Verden
Putins spill: Her er hans tre mål
Forhandlingene om våpenhvile i Ukraina handler for Vladimir Putin om langt mer enn slagmarken.

Ifølge flere eksperter bruker Russlands president tiden bevisst for å sikre tre langsiktige mål, og muligens endre verdensordenen.
Mandag møttes amerikanske og russiske representanter i Saudi-Arabia for å diskutere en mulig våpenhvile i Ukraina, med fokus på energiinfrastruktur og sikkerhet i Svartehavet. Men for president Vladimir Putin er slike tekniske detaljer bare en brikke i et større strategisk spill, ifølge flere Russland-eksperter omtalt av danske TV 2.
– For Russland er det langsiktige perspektivet mer verdifullt enn en taktisk våpenhvile, sier Fedor Voitolovski, direktør ved Institutt for verdensøkonomi og internasjonale relasjoner i Moskva, til The New York Times.
En kamp mot Vesten
Kreml ser ikke dette som en konflikt med Ukraina alene, men som en kamp mot Vesten. Den russiske gravejournalisten Andrej Soldatov utdyper til CNN at mange i Moskva ikke tror på en varig avtale med USA.
Ifølge Andrej Kazankov, Ukrainakorrespondent for Weekendavisen, har Putin tre overordnede mål:
- Å knuse Ukraina politisk og militært og innlemme det i et nytt russisk imperium.
- Å gjenreise Russland som den dominerende makten i Øst-Europa.
- Å endre hele verdensordenen.
Kazankov peker på at tidligere president Donald Trump, som hevder han alene kan få slutt på krigen, faktisk har støttet noen av Putins ambisjoner. Blant annet gjennom forslag om en ny Jalta-konferanse – med paralleller til det historiske møtet på Krim i 1945 – og ideer om tettere økonomisk samarbeid mellom USA og Russland.
Se video: Jagerfly styrtet
Ingen hast for Putin
Men Putins mål krever fortsatt krig. Spesielt viktig for ham er de fire regionene Zaporizjzja, Kherson, Donetsk og Luhansk, som Russland har inkludert i sin grunnlov. Et kompromiss her er derfor lite sannsynlig, ifølge eksperter.
– Det gir Putin insentiver til å fortsette krigen fremfor å forhandle bort det han har definert som «russisk territorium», sier Jakob Tolstrup, førsteamanuensis ved Aarhus Universitet, til dansk TV 2.
Tolstrup mener også at Putin bruker tid som et strategisk våpen.
– Jo lenger det drøyer, jo sterkere står han. Han har ingen hast med å inngå avtale, og det gir ham forhandlingsstyrke, sier han.

Norsk ekspert skeptisk
Samtidig pekte sjefsforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) nylig på at Putinm ikke kan krige intensivt i evighet, og at det vil ta tid å komme tilbake til full styrke igjen, når lagrene er brukt opp.
– Jeg tror det er overdrevet hvor kjapt Russland kan komme tilbake. De har ikke helt tømt lagene sine, men det er ikke veldig langt igjen. Så det vil ta tid å bygge opp alt dette. I hvert fall hvis landet er under sanksjoner. Da vil det ta mer enn et par-tre år. Det er jeg ganske sikker på, uttalte Bukkvoll til ABC Nyheter sent i februar.
Etter tre års krig har Russland mistet mellom 150.000 og 200.000 soldater, og mange flere er såret i forskjellig grad. Enorme mengder militært utstyr er ødelagt. Likevel advares det om at Russland i løpet av få år vil klare å hente seg inn igjen og stable på beina en slagkraftig hær.