Verden
Samiske levninger hjem til Luleå etter 150 år
For 150 år siden ble levningene av to samer gravd og tatt med til Lunds universitet. Lørdag kommer de tilbake til Gammelstad utenfor Luleå i Nord-Sverige.
Lite er kjent om de to samene, annet enn at de var menn, og at kraniene deres ble ansett for å ha verdi for rasebiologisk forskning. Etter å ha blitt gravd opp i Luleå-traktene i 1875, ble hodeskallene tatt med til Lund der de har vært en del av universitetets anatomiske samlinger.
På begjæring av Lule-Boden Sameforening kommer levningene nå tilbake til Sápmi etter en lang periode langt hjemmefra.
– Det er jo et åpent sår at mennesker er blitt hentet opp fra gravene sine fordi de er samer og fordi det skulle forskes på dem med mål om å fremstille samer som laverestående. Men nå lukker vi det såret og avslutter historien om disse to menneskene, sier sameforeningens leder Jonathan Sagelind.
– For universitetet er det viktig å bidra til forsoningen mellom staten og det samiske folket, sa sjefen for administrasjonen ved Lunds universitet, Sara Virkelyst, til avisen Sydsvenskan da universitetet valgte å imøtegå foreningens ønske.
Sagelind sier samarbeidet med universitetet, riksantikvaren og den svenske kirken har fungert bra.
– Men det skal ikke være nødvendig at det er samer som engasjerer seg og er pådrivere for å få i stand en ny begravelse. Det er viktig at den svenske staten gjør mer for å ta sitt ansvar, sier han.
I en seremoni skal universitetets viserektor Ann Kristin Wallengren overlevere neverskrin med levningene til representanter for Lule-Boden Sameforening. Skrinene skal deretter gravlegges på Nederluleå kirkegård i Gammelstad.