Norge

Russland-ekspert: – Det er ganske ille hvis Vladimir Putin får Trump mot seg

Spillet om Ukraina fortsetter med full diplomatisk intensitet. Ingen har hittil klart å skille kamphanene. Blodet flyter, uten at det får Putin til å endre kurs.

– Putin har nok fulgt veldig nøye med på signalene som er kommet. Det er jo et spill for galleriet, og primært overfor amerikanerne. Men nå begynner amerikanerne å bli lei, sier sjefsforsker ved FFI, Tor Bukkvoll.
Publisert Sist oppdatert

– Hver gang Putin kommer i vanskeligheter, så blir han på en måte borte. Da kommer det ingenting. Så jeg tipper at det her er en situasjon hvor de ikke helt vet, og så må de bestemme seg for en løsning. Men det er litt sensitivt, fordi han risikerer at Trump blir sur dersom han ikke kommer.

Det sier sjefsforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) til ABC Nyheter. Han tror Putin har stått overfor et stort dilemma, og at presset utenfra har vært stort.

– Jeg tror han er bekymret for reaksjonene i USA, så han måtte gjøre et eller annet. Han tenkte nok først at utspillet om forhandlinger i Istanbul, var smart. Han hadde sikkert regnet med at Ukraina kom til å kreve våpenhvile først. Da ville det fremstått som at Ukraina hindret fredssamtaler. Han burde jo selvfølgelig sett for seg muligheten for at Zelenskyj sa ja.

USAs president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj møttes under fire øyne i forbindelse med pave Frans' begravelse i Roma. Foto: AP / NTB
USAs president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj møttes under fire øyne i forbindelse med pave Frans' begravelse i Roma.

Bukkvoll mener Zelenskyjs ja satte Putin i en vanskelig situasjon.

– Det er viktig for Putin å framstå som den som har kontrollen. Og det gjør han ikke nødvendigvis hvis han hadde reist til Istanbul, og i hvert fall ikke «på ordre» fra Zelenskyj. Putin har nok fulgt veldig nøye med på signalene som er kommet. Det er jo et spill for galleriet, og primært overfor amerikanerne. Men nå begynner amerikanerne å bli lei. Da er spørsmålet om russerne kan gi litt mer etter på noen krav.

– Hva gjør Putin dersom amerikanerne mister tålmodigheten?

– Det mest alvorlige er nok forslaget til Lindsey Graham i Senatet, hvor det er snakk om å innføre 500 prosent toll på de landene som importerer olje fra Russland. Jeg tror det er en reell bekymring i Moskva. Så det er nok en skuffelse. Det som var litt interessant i den forrige runden, var at USA åpnet for at Ukraina kunne kjøpe våpen, spesifikt luftvern, og primært Patriot.

– Biden klarte ikke å få fred i løpet av sin presidentperiode, men Trump ønsker vel ikke å bli stående igjen som den som lot Russland overkjøre Ukraina?

Se video: Skal vise russisk milliontabbe

– Han vil jo helst ha en løsning på det her, og få en slutt på krigen. Det er riktig at det ikke var bevegelse mellom partene under Biden, men det som kunne skjedde var jo at støtten til Ukraina bare hadde fortsatt uforandret, og at Ukraina kanskje ville stått enda sterkere ved fronten.

– Dersom USA sin våpenstøtte hadde fortsatt i Bidens-tempo, ville da Ukraina stått sterkere, og krigen vært nærmere et «tipping point» i Ukrainas favør ettersom Russland er hardt presset og mister svært mange soldater?

– Det er en hypotese, altså vi vet ikke, men det kunne selvsagt ha utviklet seg sånn.

Bukkvoll tror det foregår flere parallelle spor, både offentlig og bak kulissene, med tanke på å få partene til forhandlingsbordet.

– Jeg har egentlig inntrykk av at det har vært et poeng å løfte dette litt fram i offentlighetens lys. Man kan jo skremme partene, slik Trump er vant til å forhandle, for så å gå tilbake på ting. Jeg antar at noe må foregå bak lukkede dører, men jeg vet ikke om det er avgjørende nå. Putin prøver nok å få både i pose og sekk, men det vil han sannsynligvis ikke få. Da blir spørsmålet hva han gjør når det blir klart at han ikke får det, og at han risikerer å tape ting. Det vil være ganske ille for Putin hvis han får Trump mot seg. Ikke minst med tanke på at det nå er en fantastisk mulighet Putin har fått, sier Tor Bukkvoll.

På dette bildet, hentet fra en video distribuert av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste tirsdag 4. februar 2025, skyter russiske soldater med en selvgående bombekaster 2S4 «Tyulpan» mot ukrainsk posisjon på et ukjent sted. Foto: AP / NTB
På dette bildet, hentet fra en video distribuert av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste tirsdag 4. februar 2025, skyter russiske soldater med en selvgående bombekaster 2S4 «Tyulpan» mot ukrainsk posisjon på et ukjent sted.

– Er Putin egentlig interessert i å avslutte krigen?

– Ja, jeg tror nok at Putin ønsker fred, men fullstendig på sine premisser.Jeg har egentlig ikke trodd at dette først og fremst handler om at Putin har gått til krig for å sikre sin egen makt. For det første så var den makten ganske sikker når han gikk til krig. Jeg tror at denne krigen er mer en risikosport for ham og for hans maktposisjon.

– Hvordan passer tidspunktet for våpenhvile og fred sett med russiske øyne?

– Det kan jo hende at russerne håper at sommeren og tidlig høst skal gi gevinster. De hadde jo en del framgang i sommer og tidlig høst i fjor, så de håper kanskje at det skal skje på nytt nå. Derfor passer det dårlig på en måte å gå med på noe våpenhvile akkurat nå, sier Tor Bukkvoll.