Verden

Russlands tidligere statsminister: – Vi kjemper mot Nato i full utstrekning

Bevis for påstanden legger Sergej Stepasjin imidlertid ikke frem.

Dette bildet skal vise ukrainske stryker angripe en russisk bro. Det har haglet med beskyldninger om at Nato har vært direkte involvert i planleggingen av Kursk-offensiven, uten at det er lagt frem bevis. Det er imidlertid bekreftet at veslige våpen er blitt brukt i Russland.
Publisert Sist oppdatert

I løpet av de siste ukene har ukrainske styrker herjet i den russiske grenseregionen Kursk. Flere tusen russere har sett seg nødt til å flykte fra hjemmene sine, og det meldes om at hundrevis av russiske soldater er tatt som krigsfanger på egen jord.

Sergej Stepasjin sammen med Vladimir Putin i 1999. Førstnevnte var var statsminister i Russland fra mai til august det året. Foto: Sergej Subbotin / RIA Novosti / AP / NTB
Sergej Stepasjin sammen med Vladimir Putin i 1999. Førstnevnte var var statsminister i Russland fra mai til august det året.

Overfor det Kreml-kontrollerte nyhetsbyrået Tass påstår Russlands tidligere statsminister Sergej Stepasjin at Kursk-utviklingen er en indikasjon på at Ukraina-krigen er tatt til et nytt nivå.

– Da sikkerhetsrådet besluttet å iverksette den spesielle militæroperasjonen, var det ingen som forventet at vi skulle kjempe mot hele Nato.

Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!

– Jeg håper at militæret vårt har fått noen ideer, for krigens natur har endret seg fullstendig. Dette er ikke lenger en spesiell militæroperasjon. Vi har innsett at vi kjemper mot Nato i full utstrekning.

Stepasjin, som var statsminister i Russland i 1999 og i dag er 72 år gammel, legger imidlertid ikke frem noe form for bevis på at Nato er involvert i Kursk-offensiven.

Se video: Ukrainske styrker ødelegger bro

Russisk etterretning med beskyldninger

Forrige uke kom russisk etterretning med påstander om at rådgivere fra Nato har assistert Ukraina under offensiven i Kursk.

Ifølge NTB hevdet etterrentingstjenesten overfor den russiske avisen Izvestia at offensiven ble forberedt ved hjelp av USA, Storbritannia og Polen.

Det ble videre hevdet at russisk etterretning var i besittelse av «pålitelig informasjon» som ga belegg for en slik påstand. I likhet med Stepasjin la heller ikke etteretningstjenesten frem noen form for bevis.

Også Kreml-rådgiver Nikolaj Patrusjev har påstått at Nato og Vesten har vært direkte involvert i planleggingen av offensiven.

Det hvite hus har tidligere uttalt at USA ikke fikk noe varsel fra myndighetene i Kyiv om at de planla en militæroperasjon i Kursk.

Et russisk kamphelikopter av typen Mi-35 i Kursk. I august har det pågått kamper mellom russiske og ukrainske styrker i regionen. Foto: Det russiske forsvarsdepartements pressetjeneste / AFP / NTB
Et russisk kamphelikopter av typen Mi-35 i Kursk. I august har det pågått kamper mellom russiske og ukrainske styrker i regionen.

Bekrefter bruk av vestlige våpen

Siden offensiven startet tidlig i august har russiske myndigheter ved flere anledninger hevdet at vestlige våpen har blitt brukt på russisk jord.

Forrige uke bekreftet det ukrainske militæret at de har brukt amerikanskproduserte raketter til å ødelegge bruer i den russiske regionen.

Flere vestlige land, deriblant Finland og Spania, har gitt Ukraina full rett til å bruke våpen på russisk territorium.

Norge har imidlertid holdt kortene tettere til brystet.

Siden Russland igangsatte fullskalainvasjonen av Ukraina i februar 2022 har vestlige land sendt en rekke våpen til det krigsrammede landet.

Luftvern, missiler, stridsvogner, pansrede kjøretøy, kampfly, artilleri og håndvåpen er å finne på listen over materiell som har funnet veien til Ukraina.