergh understreker at det vil være veldig lite sannsynlig at Senterpartiet ville klart å tvinge gjennom en folkeavstemning, selv om det kunne vært i deres interesse.
Vedum uttalte i mars at EU blir den viktigste saken i valgkampen. Grunnen var Høyres vedtak om EU-medlemskap.
Også Frp sagt et klart nei til EU, mens Arbeiderpartiet har signalisert at de ikke vil ha en ny EU-kamp nå.
Se video: Derfor trakk hun seg som partileder
Kan bli risikofylt
Statsviter og førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger, tror også en slik avstemning ville utsatt debatten.
Han sier imidlertid at å kjempe for en ny avstemning hadde blitt for risikofylt for Senterpartiet.
– Det ville helt klart vært for risikofylt. Siden de ønsker sterkt at vi ikke går inn i EU, kan de kjempe kampen på to fronter. Den første fronten gjelder å forhindre at det blir ny avstemning. Så lenge de klarer det, er jo saken grei, sier Tuastad og fortsetter:

– Så, dersom de taper på den første fronten, kan de satse på å vinne avstemningen. Men de kan jo ikke være sikker på å vinne avstemningen, så derfor vil de opprettholde den første fronten.
Tuastad påpeker at EU-vinden til tider svinger, og at dette har noe å si for ja og nei-siden til EU.
– Nå er situasjonen mer gunstig for EU, men det kan fort snu igjen. Så det måtte vært en helt annen trygghet for å få nei-seier dersom man skulle satse på en avstemning nå, for Senterpartiet, sier han til ABC Nyheter.
PS! For ordens skyld: For noen år siden var Svein Erik Tuastad med i Europabevegelsen i Rogaland, men har ikke vært aktiv de siste årene. Dette påvirker ikke vurderingen hans her.