Norge
Slik kan du oppbevare rester riktig
Noen retningslinjer kan minske sjansen for å bli syk av matrestene.
Vi kaster for mye mat. Det er det bred enighet om. Men hvordan kan vi ta vare på rester på en trygg måte?
– Restemat holder seg i kjøleskapet i to til fire dager. Bruk sansene og vurder maten før den spises, opplyser Mattilsynet på sine nettsider.
Når det kommer til matsikkerhet er det flere forholdsregler som er lure å ta for å unngå å bli syk.
Pass temperaturen
Etter at mat du har tenkt til å spare har blitt tilbredt, skal det kjøles ned raskt, og senest i løpet av to timer. Mattilsynet anbefaler ikke å sette varm mat inn i kjøleskapet fordi det kan øke temperaturen inne og skape kondens, som gir grobunn for bakterier og dermed potensielt forringer andre matvarer.
– Men moderne kjøleskap er imidlertid mer effektive når det gjelder å holde temperaturen lav og redusere kondens, sier matforsker Keith Warriner til CBC.
Kjøleskapet skal være under fire grader, men mer enn -1. Mattilsynet anbefaler å ha et termometer i kjøleskapet for å ha kontroll på temperaturen.
Det finnes ingen generell holdbarhetstid som kan gjelde for alle rester, men Mattilsynet anbefaler noen grunnregler for å øke holdbarhetstiden.
De trekker frem at det er viktig med god hygiene og råvarer, og rask nedkjøling. I tillegg skal maten være oppbevart i tett emballasje, og kjøleskapet og fryseren skal ha riktig temperatur.
Se video: 90 prosent av oss sliter med «øreormer»
Flere huskeregler
Ferdig kokt pasta og ris skal ikke oppbevares i romtemperatur. De kan lage giftstoffet Bacillius cereus, som kan føre til alvorlig sykdom. Mattilsynet anbefaler derfor å ikke lage mer ris enn man har tenkt til å spise.
– Hvordan varene er plassert i butikken, for eksempel i kjøleskap eller frysedisk, gir gode retningslinjer for videre oppbevaring hjemme hos deg, opplyser Mattilsynet.
Frossen mat kan holde mye lenger enn det som står i kjøleskapet, men bør tines opp raskt når det skal spises.
Et triks kan være å få oversikt over hvilken mat som ikke anbefales for særlig sårbare grupper som barn, gravide og de med nedsatt immunforsvar. På den måten kan forbrukere få innsikt i hvilke matvarer som krever at man er ekstra påpasselig med oppbevaring.
juleideer fra kreative ideer