Verden

Skadeskutt krigsøkonomi kan tvinge Putin til forhandlingsbordet

Utstyrsmangel og en skadeskutt krigsøkonomi kan tvinge Russland til fredsforhandlinger. Nå foreslår Storbritannia å senke pristaket på russisk olje.

Økonomisk press for Russlands president Vladimir Putin.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert hos Finansavisen.

Storbritannia oppfordrer sine G7-allierte til å senke det russiske pristaket på olje, går det ifølge Bloomberg frem av et forslag lagt frem av det britiske finansdepartementet.

Pristaket ligger nå på 60 dollar pr. fat, og vestlige selskaper kan forsikre og frakte russisk olje bare om den selges til under dette nivået.

Storbritannias finansminister Rachel Reeves. Foto: Hanna McKay / AP / NTB
Storbritannias finansminister Rachel Reeves.

«Press på Russlands krigsmaskin er viktigere enn noen gang. President Putin har unnlatt å vise god vilje i møte med forslag fra Ukrainas president Zelenskyj om direkte samtaler og forsøk på å forhandle frem en våpenhvile i denne ulovlige og brutale krigen», heter det i uttalelsen som ble lagt frem onsdag etter at finansminister Rachel Reeves hadde ledet en sesjon om Ukraina på G7-møtet i canadiske Banff.

Reeves har «et mål om å handle raskt for å få senket pristaket på dette gunstige tidspunktet», og oppfordret sine G7-allierte til å «stå samlet i arbeidet for å sikre en rettferdig og varig fred.»

– Putin vil ikke avslutte

Pristaket ble opprinnelig innført for å begrense Russlands inntekter og finansiering av Ukraina-krigen – i tillegg til å unngå en kraftig økning i oljeprisen. Prognoser om et overforsynt marked i 2025 har lagt press på prisen, og Ukrainas allierte er ifølge nyhetsbyrået derfor mer åpne for å ta i bruk strengere tiltak mot Kreml.

USAs president Donald Trump. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
USAs president Donald Trump.

Russland har svart på pristaket og den bredere oljeembargoen fra USA og EU ved å bruke en såkalt «skyggeflåte» av tankskip, ofte med ukjente forsikringsselskaper eller eiere. Oljen har funnet veien til nye markeder, spesielt i Asia.

Bloomberg karakteriserer det som «fortsatt uklart» om G7-landene vil bli enige om å senke pristaket på møtet i Canada, og siterer Frankrikes finansminister Eric Lombard på at forslaget er ett av temaene til diskusjon. Mer vil han ikke si, ettersom saken fortsatt er til behandling.

USAs president Donald Trump har i etterkant av mandagens telefonsamtale med Putin ikke virket klar for nye, russiske sanksjoner. Kilder hevder overfor Wall Street Journal at Trump etter samtalen skal ha fortalt europeiske ledere om at Putin ikke er klar for å avslutte krigen, fordi han mener han er i ferd med å vinne.

Utstyrslagre tømmes

Samtidig hevder nå analytikere overfor CNBC at Russland planlegger en ny Ukraina-offensiv til sommeren for å styrke posisjonen i sør og øst der russiske styrker har delvis kontroll. En vellykket offensiv kan gi Vladimir Putin en sterkere hånd i eventuelle våpenhvilesamtaler, men hjemlig militært og økonomisk press – fra manglende tilgang på utstyr og soldater, samt sanksjoner mot oljeeksport – kan likevel tvinge ham til forhandlingsbordet.

«Russland vil forsøke å intensivere offensiven for å øke presset i forhandlinger, men kan ikke opprettholde dette presset på ubestemt tid», skrev Jack Watling, seniorforsker for landkrigføring ved Royal United Services Institute (RUSI) i London, ifølge nettstedet i en analyse tirsdag.

Watling hevder lagre av utstyr fra sovjettiden – som stridsvogner, artilleri og pansrede infanterikjøretøyer – vil begynne å tømmes mellom nå og utover høsten.

«Selv om Russland kan kjempe to sesonger til med dagens rekrutteringsstrategi, vil en videre offensiv etter 2026 trolig kreve ytterligere tvungen mobilisering – noe som er både politisk og økonomisk utfordrende», la han til.

Hard landing venter?

Russisk økonomi har slitt med høy inflasjon, og selv Putin har omtalt de høye matprisene som «alarmerende». I april var inflasjonen 10,2 prosent på årsbasis, og sentralbanken har understreket at en «lang periode med stram pengepolitikk» fortsatt trengs for å få inflasjonen ned mot målet på 4 prosent innen 2026.

Dagens styringsrente ligger på 21 prosent.

– Det kraftige fallet i russisk BNP-vekst fra 4,5 prosent på årsbasis i fjerde kvartal til 1,4 prosent i første kvartal samsvarer med et kraftig produksjonsfall, og antyder at økonomien kan gå mot en langt hardere landing enn vi hadde ventet, sa Liam Peach, seniorøkonom for fremvoksende markeder i Capital Economics ifølge CNBC forrige uke.

Brent-olje for juli-levering står i 11-tiden torsdag i 64,17 dollar pr. fat, ned 1,2 prosent hittil i dagens handel. WTI-oljen faller også 1,2 prosent – til 60,87 dollar pr. fat.