Norge

Slik kan du oppbevare rester riktig

Noen retningslinjer kan minske sjansen for å bli syk av matrestene.

Illustrasjonsbilde. Kjøleskapet skal holdes under fire grader, men over minusgrader.
Publisert Sist oppdatert

Vi kaster for mye mat. Det er det bred enighet om. Men hvordan kan vi ta vare på rester på en trygg måte?

– Restemat holder seg i kjøleskapet i to til fire dager. Bruk sansene og vurder maten før den spises, opplyser Mattilsynet på sine nettsider.

Når det kommer til matsikkerhet er det flere forholdsregler som er lure å ta for å unngå å bli syk.

Pass temperaturen

Etter at mat du har tenkt til å spare har blitt tilbredt, skal det kjøles ned raskt, og senest i løpet av to timer. Mattilsynet anbefaler ikke å sette varm mat inn i kjøleskapet fordi det kan øke temperaturen inne og skape kondens, som gir grobunn for bakterier og dermed potensielt forringer andre matvarer.

– Men moderne kjøleskap er imidlertid mer effektive når det gjelder å holde temperaturen lav og redusere kondens, sier matforsker Keith Warriner til CBC.

Kjøleskapet skal være under fire grader, men mer enn -1. Mattilsynet anbefaler å ha et termometer i kjøleskapet for å ha kontroll på temperaturen.

Det finnes ingen generell holdbarhetstid som kan gjelde for alle rester, men Mattilsynet anbefaler noen grunnregler for å øke holdbarhetstiden.

De trekker frem at det er viktig med god hygiene og råvarer, og rask nedkjøling. I tillegg skal maten være oppbevart i tett emballasje, og kjøleskapet og fryseren skal ha riktig temperatur.

Se video: 90 prosent av oss sliter med «øreormer»

Flere huskeregler

Ferdig kokt pasta og ris skal ikke oppbevares i romtemperatur. De kan lage giftstoffet Bacillius cereus, som kan føre til alvorlig sykdom. Mattilsynet anbefaler derfor å ikke lage mer ris enn man har tenkt til å spise.

– Hvordan varene er plassert i butikken, for eksempel i kjøleskap eller frysedisk, gir gode retningslinjer for videre oppbevaring hjemme hos deg, opplyser Mattilsynet.

Frossen mat kan holde mye lenger enn det som står i kjøleskapet, men bør tines opp raskt når det skal spises.

Et triks kan være å få oversikt over hvilken mat som ikke anbefales for særlig sårbare grupper som barn, gravide og de med nedsatt immunforsvar. På den måten kan forbrukere få innsikt i hvilke matvarer som krever at man er ekstra påpasselig med oppbevaring.